Сестрински грижи при плеврити


Категория на документа: Други
Медицински Университет-Пловдив

На тема:Сестренски грижи при Плеврити

1.Определение
Плеврит настъпва, когато двойната мембрана, постилаща вътрешната повърхност на гръдния кош и обвиваща белите дробове (плевра), се възпали. Често е вторично заболяване - усложнение на белодробен процес като пневмония, белодробен инфаркт, тумор, туберкулоза, или на други заболявания - инфекциозни, на черния дроб и други органи. Съществуват два основни вида плеврит - сух и ексудативен.
* Сух плеврит - при него двата слоя на плеврата са възпалени, с отложен фибрин. Те са груби и тяхното движение е затруднено и предизвиква болка.

* Ексудативен плеврит - между двата листа на плеврата се събира течност, която може да е в различно количество. При наличие на голям излив в плевралното пространство, белите дробове се притискат и дишането се затруднява.

* Ако течността се инфектира и се образува гной, тогава настъпва състояние наречено емпием.
2.Етиология
Плеврата отделя белите дробове от гръдната стена. Единият слой обвива белите дробове по отделно, а другият - гръдната клетка. Двата слоя са много фини и се трият един в друг без почти никакво съпротивление. Това позволява осъществяването на движенията на белите дробове по време на дишане.Когато се възпалят, двата слоя на плеврата се покриват с отлагания, които затрудняват движенията им един спрямо друг. Това предизвиква остра болка по време на всяко вдишване и издишване.
Състоянията, които могат да доведат до плеврит са многобройни. Към тях се отнасят:
* Остра вирусна инфекция, например грип;
* Пневмония - от засегнатия дял на белия дроб, процесът се прехвърля към обвиващата го плевра;
* Туберкулоза и други инфекции;
* Белодробна емболия - тромб, запушващ клон на белодробната артерия.
3.Клинична картина
Симптомите при плеврит могат да бъдат следните:
* Гръдна болка при дихателните движения - между вдишане и издишане почти няма болка;
* Задух;
* Суха кашлица;
* В зависимост от причината - повишена температура и втрисане;
* В някои случаи - загуба на апетит.
Острата болка в гърдите при плеврит обикновено се влошава при кашляне, кихане, движение и дишане, особено при по-дълбоко. В някои случаи болката може да се разпространи от гърдите към рамото. Облекчение носи задържането на въздуха, както и оказването на натиск върху болезнената част от гръдния кош.
Когато между листовете на плеврата се събере течност, болката обикновено отшумява, тъй като течността играе роля на лубрикант и облекчава триенето на двата плеврални листа. В същото време обаче, ако течността е в голямо количество, тя оказва натиск върху белите дробове, притиска ги и нарушава нормалната им функция. Към симптомите се добява и изразен задух. Ако течността се инфектира, кашлицата и втрисането най-често се задълбочават.

3.Изследвания , с които се доказва болестта
* История на заболяването и физикално изследване
Диагностицирането на плеврит започва с разпит на пациента за оплакванията му в момента, както и за миналите му заболявания. След това се пристъпва към физикално изследване. То включва оглед, палпация, перкусия (почукване) на гръдния кош и аускултация. При наличие на сух плеврит със слушалката може да се долови специфичен шум, оприличаван на хруптене на сняг, в областта, където болката е най-силна.
* Лабораторни изследвания
Назначават се рутинни изследвания като пълна кръвна картина, диференциална кръвна картина. При данни за инфекциозен процес, левкоцитите най-често са повишени. Прилагат се и някои по-специфични изследвания, с които се търсят евентуално автоимунни заболявания, които често се проявяват и с плеврит.
* Рентгенография
Тя позволява да се визуализират изливите при ексудативен плеврит и нивото, до което стигат. Често може да се открие причината за плеврит - например пневмония.
* Компютърна томография
Дава по-детайлна и достоверна картина от обикновената рентгенография.
* Ехография
Бърз и безвреден метод, тя позволява да се открие наличен излив в плевралното пространство, дава представа за количеството на течността и позволява извършването на процедури под ехографски контрол.
В някои случаи се налагат по-инвазивни диагностични процедури, които позволяват откриването на подлежащото заболяване.
* Торакоцентеза
При нея след инжектиране на локален анестетик (упойка), с помощта на игла се прониква в плевралното пространство и се взема течност за изследване. При доказан злокачествен процес и голям излив, този метод може да се използва за облекчаване дишането на пациента.

* Биопсия
В случаите, когато се подозира злокачествен процес, се налага вземане на материал от самата плевра и нейното изследване.
5.Лечение
Лечението, което се прилага при плеврит е фокусирано най-вече върху подлежащата причина. Например ако се открие пневмония, се започва антибиотична терапия. За справяне с болката с добър ефект са нестероидните противовъзпалителни. Те действат едновременно срещу възпалението, а също и повлияват благоприятно болката. При по-тежки случаи могат да се приложат и кортикостероиди.Тъй като болката се засилва при кашлица, ако тя е суха и дразнеща могат да се приложат средства, които я потискат.Също така муколитици (за втечняване на ьрачката и подпомагане нейното отхрачване).Различни видове инхалери,бронходилататори (за разширяване на бронхите,за подпомагане на дишането)
6.План за СГ
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сестрински грижи при плеврити 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.