Сестрински грижи за онко болен в дома - рак на гърдата


Категория на документа: Други


Тракийски университет
Стара Загора

КУРСОВА РАБОТА

Изготвил:

Проверил:

Грижи за онкологично болен в дома- рак на гърдата

Ракът (карциномът) на гърдата е голям здравен проблем със значими обществени и социални последици при жените в целия свят. В момента ракът на млечната жлеза е най-често срещания при жените по света и в България (25% от всички злокачествени заболявания) и е на второ място сред причините за смъртност от тях. Ракът на гърдата, представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. Рисковите фактори могат да бъдат фамилна обремененост, менструална анамнеза, бременност ( раждане след 35г.в; нераждали жени), както и други злокачествени тумори. Оплакванията на болните в над 70% се изразяват в установяване на туморна формация, която обикновенно е неболезнена в млечната жлеза. Над 90% от туморите се установяват от самата болна. По редки симтоми са болка, секреция от зърното, ерозии, сърбеж на зърното, сърбеж на ареолата, зачервяване на кожата, увеличени или намалени рзмери на жлезите. Диагнозата се поставя въз основа на физикалния преглед, който винаги е съчетан с мамография и др. Лечението е хирургично и се прилага в първите стадии на заболяването. Най честата радикална операция е мастектомията, комбинирана с аксиларна лимфна дисекция. Включва се лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия.

Самоизлседването е много важно!

Ако се открие навреме ракът на гърдата е лечим, за това трябва да се преглеждаме сами всеки месец и да посещаваме мамолог 1-2 пъти годишно, след навършване на 20 години.
Изчакайте да мине една седмица след края на месечния цикъл. Съблечете се до кръста и сложете ръце на ханша. Огледайте добре гърдите - дали има обрив, зачервяване, разширен кръвоносен съд изменения в кожата като хлътване или портокалова кожа. Обърнете внимание на зърната - ако има проблем те също могат да хлътнат, да се изкривят в необичайна посока. Стиснете ги внимателно, за да видите дали изтича секрет. Ако има течност, това не е нормално и трябва да ви прегледа лекар.
С 3-4 пръста на дясната ръка започнете да опипвате лявата гърда (притискайки в гръдния кош, за да имате твърда опора). Движете пръстите кръгообразно по гърдата като започнете отвън и спираловидно се придвижвате към центъра (зърното). Повторете като движите ръката си този път нагоре-надолу и се стараете да не пропускате участък от гърдата. Не забравяйте да прегледате и горната част на гърдата към рамото. Прегледайте и дясната гърда с лявата ръка.
Следващата стъпка е да легнете и да сложите едната си ръка под мишницата, а с другата отново да опипате за уплътнения или бучки.
Лесно е да се прегледате за рак на гърдата или каквито и да е други изменения, когато сте под душа и кожата е сапунисана. Тогава кожата е по-хлъзгава. Не забравяйте да прегледате и мишниците.
Отделяйте по няколко минути всеки месец и се преглеждайте сама по всички описани начини, тъй като в единия случай може да не напипате нищо, но в другия да усетите разлика. Колкото и прецизна да сте, около 20% от случаите на рак на гърдата не могат да бъдат "пипнати", а могат да се видят само с ехограф или мамограф.

ССГ за пациенти в дома-

* Борба с болката
* физикална терапия
* грижи от логопед
* психологически консултации за семейството и приятелите, свързани с мъката и тъгата
* услуги от социален работник
* услуги, които да дадат възможност за почивка на близки и болногледачи.
* Медицинската сестра трябва да осигури грижа за хигиената на пациента
* Обработка на хирургичната рана
* Трябва да се спазва диета
* Ако има дренаж сестрата трябва да полага грижи и за него
* Напомняне и обяснение на пациента как да провежда самоизследване на жлезите
* Трябва да се обръща внимание на здравата млечна жлеза поради повишен риск от възникване на рак на същата
* Нерядко явление е едем на ръката,което в повечето случаи се дължи на лъчетерапията,пациента трябва да бъде обучен да прави масажи с цел подпомагане на лимфния оток,да повдига отеклата ръка- нерядко в оточната област се развива инфекция.
* Пациента не трябва да лежи на оперираната страна

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сестрински грижи за онко болен в дома - рак на гърдата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.