Варненци за себе си


Категория на документа: Други


Икономически университет - Варна

Финансово-счетоводен факултет

Курсова работа
по икономическа социология на тема:
"Варненци за себе си"

Проверил :

Изготвил :

Сборна група №
Специалност : СК
Екип №


Май 2010 година, гр.Варна

Въведение

Целта на нашата изследователска задача е с учебно-изследователски характер и е на основата на емпирично социологическо изследване от нас, екип 12. Информацията, която събрахме от различни социални групи от гр.Варна ще се ползва за осъществяване на реално ЕСИ, включено в научно-изследователската програма на Икономически университет Варна.
Темата на нашата курсова работа е "Трудова миграция и институции".
Целта на нашата курсова работа е да:
* осмислим връзката между социологическата теория и социалните факти;
* практически да усвоим принципите и техниките на емпиричната социология;
* да съберем опит в социалната комуникация с различни хора от различни възрастови групи и да усвоим по-добре изследователските цели;
* да се научим да работим в екип.

Стратегията на нашия екип беше да разделим работата по проекта по равно, защото това е важно за екипната работа, за да има равнопоставеност и обективност от различните гледни точки на екипа. Затова ние решихме заедно да търсим хората, за да подберем най-достойните между тях за нашето интервю. Изборът беше много труден, защото ние тръгнахме да търсим непознати хора. Беше ни интересно да се запознаем с много различни хора, тъй като се старахме да намерим хора с коренно различни интереси , занимания и различни виждания за социалната действителност във Варна. Трябваше да оценим качествата, които притежават по начина на тяхното държание към нас и към нашата инициатива. Попаднахме на много различни характери .Разяснихме им всички подробности, относно нашата работа. Направи ни впечатление, че повечето от хората, с които се запознахме бяха много учтиви и искаха да разберат всичко за нашето социологическо проучване.

Това изследване обхваща само за район Младост.Трябваше да се анкетират шест човека - двама мъже и една жена от 18 до 30г.,двама мъже от 30 до 40г. и един мъж от 40 до 51г.От анкетираните четирима са познати и приятели,които убедихме да ни отговорят на въпросите, а другите двама са съвсем непознати,които ги издирихме.Това стана в един неделен късен следобед във ''Възраждане''.Решихме да се пробваме там,защото винаги е оживено и се срещат хора от различни възрасти и с различно социално положение.Изпитахме известни затруднения с намирането на жители на район Младост,както и тяхното нежелание да отделят малко време ,за да ни отговорят на въпросите.Хората,които трябваше да намерим са двама мъже между 30 и 40, защото останалите са познати.Познатите ги разпитахме в удобно за тях време-след работа,след лекции и т.н.

Профили на всеки анкетиран:

Първият анкетиран човек е мъж на възраст 45г.В момента работи на Пристанището и има висше образование .Живее с жена си и двете си деца.Синът му е наш приятел от университета и благодарение на него интервюирахме баща му.

Разговора ни се проведе в домашна обстановка.Оказа се много интересна личност, с много и различни виждания.Тъй като доскоро е работил в чужбина - Англия,той беше запознат с проблемите на обществото в България и ги сравни с това в Англия. За него един от основните проблеми и недостатъци е свързан с чистотата.

Според него синдикатите/профсъюзите успяват да работят в държавните и общинските предприятия.По въпроса дали да замине следващите 1-2г. в чужбина,той не можа да ни отговори,защото не беше напълно сигурен дали иска да замине.Той смяташе,че работата му тук е достатъчна,за да може да издържа семейството си за сега.Но ако се реши и не е доволен от работата си тук може би ще иска да работи отново в Англия.

На мнение е,че ако някои хора започнат да работят в чужбина без трудов договор или осигуровки,в това няма нищо лошо,особено ако парите са добри.

Той беше достатъчно изчерпателен и доста търпелив с анкетата.

Вторият човек,който анкетирахме е мъж на възраст 21г,безработен със средно образование.Той живее със семейството си.Тъй като го познавахме,решихме да го интервюираме на по едно кафе.Отдели ни малко време,отговори ни на въпросите без да се задълбочава в тях.С него приключихме за отрицателно кратко време.

Според него синдикатите/профсъюзите успяват да работят в държавните предприятия,както и в държавната и общинската администрация.Не е излизал извън България,за да работи,но няма и намерение.Той също е на мнение,че хората които работят в чужбина без трудов договор и осигуровки,няма нищо лошо в това,ако изкарват добри пари.Благодарихме му за търпението и отделеното време.

Другият ни анкетиран човек е жена на 19 г.,студентка в Икономическия университет.Тя е наш колега.Разговора ни с нея се проведе в самия университет.Интервюто ни с нея беше лесно и приятно,защото я познаваме.Тя беше дружелюбна и разговорлива,и отговаряше на въпросите с интерес.Тя живее с майка си и брат си.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Варненци за себе си 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.