Социална отговорност на бизнеса


Категория на документа: Други


Икономически университет - Варна

КУРСОВА РАБОТА

По дисциплината "Социална отговорност на бизнеса"
На тема: Характеристика на инициативата "Fair trade" в контекста на идеите за социална отговорност на бизнеса. Сравнителен анализ на нейното развитие по света и унас

2014 гр.Варна
Какво е Fair Trade?

"Fair Trade" или в превод "Справедлива търговия" е международно движение и организаций от търговски мрежи, дистрибутори на продукти произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите.

Начало и развитие на инициативата "Fair Trade"

През 1988 година стартира първата "Fair Trade" марка, "Max Havelaar" , с инициативата на холандската агенция за развитие "Solidaridad".
Края на 80-те и началото на 90-те години инициативата на "Max Havelaar" е емитирана и от други пазари в Европа и Северна Америка като "Max Havelaar" ; "Transfair" ; "Fairtrade Mark" и "Reillu Kauppa".

През 1997 Fairtrade Labelling Organizations (FLO) е основана в Бон, Германия и цели да обедини инициативите класифициращи лоялната търговия и да съгласува световните стандарти и сертификати.

През 2002 година FLO стартира търговската сертифицираща марка FAIRTRADE. Целта на инициативата е да подобри забелижимостта на марката върху рафтовете в супермарктите, да подпомогне трансграничната търговия и да опрости износа както за производителите, така и за износителите.

През 2004 година FLO се разделя на две независими организации: FLO, която определя "Fair trade" стандартите и осигурява подкрепа на производителите и FLO-CERT, която инспектира и сертифицира организациите на производителите и провежда финансови ревизии на търговците.

През 2007 година производителите за първи път се присъединяват към борда на FLO. FLO е призната от ISEAL за една от седемте организации, достигнали високи стандарти за определяне на етична търговия. Глобалните продажби нарастват с 47%

Цели на инициативата "Fair Trade"

Концепцията "Fair Trade" цели да гарантира на дребните производители на суровини от Третия свят "справедлива" изкупна цена (fair price) и допълнителна фиксирана сума като социална премия. Средствата от премията се влагат в развитие на стопанствата и за подобряване на условията на живот в селищата.
Сертификатът "Fairtrade" гарантира ,че суровините са произведени при хуманни условия на труд и не са били експлоанирани деца. Също така серификатът включва и редица екологични стандарти за методите на производство. Обикновено под "Fairtrade" се доставят фермерски кооперативи от най-бедните страни. В зората си преди близо двадесет години движението "Fairtrade" се е възприемало като изцяло алтернативно.

Основната кауза на инициативата "справедлива търговия" е да се бори срещу бедността. През последните години "Fairtrade" сегментът все по-целенасочено атакува масовия пазар.

"Fairtrade" необлага продуктите с никакви данъци.

Основни принципи на Феър Трейд
* Създаване на възможности на производители в икономически изгодно положение
* Прозрачност и отговорност
* Изграждане на капацитети
* Плащане на справедлива цена
* Равенство на половете
* Условия на труд
* Популяризиране на по-честна търговия
* Придобивки, влияещи върху социалния и човешкия фактор
* Влияние върху екологията

Въпроси, над които трябва да се замислим
Защо трябва да бъдем fair?

Основните ползи от "Fairtrade" продукти са:
* Закупуване на само качествена продукция, произведена по екологично чист начин, без химикали и корсенванти.
* Подпомагане директно на производителя без дори една стотинка от парите Ви за стоката да отидат в ДДС и облаги за организацията.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Социална отговорност на бизнеса 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.