Субуфер


Категория на документа: Други


Русенски университет''Ангел Кънчев"

Реферат по Аудиосистеми

На тема:
"Субуфер"

Име: Проверил:
Фак.№
Специалност: Електроника

Група: 23
Субуферът е подтип на пасивен говорител проектиран да възпроизвежда около първите две октави (най-сериозната, обикновено между 20 и 80 Hz ) от общо 10, които обхващат целия спектър от звукови честоти. На субуфера следователно предназначени допълва конвенционални двупосочни високоговорители, които никога не обхващат първото октава (20 до 40 Hz) и често само достигат възпроизвежда високо-честотните компоненти на втората (40 до 80 Hz).

Характеристики
Обикновено, субуфер интегрирани в техните вътрешни опростени версии на мощен източник на енергия (обикновено между 100 VA до 1 KVA, тъй като понякога може да циркулира течения по-големи от 10 A RMS за намотка на сондата ) с филтър нискочестотен активен , защита от претоварване, усилвател и единичен датчик посветен голям диаметър. Дизайн и механични свойства на акустична заграждението, в което сондата е от решаващо значение и при изпълнение на събуфер , във всеки случай, много по-решителна, отколкото за възпроизвеждане на по-високите октави.
Въпреки че най-често са от типа аналогов вече съществуват на пазара цифрови версии (цифровият входен сигнал се прилага на нискочестотен цифров филтър, обработка годност и стая корекция от DSP и последваща цифрова аналогова ). Сред предимствата на цифрови модели, е фактът, че те позволяват корекции в отговор на честотата и фазата правилно, за да се адаптират към околната среда на възпроизвеждане ( Digital Room Correction ) и по-добро интегриране на субуфера с другите говорители.

Diffraction Хюйгенс принцип.
Тъй като дължини на вълните във въздуха (при нормална стайна температура) на честотите на звуците, които обикновено играе субуфер са поне няколко десетки пъти диаметъра на сондата, която възпроизвежда насочеността от тези звуци и възпроизведена е съвсем незначителен . Не е възможно за наблюдателя, следователно, да се намери източникът на тези звуци, така стереото играе в долните октави е безполезна. Това става ненужна да записвате / възпроизвеждате тези звуци в канал (и по този начин на високоговорителите) системи както стерео и многоканални .
Друга особеност (свързани с по-горе) за възпроизвеждане на ниски честоти звучи е силното взаимодействие те имат с помещението, в което те се размножават. Според Floyd E. Тул , Съветът носи основна отговорност за това, което се чува почти първите пет октави на всички десет, които
правят аудио честотен спектър на (т.е., дължини на вълната над 0,5 м приблизително Правилното разположение на субуфера по отношение на залата за
слушане и наблюдателя, правилното акустично третиране на помещението за слушане (поглъщане или разсейване), както и използването на цифрова корекция ( DRC ) е абсолютно необходимо за репродукцията верен на тези звуци. Когато тези изисквания не се наблюдават често, че самото включване на субуфер към системата става парадоксално, силен основно влошаване на точността на системата.
Този тип говорител почти никога не се осъществява отговорност, защото:
Възпроизвеждането на ниските честоти (особено на най-крайната, т.е. тези, на първа октава) изисква, в равна на силата на звука (измерена в db SPL ), голяма мощност в пасивни версии (в действителност, те са редки, скъпи ниска чувствителност и пасивни говорители, че домашните любимци с достойнство честоти под 35 Hz). Това ще увеличи изискванията за захранване на етапа на усилвател (или ограничи тяхната достъпност за други честоти) ако събуфера е пасивен.
Възможността за използване на активни филтри могат да се изравнят на входния сигнал. Това е много интересно да се ограничи обема на кутията и да се засили / офсет резонанси , явление, особено забележимо при по-ниски честоти в малки заграждения (с дължина на вълната от 20 Hz на звука във въздуха е около 17 m ).
A субуфер ще имат значителни проблеми със съвместимостта отговорност с повечето декодери / усилватели с конкретен канал субуфер (включително усилватели / декодери Dolby AC-3 ). Тези изходи са обикновено RCA за да се свържете с неамплифицирана субуфер активен. Закупуване на допълнителен моно усилвател ще бъде от съществено значение за тези случаи.
Честотна лента за канал за субуфер
Количеството информация за единица време (поток) изисква да записва звуците, които играят един след субуфер , е много ограничен в сравнение с това е необходимо да се размножават два-канален (стерео), която обхваща пълния диапазон звукови честоти.

Isophonic Флетчър-Мънсън криви.
Записът е ограничено до компоненти до 80 Hz звуци (първите две октави на звуков общо 10), необходими за регистрация:
По-висока честота на дискретизация два пъти на 80 Hz ( Nyquist вземане на проби теорема-Shannon ). На практика, тя трябва да осигурява най-малко 10% марж, така че 176 проби в секунда ще бъде правилният избор за честотата на дискретизация (80 • 2 • 1.1 = 176).
А един канал. Това е резултат от ниско насоченост на сондата на субуфер (датчици ще бъдат необходими повече от десет метра в диаметър, за да се осигури насоченост в следващия при 20 Hz компоненти).
32768 квантизационните нива на квантуване, позволяващи последващо кодиране на 15 бита на проба . Това е така, защото, както е видно от графиката на равни криви на силата на звука, на прага на чуваемост на 80 Hz (40 децибела SPL ) до прага на болката от 20 Hz (130 db SPL) е налице диапазон максимум 90 децибела (130-40). Необходимо е само, следователно, да се осигури сигнал- шум квантуване максимум (SQNR) на 90 db в най-лошия случай, малко по-ниска стойност от тази, получена с 32768 нива (15 бита / проба): SQNR = 92 07 db.
Тези субуфери нуждаят от Class D усилвател. Така че, просто общ нетен поток от данни , без компресия малко под 2,7 Kbit / сек (2640 базисни пункта = 176 проби / сек • 15 бита / проба) да предава цялата информация, съдържаща се в типичен канал субуфер . За сравнение, двуканален (стерео), покриващ цялата аудио честотния спектър (до 20 кХц) изисква поток без компресия на повече от 1.4 Mbit / сек (44 100 проби / и канал • 2 • 16 бита на канал проба = 1411200 бита / S), както в случая на CD-Audio .
канал поток субуферът е само 1/535 необходимостта от CD-Audio.
Ако се срещна с едни и същи критерии, първите три октави, а не само два, потокът от данни е необходимо за 5,7 Kbit / SS (5632 бита / сек), т.е. 1/250 от ширината на лента, необходима за предаване в реално време на аудио CD-та, без компресия на данни.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Субуфер 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.