Спортни обувки


Категория на документа: Други


3)радост от предстоящата покупка, защото ще направи силно впечатление у своите приятели и околните хора;
Народна поговорка гласи, че "лицето е огледало на душата". Т.е., емоционалните състояния на индивида се изписват на лицето. Много ясно е показана в клипа усмивката, която се появява на лицето му щом за първи път хваща в ръцете си маратонката. В този момент разбира, че е намерил най-подходящите обувки за него. Но защо трябва да се усмихва? Защо трябва да прави тази мимика? Усмивката е най-универсалното средство на невербалната комуникация. Тя е средството, което превръща ежедневието ни в празник, без нея живота би бил сив и скучен, а рекламата се стреми да постигне точно обратното - да направи живота ни по-весел, по-цветен и по радостен.
Заставайки пред огледалото в магазина момчето кима одобрително с глава, което е поредният символ в нашата реклама. Точно този начин на поклащане на главата означава положително отношение към продукта и всички негови характеристики.
В момента на срещата на момчето с неговите приятели се появява още един невербален знак на тялото и по конкретно поздрав с ръце. Този жест се използва предимно, за да кажеш "здравей" на някого и в конкретния случай е точно това. Щом основното лице в клипа се приближава до приятелите си невербалният знак на тялото- отново поздрав с ръка, показва, че двете момчета се намират на лично разстояние- 45-75 см, което означава, че те спокойно могат да използват този жест, заменящ вербалния жаргонен израз- "Дай гепи!"- невербално одобряване на външния вид и присъединяване към групата на носещите бранда, което ги прави още по-близки.
С влизането на младежите в дискотеката се натъкваме на още един жест от страна на охранителя, а именно отпуснати и хванати ръце пред тялото. Това ни показва че охраната слага частична бариера пред гостите на клуба и говори много за неговото самочувствие или по скоро за липсата на такова. Той се чувства чужд сред останалите хора, не на място в тази среда. Подминавайки го, приятелите се озовават като в коридор, направен от хората в нощното заведение. Те сякаш са се отдръпнали от пътя им, за да могат "главните герои" да изпъкнат сред останалите и всички да забележат маратонките, които те носят. Това е един от основните методи на рекламистите за отсяване на качественото от некачественото, иновативното от обикновеното или по конкретно в този случай - на спортните обувки "Adidas" и останалите тривиални обувки.
Погледът - това е едно от най-силните оръжия. Той може да бъде най-различен- добър, лош, прям, открит и т.н. Комуникацията чрез поглед е една от най-важните страни на невербалната комуникация. Лицето може, както да показва, така и да скрива емоции, и може да прави това както контролирано, така и неконтролирано. Състоянието на лицето и очния контакт могат да изразяват одобрение, да предизвикат внимание, да бъдат сигнал за действие и т.н. В рекламното послание е вложено доста старание, за да се изгради правилният контакт между момчето и момичето. На аудиторията, която гледа рекламата, ѝ става ясно, че те се запознават точно в този момент и между тях се появява любовен елемент. Свалките без влагане на чувства са доста често срещано явление в рекламите, но в нашия клип се вижда, че между главните герои наистина "прехвърчат искри". Ставаме свидетели на една от многото функции на погледа, а именно любовната.
Освен погледа се наблюдават още няколко жеста. Един от тях е ахването на момчето при вида на толкова красиво момиче. Тази мимика не би била толкова запомняща се ако клипа не акцентираше върху нея. По този начин ни показват как се влюбват един в друг, но естествено, за да бъде наистина сполучлива рекламата, трябва и момичето да ползва маратонките на "Adidas". В една малка част от видеото се вижда. При вида на ахването на момчето, момичето се усмихва леко. Този вид усмивка е закачлива и показва дружелюбно отношение, достъпност, готовност.
За да е ефективна една реклама трябва да се обърне внимание на всеки елемент на облеклото. В конкретната реклама се наблюдават вестемите - знакова система на дрехите. Марката "Adidas" присъства и като спортно, неофициално облекло на всички главни актьори. Така рекламистите насочват погледа ни само към този бранд, доста успешно действие за популяризиране на марката, а не само на конкретния продукт.

Кодове в разглежданото рекламно послание
Рекламните кодове само по себе си представляват : система от правила за създаване на ефективна рекламна комуникация. Като част от серийното рекламно позициониране на "Adidas", нашата реклама също залага на тези норми. Опирайки се на дългогодишния си опит в комуникацията със своите потребители фирмата изгражда положителната нагласа у нас относно представяната у нея марка. Залагаща на индиректната, невербална комуникация (видео послание) и натрупаното познание през годините, корпорацията гради в реклама ни своеобразния си диалог с всеки един от нас. Чрез него ние се информираме относно качествата на маратонките и произлизащите за нас блага в следствие на закупуването им (по-добър и по-щастлив начин на живот - спорт, приятели, любов). Зараждащото се у нас предпочитание към бранда, предизвикано от престижната функция която рекламата има и нейната каналова насоченост - ТV (голям реализъм и силно въздействие) , създава предпоставки ние да препоръчаме марката. Именно така, чрез външната си и международна лоялна насоченост, апелът на рекламата ни завладява със своите интерактивни методи (интернет приложенията), като част от основната целева група потребители.

Семиотични знаци
Знакът е сетивно възприеман обект, който представя друг обект и носи информация за възприемането му.
При първото преглеждане на видеото най-много се забелязва как главният герой прескача пейка до баскетболното игрище. Този знак не е случаен. На зрителите се внушава удобство и практичност на продукта, а в същото време и енергия от носенето му.
В тази точка следва да разгледаме всички животни, които се появяват в нашата реклама и служат като астрални проекции на подсъзнанието на всеки от главните участници.Те предизвикват любопитството и ни карат да се вгледаме по дълбоко в рекламното послание. Това успешно повлиява на подсъзнателно ниво и ни кара да направим своя избор за покупка, но не каква да е, а именно на този продукт от серията на "Adidas".
Нека да започнем още в самото начало, при появата на първото такова животно- горилата. Тя символизира ново приятелство или потвърждаване на стара дружба. Символ е на мъдрост и благородство- има благородна душа, необикновен ум и голяма физическа сила. Точно това са целите на горилата и в нашата реклама.Но нека не забравяме и цвета на животното- зелен. Основното семантично значение на зеленото е природа, растеж, здраве. Зеленото е цвят на: пробуждането на живота, на надеждата, на силата, на дълголетието.
Присъждане на качествата на главния герой утвърждават приятелството му с останалите персонажи, за което допринася правилния избор на най-качествените и хубави маратонки. Макар и да не е надарен с голяма физическа сила - това личи то телосложението му, момчето израства в очите на приятелите си. Ето защо неговата астрална проекция е точно горилата, придаваща му мъдростта при избора да закупи модела и отличаваща го сред другите със сръчност, бързина и ловкост. Това лесно може да го наблюдаваме в момента когато горилата тупка една баскетболна топка и по някаква странна случайност успява да вкара от разстоянието за "три точки- в баскетбола", и то не как да е, а с гръб към коша. Отделен е въпроса дали това изобщо е случайност. По скоро не е, а с това рекламистите демонстрират ловкост и точност, като приписват тези качества именно на своя продукт.
Следващото животно, което се появява е косвено представено - това е жълт тигър на продавач-консултанта в магазина. Жълтото символизира радостта, надеждата, жизнеността, просветлението, общителността, разширението, оптимизмът, философията. Това същество изразява мощната защита на дома, личния живот и работна среда. Символът на тигъра дава сила за по-голямо устойчивост и хладнокръвие. По този начин ние разбираме, че продавачът е представен като защитник на работното си място- той, може би, се чувства заплашен от внушителният външен вид на момчето при обуването на новите си маратонки, пък и появата на горилата допълнително допринася за това му чувство.
Излизайки от магазина, момчето среща приятелите си, които също са представени със своите астрални проекции и по конкретно това са орел, мечка и лъв. Макар тези хора да нямат толкова централна роля в рекламата техните животински проекции не са по маловажни от останалите.
Орелът е символ на свобода и щастие, а синият му цвят изразява духовност, истина, доверие, чистота, спокойствие, удоволствие, разбиране. Това крилато създание притежава мощна енергия, която помага на човек да се издигне над най-лошите житейски обстоятелства, символ е на устременият дух. Това дешифриране на подсъзнателното значение на споменатата птица показва колко е свободолюбив и изпълнен с позитивни емоции човекът, който я покровителства.
Жълтата мечка е символ на добродушие и ситост, ярост, здраве и сила. Мекият светло зелен цвят с жълта основа на мечката е успокояващ, прохладен, естествен,мирен. Тук тя е представена като символ на добродушие и сила, към което спортните обувки ни карат да се стремим - правят ни по-човечни (една от целите на рекламата) и по-силни, за да посрещнем всички предизвикателства на днешното трудно ежедневие.
Розовият лъв олицетворява ума, великодушието, доблестта, справедливостта, гордостта, победата, бдителността и храбростта. Ярко розовото е младежки цвят, той е забавен и вълнуващ. Има стимулиращ ефект, насърчава към действие. Показва, също така благородството и постоянството. Смята се, че лъвът ще донесе на своя притежател много щастие и късмет. Имаща определеното значение в рекламата, проекцията показва спокойствието и доблестта на човекът, чиято е. Като се вгледаме в рекламата ще видим, че притежателят на лъва остава сякаш на по-заден план от останалите и не защото не са приятели, а просто това е значението на неговият знак - "кралят на животните", защитник на всички.
Щом продължим да гледаме клипа се натъкваме на още едно животинче- бледо розов пудел. Този цвят означава нежност и безспорно е най-чувствения цвят, а пуделът е астралната проекция на охраната на дискотеката, която се плаши от преминаващата от там горила. Това не би било приемливо за охрана, особено на нощен клуб. Неговото куче ни показва, че той е нежен по душа и не може да нарани никого (не е подходящ за охрана на нощно заведение от сорта на дискотека), но крие тези негови положителни и отрицателни качества под огромната мускулна маса и здрава психика, непозволяваща на подсъзнанието му да излезе наяве.
Последното животно, с което се сблъскваме във видеото е розовият феникс на очарователното момиче, което се запознава с момчето в дискотеката. Розовият цвят символизира първата любов и романтиката. Характеризира се с младостта, сантименталността, емоционалността и нежността. Розовото е символ и на приятелството, радостта и привързаността. Птицата е надарена със способността да се регенерира и поради това не може да бъде наранена. Но е самотна.... Всички митологии гласят, че птицата е една единствена в целия свят и може да се преражда в жив човек. Това скрито послание означава, че за момчето това момиче е единствено на земята- няма втора като нея. Както се вижда от клипа тя е сама в дискотеката, което е доста странно, но все пак нейният покровител е фениксът, който също е животно, което се чувства самотно. Всичко се променя с един поглед. Момичето вече не е само. Тя намира сродната си душа в лицето на момчето. Въпреки различността на астрални им проекции, те просто са един за друг.
Като цяло рекламата се стреми да съсредоточи вниманието на хората, които наблюдават клипа върху различните малки, но съществени елементи като любовта например. Рекламистите все едно казват: "Носете "adidas"и ще намерите вашата половинка в близко бъдеще, никога повече няма да сте сами!". Всички споменати елементи са много добре използвани методи за подсъзнателно доверие към рекламното послание и закупуване на съответните стоки.
Рекламен контекст
Добрият рекламен контекст ни предразполага да разберем и възприемем рекламата без нежелани странични негативни асоциации. При нас рекламният контекст е представен чрез различните ситуации и места, в които е поставен главния персонаж (момчето). Вместената в него трансформация, преживяна от тийнейджъра в тези моменти:
- магазина - от притеснение към самоувереност;
- игрището - от затруднение и неуспех към гарантирана победа;
- дискотеката - неизбежно привличане;
, само благодарение на факта че носи новият модел маркови маратонки, разкрива истинското скрито послание. Тълкуването му, като явно приканващ ни към покупка, разкрива контекстното обобщение и уточнение на поместените събития в клипа. Съчетани така те отново използват обаятелната си сила към нас, успешно втълпяваща ни харесване и желание за притежание!

Заключение
Нашата реклама е изградена върху голяма част от изразни средства- символи, жестове, мимики, но едно нещо липсва, което според нас би било довело до пълнота и завършеност на рекламата. Това са вербалните изразни средства, чрез които биха се привлекли голяма част от потенциалните купувачи. Ораторското майсторство за омайване на аудиторията, доказано във времето, е причината да смятаме за важно потенциалното добавяне на реч в клипа. Евентуалното му прилагане, ще допринесе за положителното въздействие в досегашния формат - ТV, а също така ще открие и възможноста за радио приложение. Нашето мнение е че трябва да се включи и тази медия в рекламната стратегия на марката, защото обхвата на покриваната от него аудитория е по-голям, по-достъпен както от финансова, така и от времева гледна точка (по всяко време - докато шофираме).

??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Спортни обувки 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.