Създаване на овощни насаждения - касис


Категория на документа: ДругиТракийски Университет

Аграрен Факултет

Курсов проект
по
овощарство

ТЕМА: Създаване на овощни насаждения - Касис

Разработил: Проверил:

КАСИС
(черно френско грозде)

Касисът не е бил познат на древните гърци и римляни. В Европа хората започнали да го култивират като лекарствено растение едва през средните векове, а хранителното му значение е било оценено много по-късно.

Макар, че дивите форми на френското грозде са виреели отдавна из горите на Западна и Северна Европа, отглеждането на храста като културно растение е започнало в края на XV век. Първите съобщения за използването на плодовете му като храна се отнасят към края на XVII век. Смята се, че културните сортове касис са произлезли от дивия, който и досега се среща в много страни на Западна и Средна Европа.

У нас за касиса не е споменавано дори допреди няколко десетилетия. Растял е тихо и непретенциозно из ъглите на нашата домашна градина, като се е радвал на вниманието само на любителя градинар.

Днес касисът би могъл да има голямо стопанско значение за овощарството в прохладните и влажни планински и припланински райони, както и в някои високи полета, където има възможност за напояване.

Химичен състав

В сравнение с плодовете на други овощни видове, отглеждани у нас, плодовете на касиса съдържат повече киселини, пектин, багрилни вещества и витамини.

По съдържание на витамин C (до 219,0 мг%) касисът превъзхожда почти всички ягодоплодни и овощни култури и 2-3 пъти лимоните. Голямото му значение се определя не само от високото съдържание на витамин C, но главно от цялостния комплект на витамините, минералните соли, багрилните и другите вещества. Днес се придава много голямо значение на багрилните вещества (и наличието на витамин P), тъй като те играят важна роля при действието и стабилизирането на витамин C в присъствието на калций.

Съдържание на витамини в касиса (мг%):
Каротин
0,23 - 0,75
Витамин B1
0,04 - 0,08
Витамин B2
0,02-0,04
Витамин PP
следи
Витамин C
150,0 - 219,0
Витамин P
500 - 3800
Касисовите плодове съдържат голямо количество минерални вещества (0,65-0,95%).

Съдържание на минерални вещества в касиса (мг%)
Калий
253 - 260
Калций
8 - 10
МагнезийСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Създаване на овощни насаждения - касис 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.