Сравнителен анализ на предаванията "Лице в лице" и "Часът на Милен Цветков"


Категория на документа: ДругиСофийски Университет "Св. Климент Охридски"
гр. София
-----------------------------------------------------
Факултет по Журналистика и масова комуникация

Курсова работа
по Телевизионен процес

на тема:
Сравнителен анализ на предаванията "Лице в лице" и "Часът на Милен Цветков"

Изготвил: Проверил:
.... Доц. д-р Лилия Райчева
Фак. №
Журналистика и медии,
магистърска програма
______________________________________________________________

Февруари, 2014г.

" Ние живеем с медиите и чрез медиите."
Мануел Кастелс

Съвременният човек живее в свят, доминиран от медиите. Те изпълняват базисна роля при формиране на нашите нагласи и разбирания. Можем спокойно да кажем, че в днешното "информационно общество" медиите създават една паралелна действителност и нашето знание за света се свежда до познаването на тази действителност. Тя включва всички аспекти на заобикалящия ни свят, отразява главните действащи лица на нашето време. "Най-силен е интересът на медиите в демократичното общество- да информират, да формират обществено мнение, да критикуват и да контролират" (П.Филева).

В телевизионния ефир важно място заемат публицистичните предавания. Те имат за цел да отразяват актуалните събития, адекватно да коментират случващото се, да бъдат коректив на обществото, да интерпретират, анализират и синтезират. За такъв тип предавания от голямо значение е актуалността. Важни фактори са предавания, които се излъчват всеки делничен ден. Социалната функция на публицистиката има за цел да формира и ръководи общественото мнение, да възпитава социална активност и отговорност. Образователната функция пък създава компетентност в различни области предлага модели на поведение, набор от решения и преценки. Публицистът възпитава и обучава не само с това, което казва, но и с това, което върши. Телевизионната публицистика е чудесно средство за обучение на нормите на невербално поведение в българска езикова среда - невербален етикет, невербални компоненти, помагащи построяването на изказване, на монологичен или диалогичен устен текст, начините за свързване на частите на разговора посредством невербални средства, уместно поведение според стила и темата на разговора и др. Публицистиката си поставя и възпитателни задачи - да се изградят навици да се води диалог, да се изслушва опонента, зрителят се възпитава в поведение на търпимост и уважение към събеседника.

Водещи медии в България са БТВ, НОВА, БНТ и ТВ7. По рейтинг пряко си съперничат първата частна телевизия- БТВ и Нова телевизия. В ефира и на двете телевизии важно място заемат публицистичните предавания. Рейтинг данни за най-доброто публицистично предаване на БТВ посочват "Лице в лице" за оглавяващо класацията. Оказа се, че предаването на Димитър Цонев и Цветанка Ризова е най-гледаемата публицистична продукция в ефира, и съответно тази с най-голямо доверие. От медията посочват, че аудиторията на предаването през изминалата есен се е увеличила в сравнение с пролетта с близо 5% в таргет групата All 4+. В категория All 18-49 години увеличението на зрителският дял е близо 15%, което показва, че все повече младата аудитория се задържа и на публицистиката. Предаването с водещи Цветанка Ризова и Димитър Цонев се излъчва на живо от понеделник до петък от 17.30 ч. Студиото се намира в основния комплекс на БТВ в НДК. Можем да кажем, че по рейтинг му съперничи предаването "Часът на Милен Цветков" , което се излъчва в ефира на Нова телевизия всеки делничен ден от понеделник до петък от 16.20ч.

Ако обърнем внимание на часовия пояс на излъчване на предаванията се вижда, че Ризова и Цонев са на екрана в по-гледаемо време. Голяма част от работещите хора тогава се прибират вкъщи и имат възможност да следят предаването. Също така предаването им се излъчва преди и след новините на БТВ, което е предпоставка зрителите да се задържат пред екрана по време на предаването и то да се възползва от наследената аудитория. Двете предавания имат повторения, които се излъчват на следващия ден. В схемата за излъчване на телевизията повторението на "Лице в лице" е разпределено да бъде по БТВ екшън от 12.30ч., а предаването на Цветков в 5.20ч. по Нова телевизия.

"Лице в лице" се качва и в интернет платформата на БТВ войо, което е платена услуга, а само части от предаването са достъпни безплатно. Предаването на Цветков е изцяло безплатно и в интернет. Бисера Ангелова и Уляна Пръмова, които са продуценти на "Лице в лице" , са решили от понеделник до четвъртък Цветанка Ризова и Димитър Цонев да водят заедно, а всеки петък един от тях да представя своето виждане за акцентите от седмицата. Всеки петък Ризова и Цонев разговарят с един ексклузивен, много популярен, но рядко появяващ се в медийното пространство човек, с когото разискват най-скандалните и горещи теми както в публичното пространство, така и около него. Тази загадъчна личност екипът на предаването разкрива постепено в дните от понеделник до четвъртък чрез кратки материали. Зрителите на БТВ и предаването "Лице в лице" могат да дават предположения за това кой ще бъде гост на страницата на предаването на сайта www.btv.bg. Милен Цветков най-често води сам. Рядко в ефирното му време се включват ко-водещи.

И двете предавания разглеждат важни обществени проблеми, политика, икономика, култура, религия и други социално значими теми. По различен начин са оформени предаванията - начина на подбор и поднасяне на информация, отношение към гостите и аудиторията. "Лице в лице" дискутира най-важната или най-спорната тема от деня, но не разглежда профанното и битовото. Темите от различните рубрики засягат пряко политическия живот на страната и са свързани с отношението на политиката върху обществото като цяло, а не са абстрактни позиции по някакви проблеми. Гостите са подбрани адекватно спрямо темите, но и така че да имат необходимите компетенции да коментират професионално въпросите. Най-често гостите са професори, депутати, министри, икономисти, журналисти с дългогодишен опит, което предполага едно високо културно ниво на разговора и постигане на професионален отговор по темата. В дискусиите с гостите се коментират актуалните събития и новите факти около тях. Водещите търсят конфликтни гледни точки по всяка от темите и гостите не споделят еднакви позиции. Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова отговаря на въпросите за неграмотността в страната, за мерките, които трябва да бъдат взети, за новите програми в образованието и за причините за напускане на децата от учебните заведения. Заместник- министърът на земеделието Явор Генчев разкрива успехите на проектите за земеделие, коментира възможностите за увеличаване на брутния продукт от земеделие, контрола по храните и възможностите за износ на български стоки. Съдията във Върховен касационен съд Капка Костова коментира участието си в проекта за прозрачни назначения в съдебната система, магистратите в България и нуждата на обществото от независим и справедлив съд. Журналистът и анализатор Тома Томов коментира света, в който живеят и управляват Путин, Обама, Меркел, както и настоящето и бъдещо положение на Русия, Америка и Германия. Това са минимална част от интелигентните гости в студиото и интересните теми на предаването. Добри попадения бяха темите за публичното поведение на българските политици, за имунитета на Волен Сидеров, за прекалената социалната политика на правителството на Пламен Орешарски, данъка богатство, интеграцията на ромите, контрола върху подслушванията, енергийните игри и енергийната мафия, производството на българско кисело мляко, футболните фенове, излизане на България от ЕС, протестите, ситуацията с бежанците, радикалният ислям, ваксините срещу хепатит, лечението в България, състоянието на българските читалища и библиотеки и др. Тези теми са обсъждани от журналистите Копринка Червенкова, Константин Вълков, Асен Йорданов, Огнян Исаев, от депутати и политици като Явор Нотев, Валери Симеонов, Георги Кадиев, Румен Петков, Йордан Цонев, Цветан Цветанов, от актьори, актриси, драматурзи и други публични фигури и специалисти като Ернестина Шинова, Арман Бабикян, Емил Хърсев, Георги Ганев, проф. Николай Овчаров, Нешка Робева и много други.

В едночасовото предаване на Милен Цветков също се обсъждат политика и икономика, но често присъстват теми, които засягат и масовата култура- секс, скандали, любов. Гостите в студиото са от специалисти до хора от народа. Често в предаването се дава право на отговор и се представят различните гледни точки на засегнатите страни. В предаването на Цветков има няколко рубрики: "Гласовете ви чувам" ,"Темата", "Моята история" , "Къде са те сега", "Часът на специалиста", "И накрая", "Интимно", "Чики рики" и "Образи от социалните мрежи". Можем да разгледаме темите, според рубриките. В "Гласовете ви чувам" се представят теми, които са свързани с дадени събития. Те са най-често конфликти, дискусии, спорове или мненията на хората са крайно различни. В тази рубрика има право на отговор и проследяване на събитията. За да се осъществят темите има преки включвания от мястото на събитието. В "Темата" очаквано се търси актуалност. Част от разглежданите теми са за домашното образование, насилието над животни, имунитета на Волен Сидеров, убийството на Хюлия Маджар, махмурлук, вредата на телевизията над децата, съдебната отговорност на непълнолетните лица, енергетиката, българо-румънската инвазия във Великобритания и др. В "Часът на специалиста" както разбираме от заглавието на рубриката се представят мненията на метеоролози, учители, фотографи, адвокати, експерти в различни области и др. по определени теми. Рубриката "Моята история" се занимава със съдбата на хората от народа. В тези истории има елементи на разследваща журналистика, проследява се развоя на събитията. Основно става дума за болни хора, бити хора, измами, грабежи, съдбата на хора в неравностойно положение. Търси се възможност да им се помогне и проблемите им да придобият гласност. Показват се и положителни събития на успели и щастливи хора.

За всички съвременни предавания е много важна живата връзка. Тя придава актуалност и интерактивност на предаванията. Водещите на "Лице в лице" дават думата на зрителите чрез btv.bg блогове, www.btvnews.bg, социални мрежи и репортажи. А при Милен Цветков има възможност зрителите да се включат чрез телефонно обаждане, скайп, фейсбук или на живо. Също доста често предаванията имат преки включвания от различни места в страната.

Прерогатив на телевизията е да създава дискусионно поле, което да гарантира социалната кохезия. До голяма степен това зависи от водещите. Безспорно няма място за сравнение между поведението на водещите от двете предавания. Ризова и Цонев са телегенични. Добрата артикулация, граматически правилният изказ без диалектизми, точното поставяне на интонационните ударения и паузите са от изключителна важност за цялостното излъчване на телевизионния водещ. Водещите се допълват идеално, не съществува опит за надмощие помежду им. А и наличието на двама водещи е по- ефектно. "Два мозъка мислят по-добре от един. От чисто телевизионна гледна точка се получава едно разнообразие на гласове и въпроси, което зрителите оценяват" (Д. Цонев). В предаването на Милен дебатите, споровете и дискусиите преобладават. Непрофесионално е поведението на водещия понякога. Той често прекъсва гостите си, "пъди" ги от студиото, налага мнението си и прави опити да манипулира гледните точки на опонентите си или се държи иронично и грубо, навлиза в личното пространство на гостите и дори подвежда гостите за темите на интервютата. Това очевидно е неговият работещ подход, инспириран от темперамента му. В предаването му се представя медията като застъпник на обществото. Те закрилят определени социално онеправдани групи, които нямат лесен достъп до публичното пространство.
Всяко предаване има лого и шапка, които го представят и го правят индивидуално. Идентификаторът или логото не е жанр, а форма на автореклама, намира се в долния ъгъл на екрана, в умален мащаб и между отделните предавания се появява в естествения си размер или се включва в анимационни комбинации. Шапката на предаването "Лице в лице" е заставка с анимирани заглавия на темите и водещите на предаването. Те са заложили на графично изображение, което съвместява абстрактно поднесено човешко лице и знака за напрежение, които предполага директен контакт лице в лице. Шапката на второто предаване представлява анимиран ефект от буквите на Часът на Милен Цветков на бял фон. Предаванията се рекламират също с най-различни варианти на собствена реклама, като промо, тийз, бъмпър, таг и др. В предаванията има и платени реклами. БТВ излъчва три реклами по време на публицистичното предаване, а Нова телевизия- две. Често предаването на Милен Цветков се прекъсва за търговска реклама петнадесет минути след започването му, което нарушава Закона за радиото и телевизията.

По време на предаването на Ризова и Цонев на екрана понякога има представяне на едновременно излъчване от две камери-сплит скрийн. За да се реализира такъв тип излъчване са нужни три или четири камери. Двете камери следят водещия, който е задал въпроса, а другата- специалиста в студиото, който отговаря. Понякога в едната половина на екрана се излъчват откъси от дадено събитие, филм или клип, подкрепящи обсъжданите теми. Камерите, които снимат предаването "Часът на Милен Цветков" са три. Те следят водещия и гостите в общи и близки планове. Пространството е решено амфитеатрално. Масите в студията са с формата на полукръг. От едната страна са седнали водещите, а от другата гостите. Когато гостите са повече, местата на водещите се променят.

С навлизането на компютрите в телевизията се усъвършенства крайният продукт. Светлината е основен елемент на телевизионната картина. Всяко телевизионно студио има специален светлинен комплекс, където лайтдизайнерът задава нужните му параметри чрез компютър. Студиото на БТВ е по-силно осветено в сравнение с това на Нова телевизия. Пълната светлина в предаването "Лице в лице" придава увереност, а общото разсеяно осветление в "Часът" цели да разшири кадъра и да наблегне на всеобхватността на темите.

Не на последно място е изграждането на личностна визия на водещите. Облеклото, прическата и гримът са важни елементи от външния вид на телевизионния журналист. За част от тях се грижат специалисти: стилисти, гримьори и фризьори. За външния вид на гостите обаче се грижат самите те и затова може при предварителните разговори да им се обърне внимание върху някои неща, ако те не се появяват често на екран. При разглеждането на визията е важен и проблемът с възрастта. И тримата водещи на публицистичните предавания са в зряла възраст, което говори за натрупан професионален опит, което увеличава рейтинга им. И в двете предавания има многобройни примери за елементи от облика на водещите или госта, които се превръщат в обект на внимание (което не е редно, т.к. трябва да се внимава да не се отвлича вниманието на зрителите) . Например в предаването на Милен Цветков един от гостите му от ромски произход се появи с връхна дреха на гранична полиция, което е абсурдно като се има предвид, че не е служител на институцията. "Гаф" с визията на г-жа Ризова бе допуснат с прекалено силния и грим по време на предаването в деня на Хелоуин.

Според Джон Дюи социалната журналистика има за задача да подтиква елитите и обществото да общуват заедно и да създават общо приемливо социално съдържание. Това е и една от целите на анализираните предавания- "Лице в лице" и "Часът на Милен Цветков". Те се характеризират със сравнително балансиран подход при представянето на различните страни, представяне на основните аспекти по темата и анализ на конфликтните твърдения, извеждане на факти и доказателства и отделянето им от мненията. Постигната е актуалност, оперативност и релевантност. Всички тези аспекти трябва да се развиват и усъвършенстват, т.к. около 81% от зрителите споделят, че от българските публицистични предавания и телевизионни програми се информират за ставащото у нас и по света. Актуалната публицистика намалява за сметка на развлекателните програми и тези две предавания са сред най-добрите публицистични предавания от цялата история на българската телевизия, а тримата водещи са сред отличителните лица на телевизионния екран. Медийната грамотност на човек се състои в това от множеството информационно-публицистични предавания да се открие това, което го интересува.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Сравнителен анализ на предаванията "Лице в лице" и "Часът на Милен Цветков" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.