Структура и работа на филтъра за пречистване на вода


Категория на документа: Други


Из дневниците на един прагматик или "пътя на водата".

Както вече повечето вече разбраха, аз обичам да пиша.
По мнение на читателите ми се справям - мои книги, публикации, статии са добре приети от широката публика. Основните теми по които пиша са здраве, личностно развитие, начин на живот, сигурност на данни, поведенчески анализи.
Във всички случай, когато ми се е налагало да убеждавам някого в някакви качества и очакваните положителни крайни резултати, а и за да повярвам аз самата в тях, правя детайлни проучвания и дори си позволявам да провеждам свои експерименти и изследвания (някои от тях съм споделила в тази група). Да експериментирам и да събирам информация е част от вроденият у мен прагматизъм, с голяма доза практицизъм - сигурно е от зодията ми.
Наречете го зодия или специфика на характера, такава съм и житейският ми опит показва, че не трябва да го променям.

Преди да изпадна в захлас от качествата на филтриращата система на Никкен, аз си позволих да направя проучване какво точно се случва в системата и как са постигнати тези био-химични резултати водещи до този вкус и до тези качества на водата. Стори ми се честно спрямо мен и спрямо хората на които предлагам да пият тази вода.

За да не бъда голословна, ще подкрепя думите си с научни факти. За мое щастие изследователите от Никкен също са основали своите продукти на научни факти и със сигурност са вложили много време и труд, за да произведат този почти перфектен за функциите си продукт PiMag Waterfall. Казвам почти перфектен, защото перфектността е относителна и тя винаги може да бъде оспорена (в повечето случай това се случва).
За правилно начало на събиране на информация и за по-голяма сигурност първият въпрос винаги е "какво е съдържанието"? Навсякъде в брошурите четем, че филтъра преминава през три процеса на работа, но дали знаем кои всъщност върши тази работа и как?
Ето детайли какво е съдържанието на филтъра, основното действащо лице:

1 - Многопластови падове - FAP филтър за задържане на по-големи механични частици.
2 - GAC (Granular Activated Carbon) или просто казано АВ (Активен въглен), алкализиращи материали и йонообменна смола, глинени топчета, сребърни топчета, био и минерални топчета.
3- Кварцов пясък и KDF (Kinetic Degradation Fluxion (KDF-55)

Уала - това е всичко :)

Не казвам, че е просто, напротив - считам, че уникалността на филтъра се състои в съотношенията, поредността, качеството на изходните материали.

Сега - малко био-химия, абсорбция и процесите разказани просто.

Няма да пиша оценки на не разбралите :) - въпросите (ако са останали такива) накрая.

Ще започна разкази си от горе на долу по поредност на пластовете във филтъра.

1 - Многопластови падове - за задържане на големи, механични частици -
Може да се срещне и като FAP (от френското filtre à particules) .

Тези падчета са първото ниво на филтриране на водата и по тях можем относително да разберем колко механически е замърсена водата в нашата водопроводна система. Сърцевината на тези филтри представлява порест материал на карбидна основа, набразден с множество микроканали с диаметър 0,06-0,08 мм. Попадналите частици се улавят в микроканалите и остават там, а водата и по-малките частици преминават през филтрите и продължават в посока към основната част на филтъра. Този филтър позволява да бъде почистван с течаща вода (само студена, без препарат), като това почистване му удължава живота и естетически не изглежда толкова замърсен.
Със сигурност ще попитате за полезното действие на този филтър - По думите на изследователският център на Никкен, с уговорката, че резултатите зависят от общата замърсеност на водопреносната система на населеното място, това, което извършва филтърът се измерва с процентно намаляване на свободно преминаващите твърди частици през пречистващата система. Филтъра улавя обикновено около 85% от твърдите частици, а в определени случай влиза и в граници близки до 100%.

2 - въглен, глина и смола - звучи като зидаро-мазаческа смес, плашещо, а? шегичка.... ;)
2.1. GAC (Granular Activated Carbon) - или просто казано Активен въглен -
2.2. Bentonit - или просто казано зелена хума (глина)
2.3. Йонно-обменна смола - смола, която има едно единствено качество - да обменя йони.

2.1. GAC (Granular Activated Carbon) - Гранулиран Активен Въглен -
За по-лесно и по-разбираемо първо ще обясня какво е Активният въглен.
Активният въглен е силно порест въглерод, добит от дървени или костени въглища (може да се добие и от кокосови черупки - по-скъп е с 20%, но има по-добри качества), при чиято обработка са отстранени въглеводородите, което увеличава способността да абсорбира. Точно тази му способност на висока абсорбция го прави най-приложим при пречистването на въздух, вода и дори алкохол и е широко използван в медицината. Въгленът е вещество, което има дълга история свързана с човека, като основно се ползва за усвояване на примеси и е може би най-мощният адсорбент познат в природата. За да подчертая качествата му ще отбележа, че 1 килограм активен въглен може да покрие площ от около 125 декара и може да поеме буквално хиляди различни химикали. Той е въглерод с лек електро-положителен заряд, което го прави още по-привлекателен за химичните вещества и примеси. (практически съвет - В случай на нужда, при употребата му от човека, се взима съотношение 1 гр. на килограм тегло, разреден с вода)
Тъй като водата преминава през положително заредени въглеродни повърхности, отрицателните йони на замърсителите са привлечени от повърхността на въглеродните гранули. Затова във филтъра се използват гранули, а не прах или блокчета. Филтрите за филтриране на вода, използващи активен въглен, обикновено съдържат гранулиран активен въглен (GAC), рядко на прах или на блокчета. Въпреки, че и двата вида са ефективни, филтрите с въглероден блок обикновено имат по-висок коефициент на отстраняване на замърсители. Колкото и странно да изглежда във филтъра на Никкен не е използвано огромно количество активен въглен - има-няма 25 грама. Гранулите са смесени с глина, в случая на Никкен - зелена глина известна с името Бентонит.
(от нея идва и синкавият цвят на вече използванията филтър, малко по-надолу ще обясня точно какво и как се случва. За онагледяване на гореспоменатото, а и по-надолу ...... виж снимката)

Двата най-важни фактора, които влияят на ефективността на филтриране са количеството въглерод и времето което замърсителят прекарва в контакт с него. Колкото повече въглерод - толкова по-добре. По същият начин - колкото е по-ниска скоростта на потока на водата, толкова повече замърсителите ще бъдат в контакт с въглерода и ще има по-продължително време за абсорбция. Размера на гранулите също оказва влияние върху почистващите качества на АВ. Тук правилото за колкото повече - толкова по-добре, не важи. Обратното, колкото е по-малък разбера на гранулите, толкова по-ефективен е процеса на пречистване.
Има два основни механизма, чрез които активният въглен премахва замърсяванията във водата - адсорбция и каталитична редукция. Звучи сложно, но де-факто не е - каталитичната редукция е процес включващ привличането на отрицателно заредените йони на замърсителите с положително зареденият активен въглен. Хлора и хлорамините се отстраняват чрез каталитична редукция, а органичните съединения се отстраняват чрез адсорбцията.
Изследователите на Никкен са взели предвид повечето химични и физични закони и затова количеството на активен въглен е добре пресметнато, като обема му е увеличен и действието му е подсилено чрез смесването му с Бентонит - хума (зелена глина).
2.2. Бентонит - хума (зелена глина) - идеята за приемане на глина за вътрешна употреба предизвиква много въпроси и някои може да смятат това за примитивно. Но хумата е природен продукт ползван от човечеството (в повече от 200 различни народи по света) за лечение и детоксикация на организма от векове.
Колкото и да звучи просто, хумата не е обикновена кал. Официалното название Бентонит идва от селището Форт Бентон, Уайоминг, САЩ, където за първи път се идентифицира в скалите на този район. Въпреки, че Бентонитът не е минерал, търговското му наименование Монтморилонит е активен минерал в много лекарствени глини и произхода му е от депозити на вулканична пепел. Факт е, че при смесването с вода, този вид глина е в състояние да абсорбира токсините и да снабди с минерални вещества водата. Тук е мястото да отбележа за плашливите, че този вид глина е инертна, тоест тя преминава през организма на човека без да се храносмила, така, че не пием глина, а тя просто преминава през чревният ни тракт, ако все пак е успяла да се просмуче през останалите нива на филтрация.
Каква е функцията на тази глина в нашият филтър - технически глината абсорбира токсини (тежки метали, свободни радикали, пестициди). Поради голямата си електрически заредена площ (отрицателен заряд) малките частици на глината привличат токсините, които имат склонност да са положително заредени. Смесена с гранулите на активния въглен, зелената глина абсорбира водата и набъбва, и става като силно пореста гъба. Токсините се привличат във вътрешността според електрическия им заряд и се обвързват. Според някои микробиологични изследвания, бентонитът може да абсорбира патогенни вируси, афлатоксини, както и пестициди и хербициди.
В крайна сметка, сместа от гранулиран активен въглен и зелена глина елиминира токсините, тежките метали и други патогени във водата, като ги обвързва с многобройните си повърхности. Няма доказателства за химично въздействие над водата, действието на въглена и глината е чисто физическо.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Структура и работа на филтъра за пречистване на вода 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.