Сайтове за колективно пазаруване


Категория на документа: Други6. Изследване на Forrester Research.

Проблемите на порталите за групово пазаруване, които така и не могат да станат печеливши вече години след старта си, се крият в бизнес принципа им. До този извод поне достига изследване на анализаторската компания Forrester Research със заглавието "Myths and Truths about Daily Deals" ("Митове и истини за дневните сделки").

Според анализа използването на медийния канал електронно писмо не е удачно за постигането на ръст. Досега обаче именно мейлите са предпочитаното средство за доставяне на офертите до клиентите.

29% от участвалите в изследването биха изключили опцията за всекидневно получаване на писма. А 49% дори не са се записали за тази услуга, за да не задръстват входящите кутии на своите мейл клиенти, пише авторът на изследването Сучарита Мулпуру в корпоративния блог на Forrester Research.
Освен това компании разказват, че генерират сами все повече приходи от посетители на сайтовете им, което според Мулпуру може да се случва дотогава, докато една марка е в съзнанието на потребителите

За компаниите, които са се концентрирали в това да предлагат сделки чрез сайтовете за намаления, според изследването почти няма да има ръст. Това се отнася особено за ресторанти или търговци на дребно. По-голямата част от потребителите, които ползват ваучери за намаления и преди са били клиенти на магазина или марката. При облеклото и обувките този дял достига 80%. Над половината от запитаните освен това са заявили, че биха купили продукта и без намалението. 43% пък някога са купували ваучър за намаление, но след това не са го ползвали в стока и са загубили правото на отстъпка.

И все пак според Мулпуру сайтовете за групово пазаруване дават и предимства. "Потребителите, които се записват в тези сайтове, особено по-младите купувачи, обичат да откриват нови продукти, марки или предложения".
В своето изследване Мулпуру назовава четири предпоставки за успех. Като начало продавачите трябва да имат възможността да изберат кои клиенти да получават офертите им. "Всички данни, които тези сайтове за групово пазаруване имат на разположение са от малка полза за търговските им партньори".Освен това би трябвало да се намали и срокът на промоциите. "И в момента има продавачи, чиито намалени оферти са със срок от няколко седмици. Това е много по-смислено, отколкото цикъл с намаления от една година", подчертава Мулпуру. Според нея сайтовете за намаления трябва да се концентрират и върху по-млади компании.

7. Топ съвети или как да избегнете подводните камъни при колективното пазаруване

1. Ако искате да купите ваучер за почивка, то е добре да се запознаете много добре с условията. Ако например ваучера, който искате да купите е за двама души, а Вие сте трима, то трябва задължително да видите какви точно са условията за настаняването на трети човек. Ако имате въпроси, които не се описани в условията е важно да ги зададете на време, за да не останете разочаровани.

2. Винаги проверявайте какво точно включват офертите, които искате да закупите (особено ако се отнася за почивка). Трябва да прочетете всичко, което е написано, дори и малките шрифтове, за да сте напълно наясно с това, за какво точно давате своите пари. Ще има ли доплащане на място? Ще получите ли бонус? Какво точно влиза в офертата?

3. Много често подводните камъни са именно в срока на самите закупени ваучери. Проверете много добре какъв е срокът на валидност на офертата, която искате да закупите. Освен това е добре да видите дали ваучера има ограничение за ползване на празници, почивни дни и така нататък.

4. Един много добър плюс е, ако доставчикът на самата услуга има оставен телефон, адрес, Facebook страница и така нататък. Ако искате да купите пътуване, то се уверете, че туроператорът е лицензиран, за да не останете разочаровани.

5. Технологиите са в наш плюс, а именно, че всичко е базирано на Интернет пространството. Така ще можете преди да закупите дадена оферта, да се разровите и да проверите коментарите за нея. По този начин ще може да разберете дали си заслужава да дадете пари за нея или не.

6. Ако искате да купите ваучер за някаква козметична процедура, е добре да видите дали те имат някакви противопоказания, ако разбира се не са описани на самия сайт за колективно пазаруване. Ако имате някакви въпроси или пък нещо Ви притеснява, то не се притеснявайте да питате. По-добре е да сте на "ти" със сделката и нейните условия, а не да останете разочаровани.

7. Често в този тип сайтове може да купите ваучери за ресторанти. В този случай е добре да се поинтересувате до колко човека могат да ползват ваучерите на една маса.

8. Никога не купувайте прекалено примамливи оферти (особено за пътувания) от малки и непознати сайтове. Това е не само в интерес на вашия бюджет, но и на свободното Ви време и нерви .

8. Няколко признака, че пиковият момент в индустрията минава.

1. Портфолиото на предлаганите стоки се разшири - В началото повечето оферти в сайтовете бяха от туристически агенции и салони за красота. После се включиха ресторанти и кафенета, както и малки магазини. Вече можем да видим оферти за кино, за пица, дори такива за пластична хирургия, както и обяви за недвижимо имущество. Taobao.com който е най-големият сайт за колективно пазаруване в Китай, успя да продаде 205 коли Mercedes-Benz smart само в рамките на 3 часа и половина (първата кола е била продадена само 24 секунди след публикуването на офертата!).

2. Пренасищането със сайтове - Само в България оперират над 75 такива сайта, в САЩ - 322, а в Китай - 4 000, и то при положение, че пазарният дял навсякъде се дели само между няколко големи играчи.

3. Появата на вторичен пазар на ваучерите - Все повече хора по света, а и у нас пускат обяви за продажба на закупените си ваучери, като вече са налични и няколко специализирани сайта за тази цел.

4. Търсенето на пазарни ниши - Много от новостартираните проекти, а и стари, които преструктурират бизнес модела си, предпочитат да се насочат само към определена част от пазара - сайтове, търсещи сделки само за кафенета, само за ресторанти, само за почивки или такива, таргетиращи само един град.

5. Колективното ''индивидуално'' пазаруване - Факт е, че в началото сайтовете изискваха минимален брой закупени оферти на промоция, за да може тя да е активна. Сега повечето могат да бъдат осъществени и ако само един човек закупи стоката/услугата. Това променя самата същност на сайтовете, като те стават все по-малко колективни и все повече маркетингово целеви.

??

??

??
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сайтове за колективно пазаруване 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.