Тип arthropoda - мокрици


Категория на документа: Други


Porcellio scaber е най-активен през летните месеци от октомври до март. Дължината на деня и ниските температури могат да бъдат отговорни за предизвикване на сезонни репродукцията

На снимката може да се види деликатен стъкло-син ембриони,който се превърща в малка мокрица.

Род Кълбести мокрици (Armadillidium)

Видовете имат закръглено елипсовидно тяло със страни загънати надолу.При обезпокояване те се свиват на кълбо,откъдето са получили името си.Камшичетата на външните пипала са образувани от 2 членчета. Предният чифт крака имат въздушни камери.Краката на коремчето са широки и плоски.
- Обикновена кълбеста мокрица ( Armadillidum vulgare Lair)

Разпространение - Европа,Азия,Европа

Биология - Armadillidium vulgare може да достигне дължина на тялото 10-20mm.То е елептично закръглено, ,еднообразно възсиво или сиво-кафяво,лъскаво и пунктирано с финни точки.Когато бъде обезпокоен е в състояние да се свива на подвижна топка.
Екология
A.vulgare е разпространен в среди с по-широка влажност,но е в състояние да издържа и на сухи условия, отколкото други видове мокрици, като се ограничава до варовити почви или крайбрежни райони. Храни се главно с разлагаща се растителна маса.
A.vulgare е в състояние да регулира температурата си,чрез поведението си.Предпочита ярка слънчева светлина. Температури под -2 ° C (28 ° F), или над 36 ° C (97 ° F), са смъртоносен за него. А.vulgare са по-малко податливи на студ през нощта и влизат в състояние на летаргия през зимата, за да оцелеят

Възпроизвеждане
А. Vulgare се възпроизвежда на сушата. Яйцата се развиват в торбичка пълна с течност. Те се възпроизвеждат между една и две люпила. Произведеният брой зависи от размера и състоянието на женските, които престават да растат в стресова ситуация ,поради прекомерна хидратация, което намалява шанса за второ размножаване.

Поведение
Кълбестите мокрици живеят в режим, когато мъжкия триумфира.Той е охрана на дупката, в която семейството живее.В моногамна двойка (мъжки и женска) той събира храна за цялото семейство.След това, цялото семейство почиства дупката от фекални пелети.През февруари семейството се разтурват и младите тръгват да правят нови свои собствени семейства.Въпреки това, малките , не достигнали зряла възраст, остават в рамките на 10 до 100 м от основите дупката на семейството.

Хранителни навици
А. vulgare,както и повечето Isopods, са всеядни.Те се хранят с гъби, живи или мъртви растения и животни.За кълбестите мокрици не е типично да преминават

Борба с мокриците
Отровни примамки.Изтребват се ефективно с отровни примамки от моркови,цвекло или картофи,посипани с цинков фосфид.Прилагат се и третиране с химични вещества.
Прилагането на химична борба е мнгого рядко.
Биологична борба - Срещу ларвите на мокриците се използват нематоди(Steinernema feltiae)

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Тип arthropoda - мокрици 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.