Спояване, видове припои


Категория на документа: Други


Тема 6:
Спояване. Същност. Видове припои. Спояване чрез бягаща вълна, инфрачервено спояване.
Спояването е процес на съединяване на материали в твърдо състояние с припои, които при стопяване протичат в процепите, омокря стопяемите повърхности и при кристализация образува споено съединение. Изборът на припой се съобразява с максималната температура на запояваният елемент. Например за кондензатори - 230-260⁰С, за интегрални схеми и кварцови генератори - 230-34 ⁰С. Ако се удължи времето на запояване може да се повредят елементите или да прегори припоя. Във всички сплави се използва т.нар. " матов калай" с температура на топене: 232 ⁰С.
Локално запояване чрез поялник - върху контактните площадки спойката се извършва чрез добавяне на тинол.

За припои използвани в производството най-често се използват - калай, сребро, мед (Sn,Ag,Cu). За запояване се използват различни количества от трите компонента. В зависимост от приположението на електрическото устройство. При запояване с поялник, а също така и чрез бягаща вълна този тип трикомпонентна сплав не е подходящ, тъй като при изстиването й в нея се появяват малки кухини, които затрудняват контрола, а също така могат да предизвикат и студени спойки.
Спойващите пасти са в 4 основни форми:
- във форма на проводник (solder wire)(тинол) - произвежда се с диаметър от 0,025 до 6,35мм
- във форма на ленти (solder type) - те са с широчина от 0,5 до 760мм. Използват се за големи спойки, които се правят ръчно или със специални машини. Използват се различни напречни сечения, като размерите на сечението са от десетки милиметри до стотици милиметри.
- във форма на топчета (solder balls) - намират приложение в BGA корпусите и са с размери от някокло десетки милиметра до около 50мм. Особено подходящи са този тип припои с топчета за запояване на различни видове мощни електрически елементи .
Пасивните и активни елементи съгласно нормативните документи се монтират чрез групово запояване или единично с поялник. Това се осъществява посредством фиксираща паста или лепило, чрез които се осъществява неподвижна връзка между елемента и печатната платка. При запояване с поялник може да се използва припой като при автоматизирано запояване то трябва да трае до 4 секунди, при температура до 220⁰С.
Особеност - калаеното покритие при прилагане на спойка вълна се отмива, поради тази причина трябва да се съблюдава температурата на вълната и типът припой
Спояване чрез бягаща вълна: Има 2 вани - всяка една вана с приложение в SMD има 2 потока за обливане с горещ припой. При първия налягането на разтопената сплав е по-концентрирано с цел да се запоят повече елементи от SMD тип. Втория поток се предвижда за елементи от THD тип - при тях при запояването им е необходимо припоят да проникне в монтажния отвор. Само по този начин се гарантира надеждността, тъй като припоят отнема топлината, при работа на устройството. Валовете в тези установки представляват метални затворени кухи цилиндри с тефлоново покритие. Тяхната височина може да се регулира в зависимост от елементите, които са разположенни върху печатната платка. В процеса на запояване спойка вълна е възможно отлепяне на някои от елементите, при което те падат в утайната зона, като при изпомпване на горещия калай, те се отстраняват чрез сита
IR метод - само при BGA и LGA . За постигане на по-добро разпределение на температурата пред всеки вентилатор се поставя решетка за дифузиране на топлинния поток. Загряването е индиректно, като топлината се предава по печатната платка или през страните на интегралната схема. В много случаи се използва азот за напълване на камерата, особено когато се запояват BGA корпуси. Това се прави с цел да се намалят окислителните процеси на площадките под BGA Корпуса

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Спояване, видове припои 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.