Специалист преподавател


Категория на документа: Други


Има ли според Вас прилики и разлики между труда на специалиста в дадена област и преподавателя в тази област? Ако според Вас има разлики, в какво се състоят те?
Отговор: Има прилики, както и разлики. Приликите се състоят в това, че и двамата са специалисти в дадена област и продължават да се развиват. Разликата е в това, че преподавателят продължава да се развива и да търси иновативни и новаторски методи за преподаване, но освен това той е в близък контакт с учениците и техните родители. Функциите на преподавателя са образователни, възпитателни и развиващи. Учителят е отговорен за здравето и живота на ученика и освен това трябва да има нужната педагогическа и дори психологическа подготовка за работа с децата, т.е освен да бъде добър специалист преподавателят е необходимо да има и ред други качества, с които да служи за пример на учениците си и да изгражда в тях нормални човешки достойнства и навици. За това е нужно учителят да бъде въоръжен с търпение, морал, душевна топлота и обич към околните. Преподаването на знания е дарба, талант- призвание.

Специалиста няма пряка връзка с учениците. Не е ангажиран с опазването на здравето и живота им, въпреки, че той може по някакъв начин да повлияе чрез написаното от него в учебника за духовното и морално израстване на ученика. да бъдеш учител е призвание, което се състои от огромна доза талант и голяма доза знания и умения за комуникиране. учителската професия е една от най-важните и отговорните в едно общество, защото учителят е човекът, който спомага за изграждането на характери.

АЗ СЪМ УЧИТЕЛ

Родил съм се в мига, когато от устата на дете е изскочил въпрос. Аз съм много хора на много места. Аз съм Сократ, вдъхновяващ младежите на Атина да откриват нови идеи като задават въпроси. Аз съм Езоп и Ханс Кристиан Андерсен, разкриващи истината чрез безбройни истории. Аз съм всички онези, чиито имена и лица отдавна са забравени, но чиито уроци и характери винаги ще бъдат помнени заради постиженията на техните ученици. Аз съм плакал от радост на сватбите на мои бивши ученици, смял съм се щастлив при раждането на техните деца и съм стоял с глава, наведена от скръб и объркване, край гробове, изкопани твърде скоро, за тела твърде, твърде млади. В продължение на един ден се е налагало да бъда актьор, приятел, сестра и лекар, треньор, търсач на изгубени вещи, банкер, таксиметров шофьор, психолог, заместник родител, продавач, политик и защитник на вярата. Независимо от картите, диаграмите, формулите, глаголите, разказите и книгите аз наистина нямаше какво да преподавам, защото онова, което трябваше да научат учениците ми, беше да опознаят себе си, а аз знам, че най-трудно е да разбереш кой си. Аз съм парадокс. Аз говоря най-силно, когато слушам най-внимателно. Най-големият подарък за мен е благодарността на моите ученици. Материалното богатство не е моя цел, но аз съм търсач на съкровища на пълен работен ден, който проучва нови възможности, в които учениците му да използват своите таланти, и издирва таланти, които понякога лежат дълбоко заровени сред отломките на нечие саморазрушение. Аз съм най-големият късметлия сред всички, които работят. На един лекар му е позволено да изведе живота на бял свят в един вълшебен миг. На мен ми е позволено да се погрижа животът да се ражда отново и отново всеки ден - с нови въпроси, идеи и приятелства. Един архитект знае, че ако строи грижливо, неговото творение може да просъществува векове. Един учител знае, че ако изгражда с любов и истина, онова, което изгради, ще трае вечно. Аз съм воин. Всекидневно водя битки срещу надзъртащото насилие, страха, предразсъдъците, невежеството и апатията. Но аз имам велики съюзници: Интелигентността, Любопитството, Родителската подкрепа, Индивидуалността, Творчеството, Вярата, Любовта и Смехът - всички се стичат под моите знамена и с тяхната подкрепа съм непобедим. А на кого трябва да благодаря за този чудесен живот, който така щастливо ми е отреден, освен на обществото, на родителите. Защото вие сте ми оказали голямата чест да ми се доверите с великия си принос към вечността - вашите деца. И така, аз имам минало, което е богато на спомени. Имам настояще, което е истинско предизвикателство, пълно с приключения, защото ми е позволено да прекарвам дните си с бъдещето.

Аз съм учител... и всеки ден благодаря на Бога за това.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Специалист преподавател 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.