Тип arthropoda - мокрици


Категория на документа: Други


Subclass: Eumalacostraca
Superorder: Peracarida
Order: Isopoda
Suborder: Oniscidea
Infraorder: Ligiamorpha
Family: Oniscidae-Сухоземни мокрици
Genus: Oniscus-Зидови мокрици

Oniscus asellus Linnaeus 1758- Обикновена зидова мокрица
Family: Porcellionidae-Зимнични мокрици
Genus: Porcellio

Porcellio scaber Latreille 1804 -Обикновена зимнична мокрица
Family: Armadillidiidae-Кълбести мокрици
Armadillidium vulgare (Latreille 1804)- Обикновена кълбеста мокрица

Род Зидови мокрици (Oniscus)
Зидовите мокрици имат продълговато тяло с елиптична външна контурна линия.Тялото им е сплеснато от долната страна и слабо изпъкнало по гръбната.Външните пипала са съставени от 3 членчета.Въздушните камери на краката не са развити.По важни видове от този род са:
- Обикновена зидова мокрица (Oniscus aselus L.)
.
Разпространение- това е един от най-големите и най-често срещаните видове в Британските острови, Западна и Северна Европа.
Биология - Тялото достига дължина от 16 mm и ширина от 6mm. с продълговато овално форма, плоско от коремната страна и слабо изпъкнало по гръбната страна .Обикновено са по- лъскави от другите мокрици, а телата им са кафяво-черни на цвят, с бледа петнистост и много бледи краища на сегментните плочи.Тяхната черупка е доста лъскава, а отдолу е светла.Видовете, могат да бъдат идентифицирани с двата дълги израстъка от пигидии си,наречени. Урогони.

Oniscus asellus има силен екзоскелета и седем чифта крака, но се раждат и с шест двойки.Антените, достигат до половината от дължината на тялото, с които те усещат ,че е настъпила нощта. Външните пипала се състоят от 3 членчета .

Екология
Видът е особен любител на гниещата дървесина и са една от най-честите видове открити в градината под трупи ,също могат да се намерят в стопански сгради и в къщи, които са влажни.
Тези мокрици ядат зеленчуци, различни видове останки - мъртви растителни и животински, включително и гниеща дървесина.

Поведение
След сменяна на черупката(кожата), те я изяждат, като по този начин адсорбира калциев карбонат.

Възпроизвеждане - Oniscus asellus могат да се възпроизвеждат както сексуално така и безполово. Половото размножаване става на тъмно,като по време на възпроизвеждане мъжкия скача върху гърба на женската.

Забележки
Не е вредно за хората, по-скоро полезна за почистване .В някои райони някои видове , може да са вредители по културните растения, но в редки случаи и то минимално.Използват се за компост.

Род Зимнични мокрици ( Porcellio)
Видовете са продълговато овални и широки.Външните пипала имат двучленни камшичета.Въздушните камери са добре развити и разположени на първия чифт крака.

- Обикновена зимнична мокрица (Porcellio scaber Latr.)

Разпространение - В цяла Европа,Северна Америка,Нова зенландия. Среща се през цялата година в засадени гори, градски райони.
Биология - Дължината на тялото е 12-16mm , продълговато овално форма, гъсто покрито с туберкули. Това е най-често срещаната мокрица със сив цвят отгоре и сиво бял отдолу.Те могат да са също кафяви, жълти или оранжеви, често черни.Този вид живее почти навсякъде, където има покритие и разумна влажност, въпреки че не е толкова зависими от влажни места като общата Oniscus asellus .
Porcellio scaber е много често срещана в градини, по камъни или в растителни отпадъци. Често присъства в огромен брой в компост.Този вид е много полезно за разграждане на растителните остатъци- есенни листа, мъртви дървета и други растителни материали, както и да бъдат значителни хранителни продукти в хранителния режим на хищници, паяци, стоножки, крастави жаби, земеровки и някои птици.

Двете стави на flagellum са с еднаква дължина и е равно заедно с това на последната става на крачето. В края на антените (на Flagellum) е с два сегмента. Очите се състоят от група от блестящи черни подутини (наречена "ocelli"). Въздушните камери са развити на предния чифт крака.

Хранене
Porcellio scaber се храни с останки, включително растителни и животински , водорасли и гъби на почвата, какъвто е случаят с повечето Isopods
ВъзпроизвежданеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Тип arthropoda - мокрици 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.