Сестрински грижи в дома при пациент с жлъчнокаменна болест


Категория на документа: Други


Сестрински грижи в дома при пациент с жлъчнокаменна болест(Cholelithiasis).

Холелитиазата е хронично протичащо заболяване, което се характеризира с образуването на камъни (конкременти) в жлъчния мехур и жлъчните пътища.
Наблюдава се почти четири пъти по-често сред жените и най-вече при такива с наднормено тегло.
Причините за възникването на холелитиазата са многобройни. По-важнитe от тях са: консумация на храни, богати на холестерол (яйца, месо и животински мазнини), ендокринни нарушения (хипотиреоидизъм, диабет), хронични възпалителни процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища, дискинезии на жлъчните пътища и атония на жлъчния мехур.
Симптоми: пациентите се оплакват най-често от тежест и чувство на разтягане в дясното подребрие, особено след прехранване или прием на храни като тлъсти меса, богати на мазнини и пържени ястия, шоколад, както и концентриран алкохол, силно газирани напитки и др., гадене и лош вкус в устата. Особено характерни са жлъчните кризи, които най-често се провокират от грешка в диетата. Жлъчните колики представляват типични оплаквания при наличие на жлъчнокаменна болест и обикновено се провокират от преминаването на камъните през протока на жлъчния мехур. Коликата продължава от 15 минути до няколко часа, болките имат пристъпен характер и се локализират в дясна или средна горна част на корема. Коликата може да бъде придружена от гадене, оригване и механичен иктер.Често настъпва нощем, болните са изплашени и неспокойни, трудно могат да си намерят удобно положение. Възможно е да се повиши телесната температура, да има преходно потъмнение на урината и избеляване на изпражненията (тези симптоми са резултат от блокиране оттичането на жлъчка от жлъчните камъни).
Основния метод за диагностициране е ехографския.
Лечението на жлъчнокаменната болест зависи от проявите на заболяването. Първоначално се пристъпва към диета, болкоуспокояващи медикаменти и при усложнения - оперативно лечение.
Грижи за пациента в домашни условия:
- Осигуряване на благоприятен и комфортен микроклимат; удобно легло и постелно бельо
- Болния е на диета № 5
- Медицинската сестра съветва болния да избягва тлъсти и мазни храни, зеле, боб, яйца, пържени и пикантни храни, газирани напитки, кофеин, шоколад. Също така се забранява консумирането на мариновани, опушени храни и туршии.
- Разрешава се консумацията на нискомалслено краве мляко, извара, обезсолено сирене, пилешко, заешко, телешко месо- варено или печено на фурна. Зеленчуци: листни салатни зеленчуци, домати, краставици, моркови, картофи, пипер, карфиол, обезсолени маслини, сокове от зеленчуци. Плодове: почти всички добре узрели плодове, ябълки, круши, банани; нектари, компоти, сокове. Тестени и зърнени продукти: ориз, овесени ядки, грис, макарони, юфка, хляб тип "Добруджа", сухари.
- Затлъстяването много често е рисков фактор, свързан с жлъчнокаменната болест. Затова сестрата, ако е необходимо може за обсъди примерна програма за намаляване на теглото или да насочи пациента към диетолог.
- След нахранване препоръчва почивка в леглото - положение тип Фаулер( леко присвити в колената крака)
- Наблюдава външния вид на болния - дали е напрегнат, езикът дали е обложен, дишането(дали е учестено)
- Наблюдава за поява на жълтеница на кожата и очите
- Осведомява се относно цвета на урината и изпражненията
- Следи за гадене, повръщане, температура
- Поддържа ефективна комуникация, тъй като тя намалява тревожността у пациента
- Следи за появата на болка
- Силната болка е признак на възникнала жлъчна криза или усложнение
- При жлъчна криза прилага аналгетици и спазмолитици( Buscolysin + Papaverin + No-Spa). Може да се постави и грейка или електрическа възглавница.
- Тъй като болшинството от болните са застрашени от рецидив на оплакванията или настъпване на усложнения - остър холецистит(остро възпаление на жлъчния мехур); хроничен холецистит; остър холангит( остро възпаление на вътречернодробните и извън чернодробните жлъчни пътища); механичен иктер(запушване на жлъчните пътища от камъни), медицинската сестра предоставя информация за възможността от лапароскопска хирургия - метод, който позволява извършването на операция през няколко отвора, без разрези, с много кратък период на следоперативно възстановяване.

Поведение след направена лапароскопска холецистектомия при жлъчнокаменна болест:
- Премахването на жлъчния мехур е сериозна операция и е нормално в постоперативния период да има известна болка. Гаденето и поръщането след операцията не са рядкост.
- Пациентът се изписва обикновено в същия ден или един ден след операцията, при условие, че може да приема течности или да се храни.
- Физическата активност след операцията зависи от това как се чувства пациентът. Препоръчва се ходенето. Пациентът може да махне превръзките си и да си вземе душ в деня след операцията.
- Спазва се определена диета през първите 30 дни, след което хранителният режим е почти свободен.
- В рамките на една седмица пациентът би трябвало да може да извършва нормалните си дейности като ходене на работа, шофиране.
- Появата на висока температура, пожълтяване на кожата или очите, подуване на корема, продължително гадене и повръщане или изтичане на секрет от раните може да означава настъпило усложнение. Необходимо е неотложна консултация с хирург.
- Повечето пациенти могат да се завърнат на работното си място до седем дни след операцията в зависимост от естеството на работата им. Тези, които работят на бюро обикновено се завръщат на работа след няколко дни, докато тези, чиято работа е свързана с физическо натоварване имат нужда от повече време. Пациенти претърпяли операция с разрез обикновено се връщат към активен начин на живот след 4 -6 седмици.
• Препоръчва се контролен преглед до 2 седмици след операцията.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сестрински грижи в дома при пациент с жлъчнокаменна болест 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.