Уравление на кризи


Категория на документа: Други


Всичко това се постига само ако лидерът е избрал в своя екип хора с опит и такива,които се отнасят отговорно към задаващата се криза.Това гарантира,че всичко ще бъде забелязано и всички проблеми ще бъдат разрешени.

Неизбежно е когато се появи криза особено в голяма и известна компания,това да предизвика интерес у някои хора и да има нужда те да бъдат информирани по подходящ начин.

Комуникацията с тези хора трябва да бъде такава,че да се избягват всякакви слухове и спекулации и да се покаже,че мениджърите са наясно с проблема и работят сериозно за разрешаването му.

Информацията,която ще се предоставя трябва да се поднася само от едно лице избрано за това.Тя трябва да е точна и вярна,никога да не се спестяват истините,да не се лъже и спекулира.

Ситуацията,в която е изпаднала компанията трябва да се опише достатъчно точно,да не се омаловажават проблемите и ако има повече лоши новини,то по-добре е те да се съобщят наведнъж.Така се спестяват негативните емоции както за служителят,който е натоварен със задачата да предоставя информацията,така също и за служителите на компанията и за всички потърпевши.

Много често трябва да се говори и със самите служители на компанията,защото те трябва също да са добре информирани за ситуацията.

Независимо от типа на организацията,дали тя е бизнес организация,някакво техническо изобретение,хранителен продукт,строително съоръжение или дори слухове,които се носят в дадена фирма,винаги има предупредителни сигнали,че може да настъпи някаква криза,но за съжаление тези предупреждения често са пренебрегвани поради различни причини.

Обясненията,кои са причините да не направят впечатление дадените сигнали за една предстояща криза включват подценяването на проблема,високомерието и неумение"да се свържат точките".

Всичките тези обяснения са проблем на човешкото поведение,които пречат на хората да разберат,че се заражда криза.

За тази цел служителите в отделните организации трябва да са качествени хора, които не трябва само да си мълчат и да изпълняват нарежданията и страхът не трябва да доминира на работното им място.Те трябва свободно да могат да назовават проблемите,когато видят,че нещо върви не както трябва.

Голям проблем за всяка компания е ако самите и ръководители са некадърни и имат качеството да не чуват за проблема.Те трябва да бъдат заменяни с хора,които са нащрек и чуват информацията за проблемите,която им подават служителите.

Тъй като не винаги всяка криза може да бъде предвидена и разпозната в дадена ситуация,много пъти мениджърите подхождат пренебрежително и несериозно към даден проблем,а в последствие се оказва,че той води до зараждаща се криза.

За да се избягват такива ситуации е необходимо те винаги да се придържат към няколко полезни съвета,които ще им помогнат да разпознаят кризата ако действително има опасност от възникването на такава.
Някои от тези съвети са:
- Всеки мениджър да се вслушва в инстинкта си,ако му подсказва,че нещо в компанията му не е наред
- Още когато открие,че има някакъв проблем, мениджърът трябва да се заема със неговото отстраняване,а да не изчаква,да не го пренебрегва.
- Ако действително се окаже,че има проблем трябва да се предвидят последствията и да се търсят съвети и от други хора как да се постъпи.
- Никога мениджърът не трябва да пренебрегва случващото се и във всеки случай трябва да се ръководи от своите собствени ценности.

Ако все пак една криза настъпи,за да бъде овладяна тя не трябва да бъде оставена без контрол,а трябва да се действа бързо и решително при настъпилата ситуация и винаги хората трябва да бъдат поставяни на първо място.

От особено значение е физическото присъствие на ръководителите на мястото на събитието и то възможно най-скоро.Това показва,че тези лидери оценяват ситуацията като важна и,че в момента нямат други приоритети,освен настъпилата криза.

Това е много важно за хората,които са потърпевши,защото в такива моменти те винаги искат да видят своите лидери до тях.

Много примери можем да посочим и от нашата действителност.

Например, когато имаше наводнение в някои села в България, или при силното земетресение в Перник, населението остана удовлетворено,че държавниците ни бяха на мястото на събитието и изразиха съпричастност с бедстващите и набелязаха мерки за справяне с проблемите им.

Никога не трябва да се спестява нищо от случилото се като информация на хората.Те искат да знаят подробно какво се е случило,как е станало,какви ще са последствията и как да реагират те.

За това информацията за настъпилата криза трябва да се разпространява на широк кръг от хора.Както с план за действие при криза екипите трябва да имат и предварително готов план за информация.

Предварително може да се определи по какъв план ще се събират фактите,кой ще бъде говорителят.Също така да се запишат имената на хората и институциите ,с които ще се подържа връзка при възникване на криза.Още трябва да има и телефон,на който хората ще могат да се обаждат и да получават информация,ако това е необходимо,клетъчни телефони,интернет връзки-разположени извън конкретното място на кризата.

За да се избегнат слуховете и спекулациите с факти,което често се случва ако информацията не е предоставена на ниво от страна на определените за това хора,фактите трябва да се предадат такива каквито са-нито повече,нито по-малко.Когато кризата е настъпила внезапно в началото още никой не знае какво се е случило и има глад за информация.

Точно тогава е най-подходяща почвата за разпространение на слухове и спекулации.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Уравление на кризи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.