Типове организационни структури на управление


Категория на документа: ДругиПървото звено в новата структура обединява всички екипи, които работят по операционни системи - Windows 8, мобилната Windows Phone 8, софтуерът за конзолата Xbox и т.н. Преди те бяха разделени в няколко отдела и събирането им под една шапка е важна предпоставка в създаването на единна платформа, която да бъде подходяща, както за мобилни, така и за настолни устройства.
[14 юли 2013]

Статия 2
Крепостта на Tesco се разклати
Спад от 51.5% в общата печалба преди облагане с данъци отбележи Tesco. Основните пробойни в досегашната му стратегия са неумело управление на операциите, недомислена стратегия за експанзия, лош мениджмънт на локациите и на асортимента. През миналия декември, близо година и половина след като пое поста от Лий, Филип Кларк най-после се реши да се изправи очи в очи с наболелия американски казус. Под мениджърската лупа излязоха неизлечими недъзи в управлението на веригата и тогавашният й главен мениджър Тим Мейсън беше освободен.

В момента американската авантюра на Tesco приключва с обща търговска загуба от близо 170 млн. паунда. Над двестата обекта на веригата в САЩ правеха близо 1% от общия оборот на групата. Концернът преразгледа имуществото си и преждевременно зачеркна близо сто планирани локации, които определи като неподходящи за новата му концепция. Повечето са купени на висока цена по време на кредитния бум в Обединеното кралство, преди пет до десет години. В момента са почти изцяло обезценени, коментират експерти в областта.
[18 юни 2013]

Статия 3
Какво тръгна погрешно...

Не може да се отрича, че йерархичната структура е била източник на огромен брой трудности и неефикасност. Погрешното й използване е пречило на ефективното управление и е задушавало лидерството, а доказателствата, че тя съумява да поддържа предприемаческата енергия никак не са образцови. Ние бихме могли почти със сигурност да кажем, че на бизнеса му се наложи да завоюва успехите си въпреки йерархията, а не благодарение на нея.

Наслоило се е едно общо споделено недоволство от прекалено многото й нива - "стълбата" има прекалено много стъпала. Информацията преминава през толкова много хора, решенията през толкова много нива, а мениджърите и подчинените им са толкова близо едни до други по опит и възможности, че всичко това "изглажда" ефективното лидерство, стеснява отговорността и спомага да се работи " на парче".

Друга често посочвана причина за недоволство е, че съвсем незначителен брой мениджъри действително добавят стойност към работата на подчинените си.

(Elliott Jaques, 1990, In Praise of Hierarchy, Harvard Business Review)

6.Заключение

Във всяка организация съществуват различни организационни структури, всяка от които има свои специфични преимущества, характерни ограничения и специално приложение. Като цяло организационната структура разпределя служебните роли и административните механизми, което създава модела на взаимно свързани служебни дейности и позволява на организацията за ръководи, координира и контролира своята дейност. Следователно този структура не е само йерархично разпределение на власт и отговорност. Тя ориентира всички управленски процеси, които действат едновременно при реализацията на задачите, предприети от организацията. Обективно тези процеси дават живот на формалните управленски системи, между които можем да посочим: системите за стратегическо планиране и планиране на операциите, комуникационна и информационна система, система за мотивация и възнаграждение, управленска контролна система.

Използвана литература
1. Азбука на мениджмънта, доц. Ангел Георгиев Ангелов, София ,май 1994.
2. Основи на управлението -учебно памагало, Издателска къща Стено, Варна 2000.
3. Мениджмънт на организации и предприятия, проф. Крум Александров, Издателство Лиа, София, 1995.
4. Мениджмънт на малкия бизнес, Велев М., Колчагова Б., 1994.
5. Основи на мениджмънта, Иванов И., и др., ИПК "Св. Евтимий Патриарх Търновски", Велико Търново 99г.

http://www.b-forward.com

http://www.capital.bg/

http://www.regal.bg/

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Типове организационни структури на управление 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.