Сестрински грижи при деца със заболявания на нервната система


Категория на документа: Други
Реферат

на тема:

СГ при деца със заболявания на

нервната система

Изработил:

1.Анатомо-физиологични особености на НС при децата
В Сравнение с останалите системи НС изостава по време на вътреутробното развитие.По време на раждането добре развити са само вегетативните отдели на НС, ненапълно зрели са гръбначният и продълговатият мозък, а мозъчните полукълба са още недоразвити.
Главния мозък на новороденото тежи около 350 гр. Въпреки относителната му големина , той е още недоразвит ,браздите и гънките на мозъчната кора не са добре оформени и мозъчната площ е далеч по - малка от тази на възрастния.
Физиологичните особености се определят от незрелостта на мозъчната кора и незавършената миелинизация на пътищата.Затова в първите 3 месеца се наблюдава физиологична мускулна хипертония,а през 1-вите 2 години-живи сухожилни рефлекси и положителни рефлекси от групата на Бабински. Движенията на новороденото са неволеви и некоординирани .Лесната възбудимост на нервните клетки е в основата на по-често наблюдаваните гърчове у малките деца от фебрилно , токсично и др. естество.
Развитие на анализаторите- чрез тях детския организъм получава информация за околната среда.Дразненията от околната среда чрез анализаторите допринасят за развитието н мозъчната кора и висшата нервна дейност.
Вестибуларния апарат функционира още по време на вътреутробния живот.При рязка промяна на положението на бременната плодът реагира с усилени движения и ритане.Благодарение на този анализатор у кърмачето се оформя още през 2-рия месец първият условен рефлекс - сукането.
Кожния анализатор-също функционира още преди раждането.В кожата за заложени нервни окончания за усещане на допир ,студ ,топлина и болка.У новороденото усещането за болка е по-слабо развито.
Обонятелният анализатор-рецепторните клетки са заложени в горната част на носната лигавица . Новороденото реагира с неудоволствие при поднасянето на силни дразнещи миризми.
Слуховият анализатор е по -слабо развит у новороденото,което се свързва с наличието на течност в средното ухо,която впоследствие се резорбира.В края на 1-вия месец при силен шум или звук новороденото спира движенията си за кратко време-това е първата му ориентировъчна реакция.
Зрителен анализатор-новороденото възприема светлинни дразнения,което проличава от свиването и разширяването на зениците при дразнене със светлинен източник.Към края на 1-вия месец се забелязват първите опити за заглеждане , а към 3-4 месец започва да се разпознава и майчиния образ.
Вкусовият анализатор е добре развит у новороденото, като реагира с гримаса при даване на кисели и горчиви течности.Вкусовия анализатор има много важна роля при изграждането на условните рефлекси на хранене.

2.Най-често срещани заболявания на НС
Вродени аномалии-те са в резултат на недоразвитие или неправилно развитие на главния и гръбначния мозък.Причините могат да бъдат:вътреутробни инфекции, рентгенова радиация и др.
* Аненцефалия -липса на мозъчни хемисфери .Обикновено такива новородени умират в първите часове или дни след раждането.
* Микроцефалия- може да се дължи на първично недоразвитие на главния мозък или преждевременно срастване на черепните шевове,в резултат на което растежа на мозъка се ограничава.Диагнозата се основава на видимо малките размери на мозъчната част на главата в сравнение с лицевата, малките размери на фонтанелата,която често се затваря преждевременно .Прояви от болестта-епилептични гърчове,спастични парализи.При микроцефалията прогнозата е лоша.
* Хидроцефалия - увеличаване на количеството на цереброспиналната течност в мозъчните стомахчета или в субарахноидалното пространство.Представя се с увеличение на мозъчната част на черепа.Обиколката на главата показва стойности над горната граница на нормата за възрастта и нараства бързо.Голямата фонтанела е с увеличени размери ,а малката остава отворена.Диагнозата се поставя клинично ,а за изясняване се прави лумбална пункция ,рентгенография на черепа и КТМ.Лечението е хирургично,а при невъзможност се правят облекчителни пункции.
* Менингоцеле- избутване на мозъчните обвивки в херниален сак.Най-често е в тилната част на главата и в основата на носа.
* Енцефалоцеле - в херниалния сак освен мозъчни обвивки се намира и мозъчно вещество.
* Spina Bifida(гръбначномозъчна херния)- незатваряне на гръбначно мозъчния канал на нивото на 1 или няколко прешлена,най-често в лумбо - сакралната област.Обикновено тя се придружава от долна вяла парапареза и сфинктерни смущения (незадържане на урина и изпражнения).

Възпалителни заболявания:
* Менингит-възпаление на мозъчните обвивки. Протича в различни форми и симптоматика - от прояви на назофарингит до свръх остър сепсис. Причинителите се разпространяват най-често по въздушно-капков път. Бактериалните менингити са най-опасни , причинители - менингококът, пневмококът и хемофилус тип В. Вирусният менингит протича по-леко в сравнение с бактериалния, който е гноен и с тежка клинична картина. Симптоми-детето е отпуснато, с висока температура. Фонтанелата е подута и при поглаждане малкото силно изплаква от болка.
* Остър енцефалит-възпаление на главния мозък.Започва с прояви на висока температура,генерализиран гърч и промяна в съзнанието до пълна кома.Лечението се провежда с плазма, гама-глобулини , гликокортикоиди и др.
* Остър миелит-възпаление на гръбначния мозък.Могат да настъпят спастични парализи ,загуба на чувствителността и тазоворезервоарни смущения-задръжка на урина и фекалии.
* Гърчове- неволево съкращение на една или повече мускулни групи със или без загуба на съзнание. Най-често гърчовете са причинени от родова травма, инфекции, електролитни нарушения, хипогликемия, мозъчни заболявания - кисти, хидроцефалия и други. Когато гърчовете обхванат цялата мускулатура, детето свива и разпуска крайниците си независимо от волята му, лицето се обхваща от гримаси, като очите се обръщат нагоре и съзнанието се помрачава. На устата може да се появи пяна, която при ухапване на езика може да се окървави. В най-тежките случаи детето се изпуска по малка, дори и по голяма нужда. При инфекциозното заболяване тетанус гърчовете обхващат всички мускули, така че детето се изпъва като струна, вратът му е скован, както и долната челюст, а съзнанието остава запазено.
* Епилепсия-обхваща група заболявания, характеризиращи се с рецидивиращи пристъпи на гърчове от различен характер, съпроводени със загуба на съзнание. Различават се идиопатична епилепсия, при която причината е неизвестна, и симптоматична епилепсия - с доказана причина. Голям припадък (grand mal) изразяваща се в генерализирани гърчове от клонично-тоничен тип, съпроводени със загуба на съзнание. Такъв гърч обикновено се последва от продължителен сън.Малък припадък(absence, petit mal)Той представлява краткотрайно откъсване на съзнанието от средата.
* ДЦП- група заболявания,изразяващи се със спастични парализи на крайниците в резултат на трайни увреждания в моторните зони на кората,подкорието и проводните пътища. Чести придружаващи симптоми са: зрителна и очедвигателна непълноценност, епилептични пристъпи, говорни нарушения, интелектуален дефицит. Различни вътреутробно действащи фактори могат да станат причина за развитие на ДЦП: вируси - рубеола,грип; медикаменти психотропни вещества; наркотици; други фактори - алкохол, никотин, радиация, някои метаболитни нарушения, токсикози на бременността. Чест рисков фактор е недосеността. Първите прояви при хемипаретичните форми обикновено се забелязват от родителите към 4-5 мес.възраст. Форми на ДЦП
* Хемипарезна форма- наблюдава се при 20-25%от боледуващите;
* Спастична диплегия (Синдром на Литъл)-45-50%;
* Хиперкинетична форма- 15-20%;
* Атонично-астатична форма- среща се при 10-15%
Изследвания:
* ЕЕГ - препоръчва се при съпътстващ епи-синдром.
* ЕМГ - за отдифиринциране от миопатиите / заболявания на мускулите/.
* Евокирани потенциали - зрителни, слухови.
* Трансфонтанелна ехография - промени в ехогенността на мозъчните структури, кистични изменения /локализация, размери/.
* Ядреномагнитен резонанс, КАТ.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сестрински грижи при деца със заболявания на нервната система 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.