СГ за родилка и новородено


Категория на документа: Други6. Comedones neonatorum - малки бели възелчета, изчезващи спонтанно след 3-тата седмица, дължащи се на хиперскреция на мастните жлези.

7. Физиологично спадане на тегло - през първите 3-4 дни, загуба на 3-8% от теглото. Причини - преобладават катаболните процеси, недостатъчен внос на течности и кърма, прегряване, ниска влажност на околната среда и др.
8. Полова хормонална криза - на 5-7 ден млечние жлези и при двата пола се уголемяват, стават плътни, без зачервяване на кожата. Свързано е с преминаване на естрогени и пролактин през последните месеци от бременността. Лечение не се прилага, преминава до третата седмица.

Vulvovaginitis desquamativa
Pseudomenstruatio
Hydrocele

ТЕМА 7. СГ за новороденото в дома
1. Стаята на новороденото - чиста, светла, лесно проветрива и освободена от излишни вещи.
- Леглото -защитено от въздушно течение, с обли ръбове, дървен материал, матрак/дюшек, протектор за матрак, чаршафи- памучни. Без възглавници до 1г.
- шкаф за дрехи
- място за повиване-повивалник
- Дрехи на детето- памучни- изпрани с бебешки прах и изгладени с ютия
- Температурата на въздуха до 20'С, чист и влажен въздух
- Аерация- да се проветрява редовно
2.Хигени грижи
2.1. Къпане-1 път на ден, сутрин в болницата, вечер в дома
-къпе се в пулоседнало положение
-изплаква се с 1' по-студена вода
-подсушава се като НЕ се трие- само се попива
- обръща се внимание на кожата и кожните гънки

- 2.2 Специален тоалет на очи, уши, нос (не къпем лицето на детето, а ходовете на носа са къси и се нуждаят от допълнителна грижа).

- Носната лигавица се почиства с памуче, натопено в топъл физиологичен серум или тампонче натопено в стерилна мазнина.

Грижи за очите и ушите. След всяка баня е желателно очите на новороденото да се почистват с памучно тампонче, напоено със стерилен физиологичен разтвор, може да се използва и преварена вода. Почистването става от външния към вътрешния ъгъл на окото, а всеки тампон се използва еднократно.

Почистването на ушите се извършва непосредствено след банята със сухо тампонче. Желателно е да се избягва вкарването на твърди предмети в ушния канал, които могат да наранят кожата или тъпанчевата мембрана.

- Половите органи на момичетата се почистват редовно със стерилни марлички или памуче намокрено със преварена вода или топъл физиологичен серум, а при замърсяване - с 0,5% разтвор калиев хиперманганат или Sol.Rivanoli 0,5%.

- Почистването става отпред назад след разтваряне на големите лабии и предварително добро оглеждане. С едно памуче се изтрива само веднъж.

- Така се избягва замърсяването на входа на влагалището и уретрата с микроорганизми от сеналната област.

- При почистване на половите органи на момчетата не се опитвайте да дръпнете препуциума. Няма да може да го правите няколко месеца или дори години - отлепването на препуциума от пениса изисква по-дълго време.
Когато препуциумът се отдели и може да се одръпва без да има някаква опасност (педиатърът ще ви каже кога точно е това), ще трябва да го дръпвате редовно, за да измивате главичката на пениса.
2.3 Пъпчето нормално пада до 7ден . Обработва се със със спирт 95' и антибиотична пудра. Когато падне - хубаво изчистваме със спирт и марля, трябва да има розов цвят като останалата кожа.
3.Хранене: През първата седмица след раждане-(бр.на дните-1) *70-за един прием . След първата седмица - 1 М0.
Кърменето: първия ден детето се държи на гърда 5мин, втория ден-10мин, трерия-10-15 мин, а след четвъртия по 20 мин
3.1 Правила - 3 типа хранене:
* хоризонтално положение - родилката е легнала по гръб
*вертикално пол. - майката е легнала на една страна
*пулоседнало пол - майката е седнала
След всяко кърмене се държи изправено за да изкара погълнатия въздух
В леглото детето се поставя винаги на една страна, за да се предотврати аспирация ако повърне
4. Детето се извежда се навън всеки ден като се следи Т на въздуха да не е по-ниска от -(минус)10'С. При дъжд и влага не се извежда. Шапка има, шал не.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
СГ за родилка и новородено 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.