Технология за автоматизирано производство на водещи винтове и червяци


Категория на документа: ДругиКорпусът на фрезата е ротационен детайл с изработени радиални канали в които се базират ножовете. Закрепването на режещите елементи се реализира чрез винтове, завиващи се в специално направени резбови отвори в дъното на всеки от радиалните канали.

Презаточването се извършва по предната повърхнина на режещите елементи до пълно изчезване на следите от износване на най-износения нож. За да се реализира презаточване на инструмента, не е необходимо той да се разглобява. След презаточване, фрезата не се нуждае от допълнително размерно настройване.

Когато ресурсът на работа поне на един от ножовете е напълно изчерпан, е необходима замяна на всички останали ножове с нови.

3. Фрезоване на червяци с висока производителност може да се реализира и на фрезови машини със специални многозъбови челни фрези .

Един от най-ефективни методи за формообразуване на винтови повърхнини, в това число и резби със сложен профил, е струговането с използване на центроидни ножове. Центроидните ножове се използват при нарязване на резби, червяци и винтове в едросерийното и масовото производство, със стъпки P до 24mm и максимален външен диаметър dmax до 100mm.

Сред основните предимства на този метод са:

• Висока производителност - от 2 до 3 пъти по висока от многопроходното нарязване с нож;

• Висока точност на обработения профил - от 9 до 7 степен на точност;

• Повторяемост на обработвания профил;

• Изрязването на прибавката може да се осъществи на един проход - отнемат се тънки стружки.

Недостатъци:

• Висока цена на инструмента;

• Сложно и трудоемко проектиране и профилиране;

• Нужда от специализирани металорежещи машини;

В специализираната литература не открих информация за профилирането на инструменталната екипировка с помощта на съвременни CAD системи.

СХЕМА НА ОБРАБОТВАНЕ НА ВИНТОВИ ПОВЪРХНИНИ ЧРЕЗ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЦЕНТРОИДНИ НОЖОВЕ

Методът за струговане на винтови повърхнини, чрез използване на центроидни ножове, се реализира на специални стругови машини или на универсални стругови машини чрез използване на специално проектирано за целта приспособление, по кинематичната схема представена на фиг.3.

Главното движение Vc се изпълнява от обработвания винт. Подавателните движения Vwa и Vwr са съгласувани и се изпълняват от центроидния инструмент. Резултантното подавателно движение е съгласувано с главното движение на заготовката.

Съществува възможност стойността на надлъжното подавателно движение на инструмента Vwa да е равна на 0. В този частен случай, ако винтовата повърхнина е едноходова при всяко завъртане на заготовката инструментът се завърта около оста си на един зъб. При n ходова винтова повърхнина инструментът се завърта на централен ъгъл съответстващ на n режещи зъба.

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Технология за автоматизирано производство на водещи винтове и червяци 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.