Стобските пирамиди


Категория на документа: ДругиИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА

По "Туристически ресурси"
на тема:

"Скалния феномен - Пирамидите край с. Стоб
Изготвил:
Проверил:
Мирослав Димитров, фак.№. 287
Спец. "Туризъм", гр. 66
Х.АС.ДОКТ. БОРЯHА УМHИКОВА

I. Обща характеристика

Село Стоб се намира в община Кочериново, на 5 км от град Кочериново, на пътя за Рилския манастир. Стобските земни пирамиди се намират над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра. Някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Пирамидите са с разнообразна форма. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

На северния склон на рида, на който са разположени, пирамидите са по-добре изразени и открояващи се, тъй като са значително по-малко. Най-много са пирамидите, които се намират на южния склон на рида. Тук пирамидите са по-големи и сгъстени. Цветът на скалите варира между жълто и кафяво. Пирамидите са образувани в резултат на вековна ерозия и изветряне, а отгоре - поставени като чадър или шапка - широки каменни блокове, наподобяващи плочести шапки върху огромни гъби. Пирамидите са изваяни в ръждиво обагрен, дебел до 40 м. речно-ледников шлейф (споени с глина едрозърнести пясъци), натрупан в полите на планинаския слой. Материалът е донесен от топещите се ледници, които някога са покривали високите части на Рила планина. Разнородният състав на пръстта и слабата спойка улесняват бързото рушене. Поройните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята скулптурна работа - едни пирамиди умират, други се раждат.

II. Атрактивност.
Стобските пирамиди са сред най-известните природни образувания в България. Стобските пирамиди не са толкова известни като Мелнишките, но ги превъзхождат по живописност и разнообразие на формите. Заради своята уникалност през 1964 година Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност. Миналата година са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта. Най-красиви са пирамидите при залез слънце или при пълнолуние, казват местните хора. От върха на пирамидите се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове. Тези чудеса са поредното доказателство, че България притежава впечатляваща и прелестна природа и трябва да се гордеем с това, което имаме!

III. Местни легенди за образуването на "Стобските пирамиди"
Местни легенди разказват за възникването на Стобските пирамиди:
"Преди много години, на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря й да се омъжи за своя любим, но въперки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надълбоко един кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала в къщи и се молела горещо клетвата й да застигне дъщеря й. Когато хорото се извило чак до равнината дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди напомнящи за една незабравима история."

Друго предание разказва, че някога сватове от село Колибите взели мома от съседното село Стоб и понеже в онези времена младите се женили без да се познават, девойката по обичай била забулена. Когато сватбеното шествие минавало по южния склон на Кулския рид, духнал планински вятър, повдигнал червеното було на невястата и открил лицето й. Тя била толкова красива, че кумът не се сдържал и поискал да я целуне. Ужасени от греха, който кумът щял да извърши, сватовете се вкаменили и завинаги останали така - красиви и величествени, със своите каменни шапки.

Носи се легенда и за невъзможната любов между българска девойка и турско момче. Двамата сънували, че обичта им е обречена заради различията в религиите им. Отчаяно, момичето се хвърлило от скалата, а на мястото се образувала пирамида, която хората нарекли "Невястата".

IV. Достъпност и усвоеност.
До там се стига лесно - по пътя за Рилски манастир (за Кулата), а малко след град Кочериново има отклонение за село Стоб. В края на селото започва екопътека Стобски пирамиди, с дължина около 1,1 км, която завършва при първата група (от общо две) скални образувания. И ако пътят до там ви е изтощил (колкото и живописен да е), когато видите тези форми ще занемеете.
Композиция на Стобските пирамиди:

Стобските пирамиди се поделят на няколко групи - разположени по северния и по южния склон на планинския рид. Еко-пътеката ще ви отведе до първата и най-малка група скални образувания, състояща се от разнообразни по форма и гъсто разположени "комини", достигащи височина до 12 м. Някои са окичени с шапки, други са по-ярко обагрени в ръждиво - кафяво, червеникаво и тъмно жълто, но всички са отчетливо обособени.

На около стотина метра е втората, най-обширна група Стобски пирамиди - почти всички са със запазени каменни шапки и някои достигат височина 18 м. Те изглеждат като преливащи се една в друга скални форми, чиято основа се слива в едно, а изтъняващите върхове сякаш се стремят да се откъснат. Ако погледнете нагоре може би ще успеете да различите още 2 групи пирамиди (макар това деление да е условно).

Пътят за Стобски пирамиди започва от църквата в село Стоб. Така че преди да се отправите по маршрута към скалния феномен, можете да отделите малко време да разгледате и самото населено място.

Няма как да пропуснете началото на еко пътека Стобски пирамиди. Освен че има указателни табелки, жителите на селото също могат да ви го посочат. Първата част от пътеката е обезопасена с дървени перила и може да се експлоатира и от туристи с увреждания. Наподобява естествена тераса, която постепенно се изкачва, откривайки все по-красива панорамна гледка. Голямо информационно табло обозначава началото и на същинския маршрут до Стобските пирамиди, който въпреки че е добре поддържан, , е доста по-стръмен и изисква повече внимание при ходене.

Най-отличителната сграда в село Стоб е именно и началната точка на еко маршрута - църквата "Св. Прокопий". Това е единствената църква в България наречена на светеца Прокопий Йерусалимски (Свети великомъченик Прокопий се ражда в края на III в., като езичник, но приема християнската вяра, заради което заплаща с живота си; почита се на 8 юли). Сградата е построена през 1373 г, но бива разрушена при османските нашествия и повторно съградена през 1638 г. (върху старите основи). Загледайте се добре във фасадата на храма - там е вграден каменен кръст, върху който и изписана и годината на първото й построяване.

На местата с по-голям наклон са изградени дървени стъпала, тук там са пръснати пейки и кошчета за отпадъци, опасните участъци са обезопасени, поставена е маркировка и са монтирани заслони и места за отдих. Дори да се чувствате уморени, не унивайте. Очаква ви неповторимата красота на Стобските пирамиди!

Информационно туристическия център.
Лятно от 8:30 - 17:30 (без почивен ден)
Зимно от 8:30 - 17:00 (почивен ден -
събота и неделя, желателно е
предварително обаждане)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Стобските пирамиди 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.