Шуменско плато


Категория на документа: Други


Културно наследство

⃰⃰ Стратегическото положение на Шуменското плато определя и неговата значителна роля в историческото минало. Естествено укрепено и защитено, то е било заселено от дълбока древност. През различните исторически епохи тук са съществували много крепости, селища, монашески килии, църкви и скални манастири, за които свидетелстват намерените археологически останки. Първите археологически проучвания с дело на чешкия археолог Карел Шкорпил.
* Пещерите по платото са друг детайл от неговата история. Много от тях са служили за жилища на хората. По северния скалист склон, известен под името "Цар Крумови порти", близо до Шуменската крепост се намират седем различни по големина пещери. Подовете им са почти хоризонтални. Някои от пещерите са съединени с проходи. За пръв път са проучени от Р. Попов през 1901 г. Намерените оръдия на труда от камък, кремък и кост са доказателство, че пещерите са били обитавани от човека през каменно-медната епоха.
*В археологическия пейзаж на платото се вписват и останките от няколко тракийски селища, датирани в периода IV - II в. пр. н.е. Те се намират в местността "Висока поляна", вляво от местността "Харачи боаз" и в местността "Бобата". Селището в местността "Висока поляна" е с добре запазени останки от землено укрепление с височина два метра. Това в местността "Харачи боаз" е разположено на площ от 20 дка, върху която са намерени фрагменти от глинени съдове. Руините на селището в местността "Бобата" дават основание да се предполага, че то се е състояло от две каменни концентрични укрепления. Във вътрешното е живяла тракийската върхушка, а във външното - останалото население.

Шумеска крепост
Шуменската крепост е най-значимият исторически и археологически обект на платото. Проучванията, започнали в 1957 г., доказват, че Шумен е едно от най-старите селища в страната, датирано отпреди 3 000 години. Крепостта се издига в източната част на Шуменското плато върху скалистия хълм Хисар. При направените археологически разкопки са открити обекти с крепостна, църковна и гражданска архитектура, които свидетелстват за гъстото застрояване на града през всички исторически епохи, но най-вече по време на Второто българско царство.

Фигура3- Разположение на " Шуменска крепост"

Литература:

1.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE_(%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA)
2.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Шуменско плато 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.