Стил и увереност на всеки континент - Азия


Категория на документа: Други


БУРГАСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ

Специалност
"Връзки с обществеността"

БИЗНЕС КОМУНИКАЦИЯ

ТЕМА: Стил и увереност на всеки континент - Азия

Преподаватели:
доц. дпн Г. Христозова
доц. д-р М. Алексиева
Студент:

БУРГАС - 2009

За Азия

Популацията на Азия надвишава половината популация на света. Азиатците са добре образовани и много успешни във всяка област на съвременната търговия и технология.
Техния принос за развитието на света, става все по-голям.
Именно, поради факта, че популацията на Азия е толкова голяма, тя представлява значима част от икономиката на света и не може да бъде пренебрегвана.
През 1407 година, 2000 китайски възпитаници създали енциклопедия за миналото на своята нация. Когато я завършили - била 11 тома - прекалено голяма за да бъде отпечатана. Всеки том съдържал информация за миналото на някоя азиатска нация - всеки важен исторически факт или събитие били добре описани вътре.

За Азиатците - трацията и историята са изключително важни. Те се идентифициран, спазвайки своите традиции и почитайки своите предци.

Миналото на Азия е доста неясно, защото съществуват тези истории за велики цивилизации, които в момента са заровени под останки от множество промени и разрухи. По онова време дори не е съществувало писмото и истински, написани исторически факти датират от по-късен етап. В повечето случаи дори не съществува някаква документация за съществуването на много кралете или техните истории. Като например за цивилизацията Харапа - Северна Индия , съществува някакво писание за съществуването на крал, но не може да бъде дешифрирано.

Китай, Хонконг и Тайван

Не съществува един общ Китай! Съществува голяма разлика между северната и южната чат и между града и селото, а бившите британски колонии също са запазили своите обичаи.
Обръщението в Китай е на фамилно име. Първо се назовава то и чак след него е думичката господине или някаква титла.
По-младите китайци в повечето са случаи са много контактни в чужбина и се представят с английско собствено име. За поздрав не е прието ръкостискането, но се използва с европейците. Първо се поздравява най-старшият. В Тайван хората се поздравяват с лек поклон или ръкостискане. В Хонконг бързо се обръщат на собствено име и повечето се представят с английско име. Поздавът е леко кимане с глава или ръкостискане. Прегръдките и целувките по бузите не са приети в Китай.

В ресторантите не се порчва от всеки гост различно меню, домакинът поръчва за всички. Ястията се подреждат в средата и се поставят на въртящ се плот, така че да може всеки гост да си вземе от всяко блюдо. Никога не се бърка с пръчиците в общото блюдо. Сипва се или със специална лъжица или със задния край на пръчиците. Всеки си сипва в чиния или купичка.
В Хонконг се яде с нож и с вилица, пръчици има само в китайските ресторанти. В Тайван се ходи най-често в рибен ресторант, затова ако човек има проблем с рибните деликатеси е добре да предупреди своите домакини.

На частни покани е добре да се поднесе някакъв подарък, но в никакъв случай цветя. Не се подаряват, ножове, чадъри и часовници. Добре е да се подари нещо типично и битово от родната страна.

В деловите среди се носи бизнес-облекло. За жените не е добре да се обличат много свободно защото, по -този начин ще будят много повече внимание, от което няма да им бъде приятно.

В Китай добрите бизнес взаимоотношения са много ценени и затова трябва да бъде инвестирано време и търпение в създаването на добри бизнес контакти. Точността е от голямо значение. В Китай символиката на цветовете се различава от нашата. Ако не е добре позната на посетителя, е добре да бъдат избягвани ярките цветове, дори за папката на портфолиото.
Обедната почивка е изключително важна и трябва да се спазва. Тя е между 11:30 и 12:30, през това време не се говори на делови теми.
В Хонконг се преговаря бързо и не се протаква, но не бива и да се избързва прекалено много.
За преговори с Китайците непременно са необходими на посетителя визитни картички преведени на китайски език.

Южна Корея

В Южна Корея хората се обръщат един към друг с фамилия, след която слагат господин или госпожа. Титлите са от голямо значение. При поздрав ръкостискането не е прието, корейците се покланят един пред друг.
В Южна Корея се яде с пръчици и с прибори.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Стил и увереност на всеки континент - Азия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.