Тематично-библиографска справка


Категория на документа: ДругиБиографична справка

Читател(студент ) влиза в библиотеката и се обръща за помощ към библиотекаря,тъй като иска да намери информация за античния владетел Александър Македонски,за неговия живот и дейност.
Библиотекаря започва търсенето в традиционните каталози,съответно в азбучен-където ще намери материали за Александър Македонски.Може да се използва и тематичния каталог.
Библиотекаря предоставя на читателя една енциклопедия,в която има кратка информация за владетеля:

Великите личности в историята .- София: Пан .- 2009.- 288с.,:с ил.;20см

На страница 42,читателя научава,че Александър Македонски е владетел на Древна Македония. Един от най-успешните пълководци в историята, той ръководи завладяването на градовете на Древна Гърция още при управлението на баща си, Филип II. В рамките на 12 години той завладява Персийската империя, Египет и множество по-малки държави в Близкия Изток.

Библиотекаря препоръчва на читателя две книги,в които може да намери по-подробна информация проучваната от него личност.

Цонев, Владимир Йорданов
Александър Велики : Ист. повест / Владимир Цонев. - София : Междунар. акад. по българознание, иновации и култура, 2006 . - 72 с. : с ил., к. ; 21 см

Тази книга ще бъде много полезна за читателя,тъй като съдържа хронология на по-важните моменти от живота на Александър Македонски.

Картлидж, Пол
Александър Македонски / Пол Картлидж ; Прев. Диана Кутева, Стамен Стойчев. - [София] : ИК Персей, 2005 ([Костинброд] : Мултипринт ООД). - 348 с. : с ил., к. ; 20 см
Ориг. загл. Alexander the Great / Paul Cartledge. - Офс. Изд
В тази книга авторът разказва истинската история на завоевателя и стратега, владетеля и тиранина, мъжа с блестящ ум и сложна сексуалност, пълководеца, който никога не е знаел кога да спре и не го е направил до смъртта си.Пол Картлидж е от малкото автори, които могат да пишат четивно и интригуващо, без това да е за сметка на историческата правда.

За да бъде достатъчно изчерпателна информацията,библиотекаря предоставя на читателя и няколко сайта,от които той вкъщи може да намери още информация за Александър Македонски.

1) Уикипедия :
http://bg.wikipedia.org/wiki

http://www.kakvo.org/aleksandyr-veliki-356-pr-hr-323-pr-hr-edna-unikalna-lichnost/istoria/statia

Историческа справка

Читател(ученик) влиза в библиотеката и търси кратка информация за първата българска печатна книга. Обръща се към библиотекаря за помощ.
Библиотекарят от своя страна започва търсенето на материали в традиционните каталози-азбучния и предметния каталог.
Предоставя на ученика една енциклопедия,в която има кратка информация за първата печатна книга:

Гергова, Ани
Българска книга/Ани Гергова.- София:Пенсофт, 2004.- 326 с.;30 см

В тази енциклопедия на стр.15 ученикът намира информация,че първата българска книга е Абага̀р с новобългарски езикови елементи, от която днес са запазени 15 екземпляра. Издадена е в Рим през 1651 г. от българския католически епископ Филип Станиславов.

Географска справка

Читател влиза в библиотеката и се обръща за помощ към библиотекаря,тъй като иска да намери информация за стария град Несебър,конкретно той се интересува за старото име на града.
Библиотекарят започва търсенето в традиционните католози в азбучния и в предметния. Той намира отговора на конкретния въпрос като предоставя на читателя един справочник,в който освен че има информация за старото име на град Несебър има и великолепни фотографии и художествени възстановки на някои от най-важните исторически паметници.

Дерменджиев,Атанас
100 национални туристически обекта: От Несебър до Батак/Атанас Дерменджиев.- София:Световна библиотека,2009.- 80с.; 28см.

От този справочник читателя научава,че старото име на град Несебър е Месембрия,както и интересни факти за историята и забележителностите на този черноморски град.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Тематично-библиографска справка 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.