СГ за родилка и новородено


Категория на документа: Други


* При невъзможност за спонтанна микция до 6-8 часа след раждането се полагат грижи за осигуряване на редовно уриниране в следната последователност:

- Под седалището се поставя дезинфекцирана подлога.

- Пуска се чешмата в стаята ( благоприятно повлияване от шума на течаща вода

- Обливат се генеталиите с топла вода.

- Прилагат се медикаментозни средства за стимулиране на пикочния мехур ( дорил, нивалин, нолег, неосттигмин).

- Прави се катетеризация на пикочния мехур. .
* Грижи за дефекацията се полагат след 3 ден от раждането, ако дотогава няма такава:

- Промяна в хранителния режим - прием на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, овесени ядки и др.

- Прилага се лаксативно средство- рициново олио, бизилакс, пургатив..

- извършва се очистителна клизма.

- След всяка дефекация - тоалет на генеталиите.
* Данните от клиничната оценка на пуерпериума и положените грижи се регистрират в медицинската документация: Лист " История на бременността и раждането, Т- лист, Рапортна книга.
Грижи за родилки със секцио цезарея
Абдоминалното цезарово сечение е операция при която плода се извлича през изкуствено създаден път чрез разрез на коремната стена.

Грижите за една родилка със секцио цезареа включват както грижи за общото състояние на родилката и раната, така и за обратната инволуция на гениталния апарат и лактацията.

Болната трябва много внимателно да се принесе до реанимация, като леглото и предварително е затоплено, защото по време на операция тя е загубила достатъчно кръв и лимфа и ако се постави на ниска температура се нарушава правилното кръвообращение, а именно то ускорява излъчването на наркозата. Чаршафите трябва да са изпънати и почистват два пъти дневно. В първите часове оперираната има голяма нужда от акушерка, от нейното наблюдение и грижи. През първите 2 часа виталните индикации - уриниране, пулс, температура, RR, дишане се следят на 15 мин, а следващите 2 часа на 30 мин. Тя е задължена да следи венозното вливане на кръв или Ser. Glucosae. Не е рядко повръщането, поради което не се разрешава на жената да се движи. Жаждата се утолява с течности като се дават малки глътки или намокряне на устните. За недопускане чувството на болка се прилага Analgin 4 mg. i. m при нужда 3 пъти дневно, CHLORPROMAZINE 1/2 amp. или 1 амп., като следи и RR. При ниски стоиности на RR прилагането му се избягва. Може да се направи комбинация от CHLORPROMAZINE 1 amp. + Lidol 1/2 amp. или Morphin 0.01, но при нормално дишане или дроперидол. Не трябва болната дълго да се залежава и притиска затова е необходима честата промяна на положението, масажи и редовен тоалет против декубитус.

Наред с другите грижи е необходимо следене на количеството отделена урина.

От голямо значение за доброто състояние на болната е образуването на газове и редовната дефекация. Задържаните материи отделят токсини, които увреждат състоянието и. Затова на 24 час от ОП се назначава микроклизма. Състоянието ОП раната е важен показател за изхода на ОП. Ето защо в първите дни тя трябва да се наблюдава и ако е напоена с лимфа или кръв, превръзката се подменя. Но наред с тези грижи се полагат и за обратната инволуция на матката, като се следи височината на fundus uteri и вида на лохиите, които могат да останат кървави и до втората седмица на пуерпериума. На родилката се дават средства предизвикващи маточни контракции и намаляващи хиперемията на матката и околните тъкани и органи, лед на корема и химически масаж. Употребата на утеротоници и препарати от задния дял на хипофизата предпазват от лохиометра. Правилната лактация също спомага за обратната инволуция. През първите няколко дни децата не са при родилката и трябва редовно да се изцеждат гърдите, като по този начин се подготвят за предстоящото кърмене и се предотвратяват застоини явления. В следоперативния период родилката получава профилактично антибиотици и сулфонамиди.

За доброто състояние на оперираната е от голямо значение храненето. Първия ден не се дава храна, а парентерално се влива Glucosae, Darow, Hartman, Ringer.

Захранването става много внимателно, като се започва със сокове, мляко, компоти, супа, пюрета, кремове и на 5-я ден жената преминава на обща храна. Осигуряването на тишина и спокойствие е необходимо за НС и психологическото състояние на болната. За бързото възстановяване безспорно значение има ранното ставане, активните движения в леглото, гимнастиката които повишават самочувствието на жената, стимулират пикочния мехур, тонизират чревната перисталтика, мускулатурата на коремната стена и тазовото дъно. Те се явяват профилактика на тромбофлебита и застоините бронхопневмонии във постоперативния период. Детето се дава за кърмене след 3-я ден. За правилното и навременно зарастване на оперативната рана и бързото възстановяване на всички функции на организма, оперираните се изписват след сваляне на конците на 6 ден, а къпането става на 4 ден след операция. Родилката се изписва при нормални стойности на показателите : Т, пулс, RR, кр.картина, урина статус, резултат от лохиалния секрет( който се взема на 3 ден след операцията за посявка и антибиограма), обратната инволуция на матката, състоянието на млечните жлези, състоянието на оперативната рана и състоянието на детето.

2 ден - Hb, Er, хематокрит

3,5 ден - протромбиново време

3 ден - лохиален секрет

ТЕМА 4, 5 И 6 СГ за новородено в родилната зала.Първи грижи за здраво, доносено новородено в родилна зала. Оценка на състоянието на новороденото. Адаптационен синдром. Сестрински грижи за новороденото в неонатологично отделение.

Последователността на първите грижи в родилна зала:
1 . След изваждането, преди първото дихателно движение, се осигурява проходимостта на дихателните пътища чрез дезобструкция (вкарва се тръба аспиратор в устата и нослето).
1.1 . След спиране на пулсациите на кръвоностните съдове, пъпната връв се клампира с 2 кохера на около 10см от кожния пъп на новороденото
1.2 . Пъпната връв се прерязва м/у двата кохера със стерилна, тъповърха ножица и се подава на акушерката.
1.3 . Прави се първия тоалет на новороденото под течаща вода - 37.5'38'С (в АГ-то няма да се види, но по учебник е така, къпе се ако е нормално родено, секциото е стерилно и не се къпе)
1.4 . Новороденото се поставя на специален омекотен, загрят плот, в/у чиста стерилна затоплена пелена.
1.5 . Подсушава се кожата на детето чрез попиване.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
СГ за родилка и новородено 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.