Училище за изкуства в Глазгоу


Категория на документа: Други
РЕФЕРАТ ПО ИСТОРИЯ НА СЪВРЕМЕННАТА АРХИТЕКТУРА
(ХІХ-ХХ век)

Училището по изкуства в Глазгоу
(1897 г.)

Сградата на училището по изкуства в Глазгоу е проектирана от шотландския архитект и дизайнер Чарлс Рени Макинтош.
Макинтош е роден в Глазгоу на 7 юни 1868. На 15-годишна възраст става чирак при архитекта Джон Хъчинсън, където остава до 1889 г. През това време става чертожник във фирмата "Хъниман и Кепи" с перспективата да стане съдружник през 1901 г. Паралелно посещава уроци по рисуване в Училището по изкуствата в Глазгоу. Той постъпва в една архитектурна фирма през 1889 г. и разработва свой собствен стил: контрастът между правите ъгли и декоративните мотиви с фини извивки, вдъхновени от цветя - например мотивът за розата. С това се различава чувствително от традиционната шотландска архитектура. Проектът, който му създава международна репутация, е именно Училището по изкуствата в Глазгоу (1897-1909).
Сградата е разположена на ръба на южен склон,като обхваща цял квартал.
Стила на Училището по изкуства може да се определи като еклектичен,вдъхновен от традиционната шотландска архитектура,мотиви от ар нуво(флорални и геометрични мотиви,детайли) и нови и модерни материали и техники(големите прозорци).
Планът на сградата е продълговат със коридори по протежението му,които свързват големите студиа по изкуства от към страната на улицата със по-малките административни помещения в противоположната страна на сградата.
В западната част на училището е разположена двуетажна библиотека.
Главния вход не е разположен централно,повдигнат от нивото на улицата с няколко стъпала и води към музея на училището.
Фасадите и обемите на сградата рефлектират богато нейното предназначение.
Северната фасада,която гледа към главната улица,представлява семпъл,хоризонтален,правоъгълен обем със големи индустриални прозорци,чрез които се осветяват ателиетата.Пред фасадата е разположена оградата изградена от каменен зид и метал.В контраст на северната фасада,източната и западната са прави и кулообразни обеми,които се извисяват над стръмните улици около сградата.
Вътрешните пространства на сградата е проектиран със същоно внимание към детайла.Тук Макинтош работи съвместно с Маргарет Магдоналд.Флорални и геометрични мотиви в стил ар нуво придават мащаб и колоритност на помещенията.
Библиотеката към училището е построена през 1906 г.Тя представлява двуетажен обем с емпоре към първия етаж.Емпорето и покрива на библиотеката се поддържат от дървена конструкция.Всички осветителни тела,столове,работни маси,рафтове за книги и други елементи на интериора са проектирани с мотиви ар нуво и изработени с метални детайли.
Разбирането на Макинтош е било,че "конструкцията трябва да бъде декорирана,а не обратното".С други думи най-забележителните и най-утилитарните елементи на интериора трябва да бъдат избрани за декорация.
Проектът за сградата на училището е резултат от проведен конкурс между 12 архитекти от Глазгоу.Всъщност проектът е спечелен не от самия Макинтош,а от проектантското бюро в което той работел.По-късно работата по проекта била възложена на него,въпреки малкото опит който имал.
Училището по изкуства е аскетично изявление,рязко откъсване от традиционните методи на архитектурен орнаментализъм.Изградена от тухлена и каменна зидария,сградата е разположена в тесен и стръмен терен.
Макинтош използва ковано желязо,за да оформи структурни декоративни елементи и обръща внимание на всеки един детайл от интериора и екстериора.
Всяка от четирите фасади на сградата е сама по себе си отличителна.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Училище за изкуства в Глазгоу 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.