Сравнителен анализ на две банки


Категория на документа: Други


Фридерике Коц

Теодорос Каракасис
Евангелос Кавалос
Николаос Алипрантис
Христос Адам

Акционерна структура
УниКредит Булбанк
През 1998 г. започва процедурата по приватизация на държавния дял (98%) в "Булбанк". Тя завършва през 2000 г., като дяловете в банката са купени от "Уникредито Италиано" (93%) и "Алианц" (5%). През същата година "Булбанк" продава дяловете си в "Хипоферайнсбанк Булгария" (49%), "Корпоративна търговска банка" (99,9%) и "Обединена българска банка" (35%). През 2001 г. "Уникредито" продава миноритарни дялове на "СИМЕСТ" (2,5%) и Международната финансова корпорация (5,3%). След като през 2005 г. "Уникредит Груп" - мажоритарният собственик на "Булбанк", се слива с "Хипоферайнсбанк Груп" - собственик на банките "Биохим" и "Хебросбанк", през 2007 г. тези 2 банки са слети с "Булбанк", която приема името "УниКредит Булбанк".
Юробанк
EFG New Europe Holding B.V. - 54.27%
Eurobank Ergasias S.A. - 34.56%
CEH Balkan Holdings Ltd. - 11.16%
Други миноритарни акционери - 0,01%

Корпоративна социална отговорност
Юробанк
Програмата за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие на Пощенска банка съчетава корпоративните ценности и стремежа да бъде от полза на хората, излизайки извън строгите рамки на дейността им като банкова институция.
Приоритетни дейности, които подкрепят:
В партньорство с неправителствени организации и Министерство на науката и образованието, Пощенска банка развива дългосрочни проекти в областта на културата, образованието, спорта и грижата за околната среда. В допълнение на това, екипът на банката взема активно участие в конкретни икономически форуми, изложения, дни на кариерата и социални програми на партньори.
УниКредит Булбанк
Приоритет в програмата за корпоративна социална отговорност на УниКредит Булбанк е да помага на младите хора да получат шанс да разкрият потенциала си. Тези инициативите повишават възможностите за успех на младите хора и им дават шанс за по-успешно бъдеще.
УниКредит Булбанк се ангажира да открива, подкрепя и насърчава най-добрите таланти - особено сред младите хора - в сферата на музиката, изящните изкуства и спорта.

II. Пазарна позиция и разнообразие на продуктовите асортименти
Пазарни позиции
УниКредит Булбанк
2008 -2009година Дългосрочен рейтинг BBB Краткосрочен рейтинг A-3 Перспектива Негативна
2010-2011 Дългосрочен рейтинг BBB Краткосрочен рейтинг A-3 Перспектива Стабилна
Пощенска банка
2008-Международната рейтингова кредитна агенция Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на Пощенска банка на A-
2009- свален от А- на ВВВ+ заради проблемите в страната. Перспективата остава стабилна.
2010-BBB-Перспективите са негативни
2011-дългосрочен кредитен рейтинг BBB и краткосорочен рейтинг А-2 при стабилна перспектива.
Кредитният рейтинг на УниКредит Булбанк остава стабилен въпреки кризата, връхлетяла света, през този период , докато при този на Пощенска банка има леки колебания . Отново бихме могли да посочим кризата като основен виновник, но Гърция е една от страните усетили най-силно последствията от нея и Пощенска банка като гръцка банка също претърпя сътресения .
УниКредит Булбанк
Продуктите на УниКредит Булбанк са разделени на няколко сектора - за индивидуални клиенти, за малък бизнес, частно банкиране и корпоративни клиенти.
Продуктите и услугите на УниКредит Булбанк за физически лица дават възможност за избор на най-подходящия начин за спестяване и разполагане със средства, както и разнообразни форми на финансиране на потребителските нужди.

УниКредит Булбанк предлага на малките фирми разнообразни продукти и услуги, удовлетворяващи специфичните им нужди.
Клиентите могат да ползват изгодни условия за финансиране на текущите нужди и инвестиционните планове при опростени процедури и бърз отговор. Сътрудничеството с УниКредит Лизинг дава възможност за предоставяне на изгодни условия при лизинг на автомобили и оборудване.
В България УниКредит Булбанк започна да предлага услуги и продукти в областта на частното банкиране през 2003 година. Заедно с частните клиенти се изготвят ясни индивидуални решения, като се поставя акцент не само върху увеличаване на активи на частните клиенти, но и върху защитата на богатството им през поколенията.
УниКредит Булбанк предлага широка гама банкови продукти и услуги на своите корпоративни клиенти. Банката работи с фирми от всички сектори на икономиката като взаимодейства тясно с всички банки от групата УниКредит.
Интернет банкиране Булбанк Онлайн-
Значително по-ниски такси за преводите наредени по електронен канал в сравнение с тези извършени на гише;
Интернет банкиране подходящо за индивидуални и бизнес клиенти;
Достъп до средствата и информация за баланси и движения по абонираните сметки 24 часа в денонощието;

Информация по кредити и кредитни карти;
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сравнителен анализ на две банки 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.