Скалните гравюри Дазу


Категория на документа: Други


Скалните гравюри Дазу

На около 90 километра на запад от центъра на град Чунцин, в окръг Дазу, се намират прословутите скални скулптури от Дазу, които от 1961 г. са в списъка на паметниците с културно-историческо значение на Китайската народна република. Богати на изображения и надписи, гравюрите Дазу се считат за съкровищница на изкуството, която напълно отразява обществото, философията, религията и фолклора на онова време. През 1999 г. на базата на критерии I, II, и III комитетът включи тази забележителност в списъка със световно културно наследство:

Критерии (I): Гравюрите Dazu представляват върха на китайското скално изкуство с тяхното високото есетическо качество и многообразието на стилове и предмети.
Критерий (II): Тантра будизма от Индия и китайските даоистки и конфуциански вярвания са се събрали в Дазу, за да се създаде една много оригинална и влиятелна проява на духовна хармония.
Критерий (III): В еклектичен характер на религиозните убеждения в Китай по-късно е даден материален израз в изключително художествено наследство на скалното изкуство Dazu

История и развитие на Дазу

Дазу е приет като окръг от област Чангхоу през 758 г, първата година на управление на Императора от династия Танг, Куан Лан. През 885г. , първата година на управление на император Ганг Ой от династия Танг, Чангхоу се мести от окръг Джинган в окръг Дазу. Местността остава във съшият окръг до 1279г. , последната година на династия Южен Сонг. Скалните гравюри от Баодингсхан, Бей Шан, Наншан, Шизхуаншан и Шименшан в Дазу са създадени през този почти четиристотин годишен период. От оцелелите до ден днешен скулптури от Дазу, скалните гравюри на Жианшанзи са най-стари, издялани през 650 г. - първата година от управлението на императора от ранната династия Танг, Йонг Хуй. През следващите повече от 200 години само на още едно място са създадени скални скулптури - при храмът Шенгсхуй. Общият брой на създадените ниши и лъскави статуи по време на ранната и средната династия Танг е по малко от 20. Създаването на скални скулптури разцъфва едва чак след като Чангсхоу се премества във Дазу през 885г.
През 892г , първата година от управлението на император Джинг Фу от династия Танг, Вей Джинджинг управител на Чангсхоу, Губернатор на окръзите Чанг, Пу, Юиу и Хи, както и военноначалник на окръг Джинган. За пръв път прави будистка статуя в Бейшан по време на строежът на военен лагер пру Лонгангшан на север от столицата на окръга, с възможност да складира зърно достатъчно за 10 години и с капацитет за десетки хиляди войници. Неговият пример в създаването на будистки статуи е последван от държавни служители, благородници, обикновени хора, монаси и монахини. Тази вълна на създаване на скулптури продължава през целият период от 907 до 965 година, периодът на Петте Династии10те статуи. Област Су се е наричала Сишуан по това време, а исторически може да бъде разделена на Ранна Су и Късна Су. Тези 58 години исторически са първата вълна на създаване на статуи.

Окръг Дазу, разположен в югоизточната част на провинцията Сичуан, се намира на 271 км от Ченгду и на 163 км от Чинцун. Следите от обработка на скалте в Дазу могат да бъдат проследени от управлението на династиите Танг и Сонг до Минг и Чинг. Скалните склптури в Дазу са типични пещерни гравюри и в по-късните исторически периоди. Сега те се радват на не по-малка поплярност от пещерите Юнганг и Лонгмен.

Името Дадзу означава "голям крак" и е свързано с историята за Будда, който оставил отпечатък от крака си върху близките скали.

Общият термин "Скални скулптури Дазу" се отнася до всички гравирани скали в графството Дазу, което включва и скулптурите в Бейшан (включително Бейта), Баодиншан, Наншан, Шизуаншан и Шименшан. Пещерата Баодинг, разположена на 15 км северозточно от окръга, е най-голямата и най-добре запазената и е ключово културно реликвено място под строга защита.

С резби, пръснати по цялата си територия, Dazu е известен като домът на
скалните скулптури. Защитени, заради тяхнота културна и историческа стойност, гравюритесе намират в района на 28 града и селища от 32-та града и селища, намиращи се под пряка правителствена защита.

Първите следи от обработка на скалите датират от първата година на Танг 6-ти (650 г) Повече от 100 000 фигури са разположени на близо 75 места. Тези, които се намират в Бейшан, Баодиншан, Наншан, Шизуаншан и Шименшан, са най-многобройни, най-големи на височина, най-изящни по начина на тяхната изработка и най-богати на съдържание. Гравюрите, повечето от които над хилядагодишни, включват както и скулптури на Буда и Бодхосатва, така и на монархи, министри, военни офицери, визши и низши чиновници, затворници, палачи, монаси, бедни и богати хора, изпълнители на народно изкуство и други. Всички каменни скулптури и рисунки могат да се видят на дневна светлина, а в пещерата има изградена свързваща мрежа от пътеки.

Каменните статуи и гравюри в Бей Шай са най-старите в Дазу -от 892 г. пр. н.е. Изработката им е започната от военния управител Wei Junjing, който бил назначен на злужба в региона на Дазу по време на кампанията срещу съчуанските бунтовници. В сравнение с тези в Баодинг Шан, те са доста по- семпли и формалистични. Общият им брой е 264, разделени на две групи, като са защитени посредством навес.Първата група е най-старата и представя изображения на военни сцени, сред които откриваме и фигурата на Wei Junjing в реалистичен размер. Втората група изображения са от 12 век и се разпростират на площ с дължина от 500 м.. В по-голямата си част това са изображения на богинята на милосърдието -Гуанин, придружена от фигурите на монаси, монахини и дарителите на проекта. В една от нишите -номер 130 Гуанин е изобразена като страховито тантрическо божество, което държи оръжие и отрязана глава в една от много си ръце. Веднага след това -ниша 131 следва далеч по-миролюбиво изображение на богинята, съзерцаваща отражението на лунната светлина. Най-забележителната от скалните скулптури обаче се намира в ниша 245 и е изображение на триединството на Буда сред облаци и небесни палати, които се извисяват над земния свят.
Изображенията в Баодинг Шан са резултатът от дългогодишния труд на монаха Zhao Zheifeng, който осигурил парите и сам проектирал изображенията. Резултатът от упоритата работата в периода от 1179 до 1245 г. са десетте хиляди скулптури, които днес радват гостите на Дазу. Дафоуан е най- впечатляващата група от скулптурни рисунки с 31 ниши, които са вградени във вътрешната страна на подковообразно дере. Скулптурите представляват изображения на будистки текстове с редуващи сцени от ежедневието, като всички са в много добро състояние. Специално място в колекцията на Дазу заема Пещeрата на пълното просветление - охраняваната от каменен лъв, дълбока пещера с 12 фигури на ангели (lohans) с реалистични размери събрани около изображение на Буда, като покривът изобразява небе, застлано с облаци. По-нататък следва декорация със статуи на демонични стражи, оцветени в синьо, червено и зелено, и веднага след това- Колелото на съдбата.
Друга за бележителност е 31-метровата скулптура на лежащия Буда, заобиколен от фигурите на дарителите. Следващите два участъка са наречени Бащиното милосърдие и Синовната обич на Шакямуни, в който се използвани будистки сцени, утвърждаващи конфуцианския морал. След тях идва ред на Осемнадесетте кръга на ада.

Авалокитесвара с 1000-те ръце има 1007 ръце, заемащи място от 88 квадратни метра и подаващи се от скалата като опашката на паун е чудото на будисткото изкуство.
"Деветте дракона къпещи принца" е изящна скулптура, привличаща посетители през целогодишно, която съчетава естествено течащата вода с будистката ръкописна история

Пещерата "Ритуална зала за пълно омагьосване" е 6 метра висока, 9.5 широка и 12 м дълбока. Освен добре запазените фини скулптури и дренаж, пещерата се отличава с отличното си устройство, съчетаващо обилна светлина и добър звук, комбинацията от наука и изкуство, която несъмнено е върха на Скалните скулптури Дадзу.
Всички скални скулптури тук се характеризират с оригинален характер, многообразие от тематични сюжети, богато съдържание и способност да съчетават Будизма с даоизма и конфуцианството. Теологията на будизма тук се съчетава по неподражаем начин с елементите на народната култура, които са лесно разбираеми и достъпни за обикновените хора. Скалните скулптури от Дадзу се различават по някои свои характеристики от изкуството на предходните епохи. Като поставя акцент едновременно на закономерностите на естетическия стандарт и формата в изкуството, скулптурата в Дадзу е добър пример за преходния период в развитието на това изкуство в периода от IХ до XIII век в Китай.

Резбите в Бей Шан

Известен като Longgangshan в древни времена, Beishan се намира 1.5 км от Градът Лонган,

седалище на окръг Dazu , 545.5 метра надморското равнище. Разположени е в планинските върхове (По-известни като Fowan), резбите в Бей Шан били създадено между 892
и 1162 след Христа. Скалата с издълбаните статуи е около 300 метра широка и 7.10 м висока. На тази скала се намират 264 ниши на статуи, една картина в дълбок план и осем стълба изписани с будистки писания.
Има близо 10000 статуи в Бей Шан издълбани основно с парите, предлагани от будистки
последователи. В тези резби са използвани 51 вида теми.Тантра будизма
съставлява по-голямата част от тези въпроси. Други въпроси идват от Троица и Sukhavati.
Всички теми са изключително популярни сред китайския народ по
това време и са резултат от секуларизацията на будизма и се различават от
предварително издълбаните пещери. Статуите на Бей Шан са известни с деликатните си резби, превъзходно майсторство и красота и елегантност. Те показват развитието и промяната на будистката вяра и стила на спелеоложкото изкуство в Китай от края на 9 век
до средата на 12 век (края на династия Танг, петте династии, и Южната
и Северна династия Сонг).
Статуите издълбани в края на династия Танг (в края на 9 век) са в центъра на
около 12 вида различни въпроса, повечето от тях са статуите на Авалокитешвара,
двойно поставените статуи на Авалокитешвара и Бодхисатва и Амитабха.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Скалните гравюри Дазу 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.