Традиционни изкуства. Танц. Театър. Кино


Категория на документа: Други.Кукла марионетка- чрез конци

.кукла на пръчка-"явайка"

Други класически видове сценично изкуство са операта, оперетата и мюзикълът, в който се съчетава синтезът между драмата/или комедията/, музиката,участието на солисти, хор, оркестър и различни драматургични похвати.

В пантонимата художественият образ на героя се изгражда без участие на словото, а с мимики, жестове и пластични движения на тялото. Естрадата е събирателно понятие на различни жанрове, свързани със сценично-концертно изпълнение-пиеси, танци, сценки и др.

3. Кино

Киното е известно като "седмото изкуство". Заражда се през втората половина на XIX век в процеса на развитието на фотографията. През 1895 г. Братята Огюст и Луи Люмиер поставят основите на един изцяло нов начин за визуално въздействие. На 13.02.1895г. патентоват кинематограф, а на 28.12. всутерена на парижкото кафене"Гранд кафене"се извършва първата публична прожекция.Жорж Молиес е създателя на художественото кино, а братя Люмиер на документалното. Първоначално киното не е приемано от изкуствоведите и критиците като изкуство, а като вид техника или вид развлечение. Постепенно започва да се приравнява с другите утвърдени изкуства/театър, музика, живопис/, като винаги се е изтъквала и някоя негова специфична особеност/кадриране, сценичност, визуализиране, ритъм и др./. През 1879-1923/ Ричото Канудо нарича киното"седмото изкуство".Според немския психолог Хуго Мюнстерберг това ново изкуство ни показва ..... движещи се изображения, които, освободени от физическите форми но пространството, времето и причинността са пригодени към свободната игра на нашите мисловни опитности...".

Един от най-известните режисьори и теоретици Сергей Айзенщайн въвежда монтажа/"Броненосецът "Потемкин"/, който провокира у зрителя емоционална съпричастност. Актьорът, режисьор и сценарист, Дейвид Грифит използва крупния план, експерементира с киномонтажа и движението на камерата. Шведският театрален и филмов режисьор и сценарист Ингмар Бергман предава в образите на героите си дълбоки вътрешни и подсъзнателни чувства. Микеланджело Антониони усвоява екранното въздействие на цвета, структурите и пространството, акцентува върху движението и обхвата на камерата и комбинацията от образи и звуци, които във филмите му са много по-силно заложени от самото повествование.

Във филмите на Фредерико Фелини се "материализират"спомените, реалността и мислите на героите. А във филмите на Стивън Спилбърг визуалните ефекти потапят зрителя в непредвидима и наситена с емоции и екшън атмосфера.

Появата на киното стимулира човешките потребности от изкуство, способно да предава явления, развиващи се вдинамично променящи се условия, неограничеността на времето и пространството.

Съвременното изкуство е едно от най-динамично развиващи се и влиятелни форми за визуално въздействие. 3D измеренията произвеждат доста силна илюзия за реалност. Изкуството на киното е едно от най-влиятелните и динамично развиващи се изкуства.Обвързва се от напредъка на технологиите и социокултурните промени в съвременното общество, като поставя пред зрителя своите проблеми и определени тенденции.

"Големият екран" предполага илюзорно пространствено "присъствие" на образи и обекти, носещи видео и аудиоинформационни художествено-изразни източници за визуално-слухово въздействие. Внего намират изява редица творчески дейности/сценарий, режисура, операторско майсторство, актьорско изпълнение, сценография, компютърна анимация, декор, грим и др./.Едни от характерните и най-често срещаните изразни възможности на филмовото изкуство , които са плод на режисьорското и операторско майсторство, на смяната на време и пространство; въздействието на многоплановото изображение; пространството, създавано от обхвата и техниката на кадъра; смяна на точката на време и пространство; въздействието на многоплановото изображение; пространството; създавано от обхвата и техниката на кадъра; на смяна на точката на зрение; използване на ракурса; комбинации между черно-бяло и цветно излъчване; движение на камерата; участие на перспектива в кадъра; участие на перспективата в кадъра; използване на различни визуални и звукови ефекти; музикално оформление; фокусиране на образи; 3D-излъчване и др.. Всъвременната киноиндустрия участват художници, скулптори, аниматори и др.специалисти на визуалните ефекти, които изграждат компютърно генерираните ефекти в игралното кино.

Филмите се класифицират вследните основни групи: художествени игрални/съвременни, исторически, музикални, криминални, екшън, драма, трилър, комедия, детско-юношески, фантастика, ужаси и др./, анимационни/мултипликационни-рисувани или с кукли; за деца и възрастни/, компютърно-анимирани и документални; пълнометражни, игрални, късометражни-видеоклипът. Филмовото изкуство може да се разглежда и като кино и телевизионен филм.

Като вид синтетично ,художествено творчество киното разширява възможностите си на едно от най-масовите форми на визуално изкуство, което от своя страна засилва неговия обществен резонанс.

У нас само 14 месеца след първата публична изява на братя Люмиер, през февруари 1897г. В Русе се провежда първата кинопрожекция. В София първото представяне на седмото изкуство е на 22 март 1897г. За начало на българското киноизкуство се счита заснемането и прожекцията/1915г./ на първия наш филм "Българан е галант", режисиран от Васил Гендов, който не е запазен до нас.

Използвана литература:

??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Традиционни изкуства. Танц. Театър. Кино 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.