Сингапурска и Хонгконгска фондова борси


Категория на документа: Други


Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски"
Факултет по икономически и социални науки

КУРСОВА РАБОТА
по
Финансови пазари и инфраструктура

ТЕМА:

Сингапурска и Хонгконгска фондови борси

Сингапурска фондова борса

Същност
Сингапурската борса (SGX) е първата цялостно развита борса за търговия с ценни книжа и деривати в Азиатския Пасифик.Тя е създадена на 1.12.1999 година след като се извършва сливане на две големи финансови институции - Фондовата борса на Сингапур ( SES) и Сингапурската международна борса (SIMEX). Сингапурската фондова борса се явява първата борса, която е изцяло електронна в Азия, на която няма борсов под. Борсата осигурява за сингапурските и чуждестранни компании надеждни възможности за нарастване на капитала им. А за инвеститорите предлага основа за сключване на сделки за покупката и пордажба на финансови продукти. На Сингапурската фондова борса се приемат котировки на водещи компании в Сингапур. Характеризира се с атрактивен листинг, в който фигурират компании от други континенти, което я превръща в една от най - представителните борси в Азия. SGX представлява и един от най-големите пазари за деривати в Азия. Като през 1989 1992 година и 1993 - 1999 година той е бил квалифициран като "Пазар на деривати на годината" от Международният финансов бюлетин (IFR) и за най - добрият финансов пазар през 1999 година на деривати, класифициран от издание " The Asset magazine". Сингапурската борса е определена за дериватен пазар номер 1 и за 2000 година от издание " Asian Risk magazine".
История на SGX
SGX е сформирана на 1 декември 1999 г. като холдингова компания. За акционерeн капитал се използва капитала на някои бивши организации за обмяна на валута - Фондова борса на Сингапур (Stock Exchange of Singapore) (SES), Международна валутна борса на Сингапур ( Singapore International Monetary Exchange) (Simex) и Клирингови ценни книжа и конпютърни услуги (Securities Clearing and Computer Services Pte Ltd) (SCCS).Новите акции, които са били издадени в тези дружества са били изцяло платени от SGX. По този начин, всички активи, притежавани от тези три дружества са се прехвърлели на SGX. Акционерите, които са притежавали акции в SES, Simex и SCCS получи новоиздадени акции SGX. На 25 септември 2006 г. на Съвместните азиатски борси за деривати (Jade), се създава консорциум между SGX и Чикагската фондова борса ( Chicago Board Trade) (CBOT). Това съвместно предприятие се отменя през ноември 2007 г., когато CME Group , в които се включва СВОТ , продават 50% от своят дял в съвместното предприятие на SGX. През август 2009 г. SGX създаде смесено дружество с Chi-X Global , наречена Chi- East. В началото на октомври 2010 г., настоящото съвместно предприятие получи одобрение от паричните власти на Сингапур, за да работи на т.нар. платформа за търговия "с тъмен басейн".
Придобивания
През март 2007 г. SGX купува 5% от акциите на Bombay Stock Exchange за 42,7 милиона долара.
На 15 юни 2007 г. Токийската фондова борса придоби 4.99% от акциите в SGX. След това обаче стойността на акциите на SGX намалява и Токийската фондова борса взима решение да ги продаде на своето майчино дружество, Tokyo Stoc Exchange Group, Inc.

На 31 януари 2008 г., SGX придоби 20% от акциите на Philippine Dealing System Holdings Corp .
В началото на 2008 г., SGX постига споразумение да купи най-малко 95% от Singapore Commodity Exchange.На 30 юни 2008 г., SGX приключва придобиването на Сингапур стокова борса Ltd (SICOM), която сега е 100% дъщерно дружество.

Организационна структура

Г-н Magnus Böcker
Главен изпълнителен директор
Г-н Magnus Böcker се присъединява към SGX като главен изпълнителен директор на 1 декември 2009. В момента той е не-независим директор на SGX съвет.
Има над две десетилетия на управленчески опит в промишлеността, включително като президент на NASDAQ OMX през 2008 и 2009 г.
По време на мандата си с OMX, г-н Böcker служи на различни длъжности, включително CFO, COO и председател на Technology разделение OMX, преди да стане главен изпълнителен директор на OMX AB през 2003 година. Под негово ръководство, OMX става най-големият в света доставчик на технологични решения за обмен, клиринг организации и депозитари на ценни книжа.

Г-н Muthukrishnan Ramaswami
президент

Съвместно с изпълнителния директор, е отговорен за ръководството и развитието на SGX. В тази си роля, г-н Ramaswami задвижва растежа и развитието на основния бизнес на SGX - ценни книжа, инструменти с фиксирана доходност, деривати, стоки, пазарните данни и за сключването на сделки, които включват депозитар и сетълмент, брокерски услуги и OTC клиринг. Той е отговорен за наблюдението на развитието на продукти и услуги в подкрепа на SGX Азия Gateway позиция и обслужващи ключови клиенти SGX и членове.
Преди SGX, той е работил с Citigroup 1986-2007, където е бил главен информационен служител.Заемал е отговорни позиции в международни и регионални офиси на Citigroup в Мумбай, Сингапур, Хонг Конг, Лондон и Ню Йорк.

Г-н Chng Lay Chew
Главен финансов директор

Главен финансов директор на SGX, ръководи финансите, Министерството на финансите, Корпоративна и пазарна стратегия и връзки с инвеститорите. Има повече от 30 години опит в областта на счетоводството и финансовото управление, включително ръководни позиции във водещи местни и международни банки. Предишни позиции включват висши финансови длъжности в Сингапур JP Морган, Токио и Ню Йорк офиси.

Г-н Timothy Utama
Оперативен и технически директор

Г-н Timothy Utama се присъединява към SGX като главен технологичен директор на 1 декември 2012 година. Неговата ключова компетентност е да се рационализират процесите, повишаване на оперативната ефективност и надеждност на всички производствени услуги, увеличаване на производителността. Преди това е ръководител на банкови операции на Global Shared Services Centre на Standard Chartered Bank, базирана в Индия. В кариерата си обхваща повече от 15 години с Standard Chartered, той е заемал различни ръководни позиции в Service Excellence, банкови операции, управление на взаимоотношенията, Търговски услуги и процеси на усъвършенстване. Г-н Utama също така е бил началник на Trade Service Delivery and Trade Sales с ANZ Bank щаб в Мелбърн.

Г-н Chew Sutat
Изпълнителен вицепрезидент
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сингапурска и Хонгконгска фондова борси 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.