Традиции в Гоце Делчев


Категория на документа: Други


ТРАДИЦИОННИ ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ В РЕГИОНА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Изготвил:Фатме Калфа Проверил:доц.д-р М.Станкова
Фак.номер-11150221068
Християнски празник "Св. Богородица"
Празнува се в манастира "Живоприемни източник", който се намира на 3 км по асфалтов път югозападно от Гоце Делчев. Отбелязва се в края на м. април - началото на м. май (първия петък след Великден), с голям събор с празнична литургия в манастира и курбан в местността Манастирски ливади. Това е празник с местно значение.

Християнски празник "Св. Костадин"
Празнува се през м. май на връх Св. Костадин (Пирин) над с. Делчево, което се намира на 9 км по асфалтов път югозападно от Гоце Делчев в посока към с. Делчево и оттам още 40 минути пеша. Отбелязва се със събор с празнична литургия и курбан. Празник с местно значение.
На други религиозни празници могат да се видят и до днес някои стари ритуали, но силно опростени и загубили до голяма степен своя автентизъм.
Бабин ден
Празнува се в гр. Гоце Делчев на 8 януари. На този ден се изпълняват обреди за благодарност, свързани с деня на родилната помощ. Това е празник с местно значение, някога се е наричал "бабуване".

Бабугеруване
Празнува се през м. февруари в с. Мусомища, което се намира на 8 км асфалтов път южно от Гоце Делчев. Отбелязва се с кукерски игри за прогонване на злото и осигуряване на здраве и плодородие. Празник с местно значение.
Сирница (Сирни Заговезни)
Този празник се празнува в края на м. февруари от всички християнски селища в региона на град Гоце Делчев. Това е обичай, свързан с началото на Великите пости. Характерно за този ден е паленето на огромни огньове в отделните квартали на града, приготвянето на традиционна семейна трапеза с баница и амкане на варено яйце, завързано на червен конец за тавана. Празник с местно значение.

Лазаруване
Празнува се през м. април (една седмица преди Великден ) в село Баничан, разположено на 6 км по асфалтов път северно от Гоце Делчев. Свързан е с обреди за дъжд и богата реколта, извършван от "лазарки ". Празник с местно значение.

Великден
Великден се празнува в края на м. април - началото на м. май от всички християнски селища в района. Изпълняват се обичаи, свързани с Възкресение Христово. Отбелязва се с празнична литургия. На този ден се меси традиционна погача и се боядисват яйца. В Историческия музей в Гоце Делчев се организира Великденска обредна трапеза. Това е празник с регионално значение.

Бъдни вечер и Коледа
Това са празници с регионално значение, които се празнуват на 24 и 25 декември от всички християнски селища в района. Изпълняват се обичаи, свързани с Рождество Христово. Бъдни вечер се отбелязва с вечеря в тесен семеен кръг с традиционни постни ястия и погача с късмети. Коледа се отбелязва с празнична литургия. В Историческия музей в Гоце Делчев се организира Коледна обредна трапеза.

По-значимите традиционни празници и събори, свързани с културно -исторически събития в региона на Гоце Делчев са:
Илинденски събор
Празнува се на 2 август в местността Попови ливади, разположена на 18 км по асфалтов път запад-югозападно от Гоце Делчев. Чества се Илинденско-Преображенското въстание. Отбелязва се с концерт, на който се изпълнява автентичен фолклор. Празник с местно значение.

Гоце Делчев на финала на "Жива кулинарна традиция"

След като преминава през Поморие, Сопот, Видин, Враца и Сливен, проектът"Младежта в действие", организиран съвместно от Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7" - А.Р.И.З.-7,проучва традициите в кулинарията и от този край. И този път учениците от професионалната гимназия по туризъм са тези, от чиито ръце се възродяват рецептите на техните баби,демонстрират колко богата е националната ни кухня и какво разнообразие от вкусове и аромати съдържа тя. Отново техен ментор в кухнята е шеф Пеньо Иванов, организатор на Националния кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град".
Специално за гостите на празника бъдещите готвачи приготвят ястия с екзотични имена, които обаче се срещат в гоцеделчевско: Суловер, Шупла, Родопски клин, Мафиши, Хъртави уши - халва, Библа, Булгур за сватба, Осменка с терноник и чакани, Суелуварки и Чомлек.
След края на проекта по 10 рецепти от всички шест града, които участват в демонстрациите се издадават в специална кулинарна книга.
"Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма "Младежта в действие" на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи". Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

Традиционна сватбена церемония за мюсюлманското село Рибново

Очите на булката са затворени, а лицето и е боядисано в бяло и украсено с ярки пайети. Но днес подобен сватбен ритуал може да се види само в затвореното общество на Рибново. Семейството на булката усърдно и събира чеиз откак се е родила - предимно ръчноплетени дрехи, юргани, покривки, чаршафи, възглавници, чорапи и килими. През една слънчева неделя семейството закача всичко това на три метрово дървено скеле, издигнато специално за случая до къщата на булката.Почти всички от селото идват да видят изложеното: малкият двор на булката се превъръща в изложбена зала за мебели и домашни уреди, които младата булка трябва да занесе в новия си дом. Но най-запомнящият се момент от церемонията е изрисуването на лицето на булката. То се случва на втория ден. Това е дълбоко личен ритуал и на него присъстват само жените роднини. Лицето на булката се покрива с плътен слой бяла боя и после се декорира с цветни пайети. Дълго червено було покрива косата и, главата и се обгръща с гирлянди, а лицето и се забулва от сребристи нишки.
Фестивал на класическата китара.
В продължение на повече от 15 години град Гоце Делчев е домакин на единствения в страната ни фестивал на класическата китара. Ежегодно през втората половина на м.май, десетки млади изпълнители от страната и чужбина се събират в град Гоце Делчев за да поднесат на гражданството своите изпълнения на класическа китара. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Традиции в Гоце Делчев 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.