Видове подложки - материал по овощарство


Категория на документа: Други


Подложки
Те въздействат върху растежната сила , върху срока за встъпване на плододаване като обикновено растенията присадени върху слаби подложки започват по-рано да плододават. Подложките въздейства също и върху родовитостта на сорта, върху срока на узряване и качеството на плодовете. В овощарството използваме 2 типа - първи тип семенни подложки. Във всички случаи когато използваме семенни подложки имаме повече плодовитост. Върху семенните подложки живота на присадника е значително по-дълъг. При семенните подложки кореновата система е винаги по-дълбоко разположена, което означава, че закрепва растенията по-добре. Много често, когато подложката е семенна съществува и т.нар централен корен, проявява се хетерогенност, т.е. неизравненост на растенията по сила на растеж.
Другата група вегетативни подложки. Обикновено придават на присадника по-слаб растеж, като недостатък при вегетативното размножаване често се пренасят зарази от вируси и микоплазмени болести.
Подложка за ябълка
Биват семенни и плодове подложки
Семенните подложки се използват по-широко разпространените сортове. Едно изисквание имат тези сортове да са от есенните или зимните. Семенните подложки се използват обикновено когато се създава насаждение на по-бедни песъкливи почви
Другите подложки са клонови или вегетативни. Най-използвани са подложките от серия М. Те са с номера м1 или м25. Най-често използваната подложка е М9, която е типична слабо растяща подложка. Корените на тази подложка са доста чупливи, т.е. тя изисква задължително поставяне на подложкова конструкция. Недостатък - изключително много се напада от кръвната въшка. Борбата с нея е много трудна. При ниски температури под -10 градуса, корените засегнати от замръзналия почвен слой замръзват.
М26- тя се закрепва в почвата доста по-добре. Също се отнася към групата на слабо растящите подложки и също като М9 изисква подпорна конструкция.
М27 - още я наричаме джуджевидна. С нея могат да се правят насаждение с много голяма гъстота и там агротехниката трябва да бъде на високо ниво. 3а всичките тези 3 подложки са чувствителни на кръвна въшка. Поради това тази серия от подложки е кръстосана с 1 канадски сорт наречен Северен разузнавач, който е изключително устойчив на кръвна въшка, като резултат е получена ММ. Номерата са 101 до 116. Най-много тази серия се използва ММ106, която е полурастяща и ММ111, която вече е силно разпространена.
Подложка за круша
Както при ябълката може да използваме клонови подложки. Като клонови или вегетативни подложки при крушата използваме дюлеви подложки. Те придават по-слаб растеж по крушовия сорт, но имат и доста по-крехки и чупливи клонки, което означава, че при повечето подложки се налага изграждането на подпорна конструкция.
Недостатък при дюлеви подложки, активен калций растенията страдат от хлороза. Друг недостатък проявява несъвместимост при другите сортове и там обикновено се налага повторно засаждане.
МА ( дюлева подложка ) може да се срещне още Тип А. При нея е установено лоша съвместимост с крушовидната подложка - доктор Жу, Любимец, Трапезица,
Другата дюлева подложка е Б29 - произхожда от Франция. За тази подложка има данни, че е съвместима, както са несъвместими с една.
3та подложка е Б12 - произход Италия и за нея има данни че е съвместима с всички крушовидни. При крушата използваме и клонови подложки и ако те обикновено се размножават с резници или ин-витро. Това са подложки от серията СН х F. При тях важното, че са устойчиви на огнен пригор.
Подложка за слива
Тук имаме основно семенни подложки. При тях трябва да отбележим, че са хетерогенни и образуват издънки. Първата подложка е джанка. Приспособяват се към всички райони на отглеждане. Обикновено в практиката се предпочитат джанки с жълти плодове. В България са подбрани видове. Жълта джанка номер 1 и 4. Недостик е че образуват множество издънки , които са много близо до стъблото и тяхното премахване обикновено става на ръка
Клонови подложки - във световен мащаб се използва Миробуланд. При нас в България се използва GJF. За нея е характерно че понася почви. Подложка пикси - при нашите условия расте много силно.
Подложки за праскова - най- често използваните подложки са семенните, като се събират семена и узряват август, септември и октомври. Предпочита се компотните сортове, почти не се използват десертни, тъй като нямат необходимата къмняемост. Предимства - имат различна съвместимост с другите, придават добър вегетативен растеж, придават изключително добра родовитост. Недостатъци - изкл чувствителна на преовлажняване, чувствителна на желязна хлороза, семенни подложки са изкл хетерогенни. При северната праскова подложка трябва да се съобразяваме с почвена повърхност, което означава, че прасковата не може да се създава и върху плодна.
Подложки - използват се късно зреещи прасковени сортове от групата на компотни. Те имат значително добра кълняема способност. При тях обработката обикновено е машинка и за кратко време могат да се добият големи количества семена. Най- често се ползват сортове от групата на Бейби Голд с номера 7.8,9. Тези номера означават месеца в който сорта заема.
Вегетативни подложки за прасковата
Осн ползваме 2 типа - сливови. Образува изкл много издънки. Най-често използваната е Дамасщена 1869. Използват се при всички прасковени сортове с изключение на нектарините. Подложката предпочита тежки и преовлажнени почви. Тази подложка издържа и при по-високо съдържание на активен калций. Друга подложка G685/2. Тя обикновено има по-добра съвместимост към образуване на издънки и доста по0висока издръжливост на активен калций. Другата подложка прасковени бадемови хибриди. е кръстато използвана ( GF677) този хибрид е подходящ за неясни почвени условия за прасковата.негова характеристика е изкл силния растеж, много добро устойчивост на хлороза, като често издържа над 12% активен калций. Друга характеристика, е че понася умерени почви. Това е хибрид който не понася тежки преовлажнени почви.
Подложки за кайсия - семенните подложки са джанкиКлонови подложки - най -често се ползват 2 френски серии - Миробуланд и Маряна.
Подложки за череша и вишна
В Групата на семенните използваме диви череши. Тя е по-подходяща за по-влажни почви с леко кисела реакция. При нашите условия имаме създадена подложка К1. Другата подложка е махалепко. Тя е подходяща за песъкливи почви. Махалепката издържа на по-високо съдържание на активен Калций. П1
При черешата използваме подложкови( зрели или незрели) най-често често тези подложки се използват във Франция. Ф12/1. Друга подложка това е Колд.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Видове подложки - материал по овощарство 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.