Токийска зърнена борса


Категория на документа: Други


Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

Факултет по икономически и социални науки

Курсова работа
по
Стокови борси и борсова търговия
Tokyo Grain Exchange

Пловдив
2013
История на борсата

Дейността на борсата започва с търговия на фючърси за ориз през 1730г. на пазара за ориз Dojima, когато търговците на ориз изискват от феодалното правителство на Токугава да позволи извършването на такива сделки. През 1993 г. за централизиране на търговия обменът се слива с Tokyo Sugar Exchange. А през 2006 г. се слива и с Yokohama Commodity Exchange. През 2008 г. Japan Commodity Futures Industry Association обявява сливане на Токийската стокова борса, реализираща най-големите японски стокови фючърси и опции за петрол, злато и други промишлени продукти и борсата за зърно в Токио, за да се намалят оперативните си разходи.

The Tokyo Grain Exchange (TGE) или Токийската зърнена борса възниква като японски обмен на деривати - предлагат се фючърси и опции върху соя, соево брашно, боб Азуки, царевица, кафе, сурова коприна и рафинирани и сурова захар. TGE е придобита от TOCOM през 2013 г. и на 12 февруари 2013 г. TOCOM пуска земеделските продукти TGE като част от своя Agricultural Product & Sugar пазар. TGE обменът много бързо става изцяло електронен.

Структура и Управление

Към 2007г. TGE има 45 членове брокери и 75 редовни членове. Има 44 фирми-членки,търгуващи със земеделски продукти и 30 държави,търгуващи на пазарите на захар.Борсата е неправителствена организация, създадена по силата на разрешение от Министерството на земеделието, горите и риболова.

Членство

TOCOM предлага три вида редовно членство и един вид специално членство в съответствие с вида дейност, която членът желае да проведе, както следва:
* Редовно членство
Брокери - Членовете брокери трябва да бъдат японски граждани и да склщчват сделки от свое име за своя сметка или за сметка на своите клиенти. Те имат директен достъп до пазара.
Членове партньори - могат да бъдат японски или чуждестранни граждани, които усъществяват сделки чрез един или повече от брокерите членове на борсата.
* Специално членство
Асоциирано членство - Асоциираният член трябва да е чуждестранно лице, което е член на задгранична борса или търговска асоциация, която търгува със стока, предлагана на пазарите на TOCOM.

Класации

През 2009 Tokyo Grain Exchange се класира на 42-ро място в световен списък на Futures Industry Association от топ 53 на борсите търгуващи с деривати, като през 2008 година обемът е с 43% по-голям - 8,43 милиона контракта.
TGE беше обявена за 46-тата по големина борса по отношение на своя обем през 2010г. - 2.87 контракта. Като година по-рано тя е на 42-ра позиция, според проучване на Futures Industry Association (FIA).

Продукти

* Tokyo Grain Exchange Arabica Coffee
* Tokyo Grain Exchange Robusta Coffee
* Tokyo Grain Exchange Raw Sugar
* Tokyo Grain Exchange Corn
* Tokyo Grain Exchange Soybeans
* Tokyo Grain Exchange Azuki (Red Bean)

* Tokyo Grain Exchange Arabica Coffee

Търговията с фючърси върху кафе Arabica започва на 16-ти юни 1998. Всеки контракт представлява 50 чувала - 3,450 килограма измити зърна кафе стандартно качество, което се определя според правилата на борсата. Датата на доставка - в рамките на 5 работни дни, броени от последния ден на търговия.(В случай на доставка с известие за намерение да се достави / получи - пет работни дни след датата на известието за доставка.) Минималното количество на доставка е 250 чувала (17,250 килограма), еквивалентни на 5 контракта. Към юли 2008 г., всеки TGE фючърсен договор върху кафе Arabica е предмет на маржин размер на 155 хиляди йени за спот месеца и 75 000 йени за останалите месеци.
През юни 2008г. обект на търговия стават 21,203 фючърсни договора, а оборотът възлиза на сумата от 52.2 милиарда йени.

* Tokyo Grain Exchange Robusta Coffee
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Токийска зърнена борса 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.