Сепаратизъм в Испания


Категория на документа: Други
Говори се, че Испания преживява най-тежката си криза от десетилетия нсам. Отзвук от това явление са и сепаратистките настроения в Страната. Каталония, автономна област на страната със собствен парламент, се бори за независимост и иска да се отцепи от Испания. Като доводи за това най-често се отбелязва това, че парите, влагани от Испания в областта са твърде малко за икономическите приходи, които самата област има. Каталония формира една пета от националния икономически продукт и иска независимост. При това не само поради тази причина. Каталонците имат свой собствен език, а испанският третират като чужд. Чисто културно, те също се разграничават от испанците. Например, през 2010 година, с референдум каталонците забраняват коридата на територията на областта, подчертавайки разликата между тях и останалата част от Испания. Експерти твърдят, че каталонската икономика е с размерите на Португалия, а ......... Сепаратистката вълна в Каталония се опира на убеждението, че Мадрид изцежда областта финансово. Централното правителство разпределя приходите между 17те автономни области, а каталонците твърдят, че са силно ощетени. Твърдят, че всяка година плащат за данъци 16 млрд повече, отколкото харчи регионалното правителство.
Каталонци твърдят, че трябва да преминат към федерална система на данъчно облагане и кризата е доказателство за това. Каталония е голям и развит регион, в който живеят 16 процента от Испанците. Притежава международни фирми, носещи големи доходи, а независимостта е мечта за каталонци още от средните векове, когато Барселона е средиземноморски търговки център със свой парламент. Каталонци смятат да организират референдум, чрез който да се отбележи процентът хора, които са съгласни с отделянето на областта. Според експерти, това е повече от половината от населението. Референдумът обаче няма да бъде официално признат от централното испанско правителство и затова какъвто и да е резултатът - няма да бъде обърнато внимание. Испания е разтревожена и както се изрази ....... - "Не мога да си представя Испания без Каталония".
Твърди се, че чувството за национална идентичност у каталонците е толкова силно и заради потискането му през годините. Още по времето на управлението на Франко, испански диктатор, местната идентичност била потискана и регионите в Испания извоюват значителна автономия едва след Конституцията от 1978 г. Когато Испания се връща към демокрацията.
Артур Мас, каталонски президент, до скоро застъпник на автономия , но не и независимост, заяви, че ще се бори за референдум - като този, който Шотландия ще организира за разваляне на 305 годишния съюз с Англия.
В Мадрид икономистите не взимат на сериозно аргументите на каталонци за това, че в Каталония плащат повече данъци, защото според тях, всеки по-богат регион в коя да е страна е в същото положение.
От Европейския съюз твърдят, че отцепването би могло да обтегне отношенията и ако стане факт - Каталония ще трябва да кандидатства отново за членство.

Галиция също е регион със сепаратистки настроения. Тя се различава най-вече езиково и диалектът, говорен там се доближава много повече до Португалски, отколкото до Испански и това дава повод на много да надигат глава за отцепване. В Галиция положението е малко по-различно обаче. Икономически регионът не е силен и основно разчита на дотации. Туризмът е развит най-вече заради катедралата на град Сантяго, където са мощите на Свети Яков. Поклонниците обаче не могат да се сравняват с тълпите туристи в Барселона, а морето край бреговете на региона е хладно и няма много курорти, които да привличат туристите.

Аргументи за специален статут на Галиция по-скоро се намират в историята. Още по време на древния Рим, Галиция била отделна провинция населена с келтски племена. Впоследствие, към края на 11 век, Галиция става автономен регион на Кастилия. В края на 15 век обаче Кастилия централизира Испания и фактически отнема автономията на Галиция. Политическите искания за автономия на Галиция датират от началото на 20 век. След като монархията в Испания пада през 1931 година, галицийците разработват проект за самоуправление и през 1936 година, се провежда референдум, след който Галиция е провъзгласена за автономна. Това обаче не трае дълго, след като през 1939 година Франсиско Франко побеждава в гражданската война и започва строга централизация на държавата, като не дава никакви привилегии на Галиция , макар и негово родно място. Премахва самоуправлението в страната на Баските, Каталония и Галиция, а езиците говорени в тези области изцяло губят статута на официални.
Борбата на галицийците за отделяне от Испания не е твърде пламенна и причината може би е в липсата на единство в самия националистически лагер. Едни искат отцепване, други - културна автономия. Освен това, няма единно мнение как трябва да бъде развиван галицийският език. Едни се обявяват за влизане в общо езиково (защо не и политическо) пространство с Португалия, други - за самостоятелно развитие на местното наречие.
Конвенция и съюз политическата позиция на тази партия е центристка и нейната идеология е независимост за Каталония, изповядва национализъм, либерализъм и иска нейния лидер Артур Мас иска референдум за независимост, който обаче испанското правителство не го признава и смята, че е противоконституционно. Местата в Парламента са 50. Най-изявената партия в парламента.
Следващата по големина партия в каталонския парламент е републиканската лява партия на кКаталония. Тя е лява партия и изповядва каталонски национализъм и независимост за Каталония, републиканизъм и социализъм. Демократичен социализъм. В парламента на Каталония има 21 места. Максималните места в самия парламент са 135. Тези две партии владеят 71 места
Социалистическата партия на Каталония. Нейната политическа позиция е ляво центристка. Изповядва социал демокрация, федерализъм и умерен каталонизъм. Подкрепя по-голяма автономия за Каталония, но не иска региона да се отцепва от Испания. Има 20 места в парламента.
4ата партия е народната партия на Каталония. Това е единствената силна дясна центристка партия в Каталония. Нейната идеология е христиан демокрация, консерватизъм и юнионизъм. Има 19 места в парламента на Каталония.
Зелените също подкрепят.

През 2013 година няколко стотин хиляди души в Каталония образуваха жива верига с дължина 400 км с искане за референдум за самоопределение на испанската област. Демонстрацията имаше за цел да покаже подкрепата на местните жители за усилията на каталонските власти да се отделят от Испания.
Според допитване на организацията на баски барометър през 2004 година, значителен брой от баските подкрепят независимост за региона от Испания. 33% от допитаните подкрепят независимост , 31 - федерализъм, 32 - автономия и само 2 - централизъм.
Най-значимата партия в страната на баските е баската национална партия. Политическата й позиция е десноцентристка, идеологията й е баски национализъм, регионализъм и консерватизъм. Тя е против сепаратизма, има 27 места в баския парламент, който се състои от 75 депутата общо.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сепаратизъм в Испания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.