Сервиране в бистро


Категория на документа: Други


Икономически университет - Варна

КОЛЕЖ ПО ТУРИЗЪМ - ВАРНА

ОТЧЕТ ЗА ЛЕТЕН СТАЖ В
ТУРИСТИЧЕСКАТА
ИНДУСТРИЯ

Отчет за проведен летен стаж в хотел
"Romantic"- гр. Бяла, на длъжност
сервитьор - Бистро "Romantic"
Фирма: "Демос 2010"ЕООД

Изготвил: Милена Йорданова
Фак. № 3300
Специалност: МХР задочно, І курс

Дата на предаване: Приел отчета:
12.09.2014г.

1. Обща характеристика на фирмата/обекта:

* Профил на собствеността: Семеен хотел "Романтик" е създаден през 2002г. Собственик- Димо Белев и Толя Белева, Управител: Толя Белева. Лице извършващо дейност в обекта: "Демос 2010" ЕООД, Димо Манолов Белев, гр. Бяла, обл. Варна, ул."Марица" №4 201167513

* Юридически статут съгласно търговския закон:
- Вид и наименование на обекта- Семеен Хотел "Романтик"
- Адрес на обекта: гр. Бяла, обл. Варна, ул. "Черноморка" №36
- Капацитет- 19 стаи, 47 легла, Удостоверение № 00422 за една звезда, дата на издашане: 04.05.2011
- Апартамент за гости, капацитет 4 стаи, 8 легла, Удостоверение № 00422 за една звезда, издадено на: 02.06.2014

* Разрешително за дейността, която извършва: Хотел "Романтик" е записан в Регистъра на Търговските дружества с: Туристическа, Ресторантьорска, и Търговска дейност;

* Организационна структура, длъжностни изисквания към персонала, организация на труда, набиране и подбор на персонала, критерии за подбор: Структурата на персонала включва: Управител, администратор, високо квалифициран персонал, помощен персонал. Броят на персонала е 10 човека. В хотелския комплекс работи квалифициран персонал с опит в областта на туризма и обслужването. За хотелската част отговарят управител, рецепционист, и помощен персонал- камериерки. В Бистрото работят: Главен готвач, помощник готвач, главен сервитьор, помощник сервитьор, барман, чистач.
- Управителя следи за правилното изпълнение на задачите, проверява дали персонала си върши добре работата, ако има по-специални гости той се заема с тях, или при възникнали по-сериозни проблени той ги разрешава. Помага на персонала ако има нужда от нещо. Занимава се с документацията, счетоводството и отчитането на приходите и разходите.
- Главен готвач: - Главен готвач: отговаря за всичко свързано с кухнята и храната - изготвяне на меню, организация и почистване на кухнята, пазаруване, заявка, извършва приемане и подготовка на хранителните продукти, суровини и полуфабрикати, носи материална отговорност, извършва контрол на качеството на хранителните продукти, следи за правилното съхранение на хранителните суровини, полуфабрикати и готова кулинарна продукция разделно, и по начин недопускащ замърсяването им в обозначени охлаждаеми и неохлаждаеми складове, спазва строга последователност на процесите в посока суровина - готов продукт, спазва санитарно - хигиенните изисквания към технологията на приготвяне и предлагане на кулинарната продукция, с цел предотвратяване на хранителни заболявания сред консуматорите, спазва стриктно рецептурника и грамажите, води необходимата документация, своевременно информира за нередности управителя на фирмата, уведомява незабавно управителя в случай на отсъствие от работа поради заболяване, не се явява на работа при заразно заболяване, спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд, противопожарните, санитарно-хигиенните и други изисквания, поддържа чисто и в добър вид своето униформено облекло и да носи отличителен знак, оказва съдействие на своите колеги в случай на необходимост, отговаря за качеството на извършваната работа, отговаря за рекламации от клиенти, да проявява дискретност при обслужване на клиентите и им създава приятна обстановка.
- Помощник готвач: извършва първичната обработка на продуктите, предназначени за производството на отделните ястия, почиства и нарязва ръчно или машинно зеленчуци, размразява месо и риба и извършва първична обработка на субпро-дукти, грижи се за съхранение на продуктите, полуфабрикатите и готовата продукция съгласно технологическите и санитарни изисквания, извършва хигиенни операции по поддържане на работното място, изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с длъжността.
- Главен сервитьор: Той е длъжностно лице, което ръководи обслужването в ТЗ в поверената му смяна. Следи за работата на сервитьрите. Посреща и изпраща гостите, както и следи по време на всички хранения дали гостите са доволни, или ако желаят по-специално сервиране той се заема.
- Помощник сервитьор: Изисквания два свободно говорими езика, средно образование. Всички сервитьори са длъжни да идват половин час преди отваряне на бистрото. Да подържат лична хигиена, добър вид на униформата. Трябва да подготвят и полират прибрите, да зареждат оливерници, подготвят масите, пишат на отделно табло обедното меню.
- Барман: Езици- Английски задължителен, и един допълнителен ( желателно руски). Отговаря за всички напитки, прави ревизия, зарежда кафе машините, диспенсърите с вода. Когато сервитьорите имат много работа той също участва в сервирането.
- Чистач: Отговаря за цялостното почистване, изпълнява пряко възложени задачи. Няма особенни изисквания към образованието.

* Материално-техническа база- Хотел Романтик в гр. Бяла се намира на морската алея с чудесен изглед към морето и е на 150 метра от плажа. Комплекса предлага на своите гости спокойствие, комфорт и добро обслужване. Хотела разполага с 20 стаи за гости и 5 апартамента. Всяка стая разполага с телевизор, климатик, мини-бар, тоалетен възел, самостоятелен балкон с маси и столове. Апартаментите са оборудвани с кухненски блок ( печка за готвене, мивка, микровълнова фурна, всички необходими прибори и инвентар за приготвяне на вкусна храна в домашни условия, кана за вода, кафе машина), климатик, хладилник, пералня, дъска за гладене и ютия, сешоар, просторна тераса с красива гледка. Хотелът е насочен към обслужване на семейства, които търсят приятно и спокойно място за своята почивка на атрактивни цени, подхдящи за хора с не много голям бюджетХотелът е модернизиран преди начолото на летен сезон 2014г. Бъдещи тенденции за предстоящия сезон( 2015г.) е да бъде направено Change buro на територията на комплекса за улеснение на гостите. На територията на комплекс "Романтик" има супермаркет, в който може да се намери всичко необходимо, по всяко време.
- Бистро "Романтик" се намира на приземния етаж до рецерция.
Обща информация: Бистро "Романтик" е в експлоатация от 2007г. Категоризация 2 звезди, разполага с над 80 места, разпределени в просторна зала, тераса с изглед към морето и лятна градина с много зеленина. В Бистрото се предлагат разнообразни специалитети от традиционната и европейска кухня, както и морски деликатеси. Ресторантът е обзаведен с мисъл за Вашето удобство, в съчетание с красив интериор, който ще Ви донесе едно незабравимо преживяване. Удоволствието от приятна атмосфера, отлична кухня и добро обслужване се допълва от подбраната селекция от качествени вина. До масите за сядане в двора има декоративен фонтан, в който плуват водни костенурки, който са голяма атракция за малките деца.
* Описание на туристическите продукти, предлагани от фирмата: Предмет на дейността на фирмата са: сделки с чуждестранни клиенти, хотелиерство, ресторантьорство, търговия с туристически пакети, възможност за организиране на различни мероприятия, организиране на официални вечери, празненства, рожденни дни и други.
В хотела се предлагат следните допълнителни услуги:

· Телефон;

· Пране;
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сервиране в бистро 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.