Технология на бленд-коронка от пластмаса и керамика с метален корпус


Категория на документа: Други


Работният модел предварително се изолира с фабрични изолатори, които са в комплекта на производителя. Модел сепаратор - той е на ацетонова основа, бързо съхнещ, при нана-
сянето му той запълва порите на гипса на работния модел и не позволява влагата да попива в протезното поле на работня модел.
Нанасяне на дентинови и емайло-транспарентни керамични маси.
Коронката с изпечения опакер1 и 2 се поставя върху изолирания работен модел. Размесват се дентиновите маси в областта на шийката на металното кепе и лингвалната му повърхност се покриват с опакдентин, подсушава се и се изпича по определена t° - програма на производителя. При съвременните керамични маси, които имат малка свиваемост при печене, дентиновите и емайлотранспарентните маси се нанасят едновременно. Основната дентиновата маса - дентин боди се нанася вестибуларно от шийката до режещите ръбове и част от апроксималните стени кондензира се чрез вибрация, подсушава се със салфетка или с четка №10. За да не се стича дентиновата маса се правят дентинови рогчета - мамеломи при фронталните зъби. При премоларите и моларите се изграждат туберкулите - мамеломи по дъвкателната повърхност на премоларите и моларите се поставя оклузален дентин - той е с леко жълт цвят.
Нанасяне на емайловите (транспарентни) маси.
Изрязва се част от дентиновата маса в горната част на моделажа на коронката. Нанася се транспарентната и емайловата маса върху изрязаните повърхности на дентиновата маса с помощта на четка, кондензира се чрез вибрация и се подсушава. Възстановяват се цялостния контур на коронката вестибуларно, инцизално или оклузално и лингвално с емайлова керамична маса до екватора. Коронката се изважда от работния модел с помощта на остър инструмент поставен лингвално върху металните яки, захваща се с пинсета-кохер. Моделират се апроксималните стени и контакти с дентинова и емайлова маса, кондензира се чрез вибрация, подсушава и се заглажда моделажа.
Първото печене на дентиновата и емайловата маси се извършва по програми на производителя, коронката се поставя върху плочката за изпичане на пеща, подсушава се и след това се изпича по зададените програми. В резултат на свиването на керамичните маси след първото изпичане, при поставена коронка на работния модел,апраксималните контакти са отворени спрямо съседните зъби - те се обработват и почистват. Коронката се сваля от работния модел, държи се с кохер за работния щифт, добавя се нова емайлова маса по апроксималните контакти и лин-
гвално се поставя и дентинова маса, ако е необходимо.

Второ печене на дентиновия и емайловия порцелан - изпичане за корекция - работи се по програма за подсушаване и печене на производителя. Второто печене се прави с 6°С по-ниска температура от крайната - t °. Завършен процес на изпичане - коронката се оставя да изстине.
Механична обработка на коронката.
Металокерамичната коронката се ажустира на работният модел, като се обработва с диамантени пилители, диамантени дискове, камъчета от алуминиев окис и карборунд. механична обработка на коронка след второ печене на дентиновата и емайловата керамична маса. Поставяне на оцветители - бои и глазура.
Естественото самоглазиране се получава при печенето на порцелана, но при механичната обработка и корекциите се налага да се постави бои и глазура за повърхностно оцветяване на определени участъци.
Глазурата се поставя с четчица, като се покрива цялата керамична повърхност на коронката, контурира се подсушава и се изпича по определена програма от производителя без вакуум.
Коронката от металокерамика се оглежда, покрива се керамикмиката над металните яки с восък и се полира металната яка и ръба на коронката. Полира се керамичната повърхност с пемза или полирна паста, коронката се поставя на работния модел и се предава в стоматологичния кабинет.
Клиничен етап
Стоматоогът ажустира и циментира металокерамичната коронка върху изпиления зъб на пациента.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Технология на бленд-коронка от пластмаса и керамика с метален корпус 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.