Видове сколиози


Категория на документа: Други


Видове гръбначни изкривявания
(видове, степени, причини, лечение)

Постановка на проблема

Гръбначните изкривявания са така широко разпространени сред подрастващите, че никой не ги смята за сериозни отклонения от нормалното развитие. Приемаме ги предимно като козметичен дефект и, още по-лошо, като характерен белег на учебния процес. Най-често бедите идват, когато ученикът редовно заема неправилна поза при четене и писане или е принуден в продължение на часове да седи на чинове, неподходящи за височината и теглото му. При неудобните положения тялото се изкривява и изгърбва. В началото се появява само една извивка, обикновено в гръдния отдел на гръбначния стълб. По-късно над и под нея се образуват две противоположни кривини; така тялото се уравновесява в пространството. Постепенно гръбначният стълб придобива форма на буквата S. При тази деформация едното рамо заедно със съответната лопатка стоят по-високо. Хълбокът от същата страна е хлътнал, а тазът изпъкнал. След известно време ребрата откъм изпъкналата страна на кривата незабелязано се изтеглят назад и избутват лопатките.

За определяне на диагнозата при пациенти със съмнения за гръбначни изкривявания е много важно да се направят нужните изледвания възможно най-бързо. Правилната диагноза позволява да се изготви възможно най-ефективен план за лечение на проблема.

Целта е да се постигне пълно функционално възстановяване на организма. Различните видове диагностика позволяват по-лесно да се предприеме възможно най-правилното лечение.

Гръбначните изкривявания се делят на 3 вида:
Лордози, Кифози, Сколиози

<-- увеличена лордоза
<-- увеличена кифоза
<-- дясностранна сколиоза

Лордоза

Лордоза: Нормалната лордоза при човека и животните играе ролята на амортизатор, който предпазват чувствителни части на тялото. При животните пружинирането на гръбната лордоза намалява сътресенията на коремните органи. При човека, заедно с гръдната и сакралната кифоза гръбначният стълб образува двойно S, което пружинира и предпазва от резки сътресения главата и отчасти гръдния кош.

Болестна лордоза: Понякога нормалната лордоза може да бъде значително по-изразена от средното; също, участъци на гръбначния стълб, които нормално не са лордотични, могат да развият лордоза (или ако са кифотични, да се изправят в някаква степен). Причините обикновено са:
* мускулен дисбаланс на поддържащите гръбнака мускули, или тяхна слабост;
* голямо тегло на коремната област (поради много коремна тлъстина, бременност, силно увеличени коремни органи);
* обща слабост на съединителната тъкан (генерализирана съединителнотъканна хипоплазия, синдром на Марфан);

За коригиране на болестните лордози се разчита на:
* коригиране на мускулния дисбаланс чрез физически тренировки, в редки случаи оперативно;
* намаляване на теглото на коремната област (отслабване при много тлъстина, лекуване на увеличените органи);
* механични средства за подпомагане на гръбнака - корсети, рядко оперативно (влагане на допълнителни опорни елементи);

Структурни изменения на прешлените не се наблюдават толкова често, колкото при сколиозата и кифозата. Лечението е предимно чрез физиотерапия, плуване и стречинг.

<-- лумбалните болки могат да продължат по целия гръбначен стълб

Кифоза

Кифозата представлява засилена извивка навън и навътре на гръбнака: горната (гръдна) част е извита прекалено много, поради което обикновено се образува гърбица. Гърдите хлътват, а вратът е разтеглен и главата е издадена напред. В същото време долната (лумбална) извивка е прекалено навътре и гърбът е хлътнал. Това е най-честият проблем със стойката и се наблюдава при хора, които прекарват повечето време в седнало положение или са принудени да седят в инвалидна количка. Кифозата упражнява натиск върху белите дробове и притиска храносмилателната система. Това може да повлияе върху дихателния капацитет; да доведе до изтръпване на пръстите на крайниците поради недостатъчното снабдяване на тъканите с кислород. Могат да се получат усложнения като астма и други дихателни проблеми.

Кифозата може да е причина за констипация (запек), инконтиненция (неспособност да се контролират екскреторните функции като уриниране и дефекация) и до тежка депресия.

Кифозата може да бъде причинена от травми, проблеми в развитието или дегенеративни заболявания. Носенето на корсет може да предотврати прогресията на заболяването и дори да доведе до някои корекции. Корсетът е подходящ при подрастващи с умерена или тежка форма на кифоза. В зависимост от причината и степента на изкривяването, специалистът ще препоръча най-подходящия модел за пациента.

Освен при децата, корсетите могат да се прилагат и при възрастни с кифози. В тези случаи обаче, носенето им има повече стабилизираща функция. Носенето на корсета предотвратява възобновяването на болката, няма коригираща функция.

За лечението на кифозата съдействат упражнения за дълбоко дишане и подобряване на стойката.
<-- силно изразената кифоза е съпътствана с лумбални болки
Сколиоза

Сколиоза: Сколиоза наблюдаваме , когато гръбначният стълб е изкривен под S-образна или С-образна форма, погледнат в предно-задна посока.


Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Видове сколиози 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.