Сестрински грижи у кърмачета


Категория на документа: Други


Доклад

На тема: Дихателна система у кърмачетата

Изготвил: Даяна Бакърджиева
Фак. номер: 597
Специалност: мед.сестра 2 курс

Дихателните пътища, по които въздуха постъпва в дробовете на кърмачето, са много тънки. Носа е малък и къс. Дишането е с честота 40-50 дихателни движения в минута. Според размера на белите дробове честотата на дишането към края на първата година намалява до 30 дихателни движения в минута.
Ритъма на дишане при кърмачето е неустойчив. Лекото психическо възбуждане, незначителното физическо напрежение, малкото повишаване на телесната температура или тази на околния въздух, почти винаги води до учестяване на дишането, а понякога и до нарушаване на ритъма му.
Във връзка с относително малкия обем на гръдния кош и слабата дихателна мускулатура, подвижността на гръдната клетка е ограничена. Това обаче се компенсира от факта, че за единица време през дробовете на кърмачето протича повече кръв отколкото през дробовете на възрастния, което способства за по-добър газообмен.
Методи за изследване на дихателната система: Функционално изследване на дишането- това е от основните методи в диагностиката на белодробните заболявания. То включва: изследване на външно дишане; изследване на белодробна механика; изследване на алевеолокапилярната дифузия.

Острото възпъление на носоглътката протича с хрема, зачервено гърло, кашлица и повишена тeмпeратура. При новородени, както и при деца с намалено телесно тегло заболявaнето може да протече и без тeмпeратура. При децата от ранната детска възраст тя най-често е на лице и в някои случаи може да бъде доста висока. Секрецията от носа най-напред е водниста, а след това става по-гъста. Кашлицата, първоначално суха и дразнеща, по-късно може да придобие влажен характер. Постепенно тeмпeратурата спада, хремата спира, кашлицата намалява и изчезва. При заболяване от остри инфекции на горните дихателни пътища опасността се крие в усложненията - при новородени и недоносени ннй-често усложнение е пневмонията; при кърмачета и деца от ранната детска възраст освен пневмония се наблюдава и възпаление на средното ухо. По-рядко усложнение е синузитът, който обикновено се наблюдава след 2-годишна възраст. Новородените още в първите дни от живота си могат да имат хрема, при която не изтича секрет от ноздрите. Тя се нарича "задна", тъй като възпалението засяга задната част на носните ходове. Кърмачетата "сумтят" при дишане, а кърменето се нарушава, тъй като е затруднено дишането през носа.

Грижите, които могат да се положат за дете при тази болест са: в стаята трябва да се осигурява чист въздух, да е добре проветрена; да се напражи тоалет на носа, за да се дишането; да се следи температурата; да се следи възпалението да не се разраства към белите дробове, за да се предотвратят пневмонии. Детето трябва да е облечено добре ако са зимните месеци, а през лятото, така че да му е свободно и прохладно.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сестрински грижи у кърмачета 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.