Сблъсък на цивилизации


Категория на документа: Други
Хуманитарна гимназия "Св.Св.Кирил и Методий"

Сблъсък на цивилизации

(доклад)

Изготвил: Проверил:

Дата: гр.Добрич 10.12.2013г
1стр

Съдържание:

2стр. Резюме
3стр. Ислямът - превърнал се във враг номер едно
4стр. Етнорелигиозни конфликти
5стр. Единно обединение
6стр. Пространства на обсег
7стр. Прекратяване на войните по линията на разлома
8стр. Източници

2стр

Резюме

Събитията през последните години - непрекъснато разгарящите се конфликти на Балканския п-в, надигащите се все по-остри противоречия в бившите съветски републики. Повечето конфликти през последното десетилетие са не само етнически или национални, а често прерастват в религиозни, очертавайки се в крайна сметка и като цивилизационни противоречия. Все повече политически наблюдатели и коментатори интерпретират събитията именно като сблъсък на две различни цивилизации - християнската и ислямската. Така някои от най-нерадостните прогнози на Хънтингтън сякаш се сбъднаха. Основната теза на американския учен се изразява в твърдението, че културата и културната идентичност формират моделите на обединяване, дезинтеграция и конфликти след Студената война. Така се заражда един нов световен ред, основан на цивилизационния принцип. В този нов свят съжителстват локалната политика на етничността и глобалната политика на цивилизациите.

3стр

Ислямът - превърнал се във враг номер едно

Ислямът, доскоро повече или по-малко пренебрегван, ако не и презиран като икономически и културно изостанал, изведнъж се превърна в онзи враг номер едно, без който изглежда Западът. Радикалният ислям е не само също толкова фанатичен и неукротим в своя антиамериканизъм, антизападнизъм и антимодернизъм, колкото и всичко, което вече познаваме. Той притежава ясното предимство да произхожда от една почитана религия с повече от един милиард последователи, които не само го снабдяват с все нови и нови членове - тренирани и подготвени в джамии и мадраси, далеч по-ефективни, независими и разпространени от който и да било лагер на Хитлерюгенд или Комсомол, но е и в състояние да се опре на една дълга и дълбока традиция на религиозно усърдие, пророчески очаквания и култ към мъченичество. Тероризмът, практикуван от Ал-Кайда и другите революционно-ислямски групировки, е свързан не толкова с ислямската религия, колкото с една нова революционна идеология, прикриваща се под религиозна маска. Глобалният "сблъсък", е сблъсък не между цивилизации, а между идеологии - точно какъвто беше и сблъсъкът през втората половина от миналия век. В такъв смисъл не може да се говори за едно ново, качествено, по-дълбоко развитие на световните конфликти. По принцип конфликтът си остава все същия стар сблъсък между либерално-демократични и революционно-антидемократични идеи, който вече е познат, само че с нови актьори и участници.

4стр

Етнорелигиозни конфликти

Практикуването на религиозните вярвания в Източна Европа и Русия вече не само не е табу, но е и една от малкото опори на социалното възраждане от духовните опустошения на комунизма. В Китай мюсюлмани и будисти пък вече свободно могат да присъстват на богослуженията и да отбелязват своите религиозни празници. Привързаността към традициите, историческата памет и вярата на предците се оказаха по-силни и надживяха модерните идеологии. Ако в някои случаи връщането към корените се оказа градивен елемент на социалното реконструиране, то на "фронтовите линии" на цивилизациите те изиграха опустошителна и разделяща роля между живели в мир в продължение на десетилетия етноси. Посткомунистическият период ще се запомни с дълга поредица от етнорелигиозни въоръжени конфликти:

войната между сърби, хървати и мюсюлмани за наследството на Югославия;

конфронтацията между сърби и албанци в Косово;
отделянето на Абхазия от Грузия чрез въоръжена борба;
племенните войни в Африка - Сомалия, Нигерия, Заир и най-вече между тутси и хуту в Руанда;
въоражената борба на кюрдите в Турция и Ирак с цел придобиване на автономия и в крайна сметка създаване на независим Кюрдистан.

5стр

Единно обединениеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сблъсък на цивилизации 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.