Визуален мърчандайзинг на търгоски обект


Категория на документа: Други


Ярък пример за такъв тип магазини са "Млекарниците на Добрев"...

"МЛЕКАРНИЦИТЕ НА ДОБРЕВ"

Фамилия Добрев отваря мандрата си в полите на Рила - с. Драгушиново, през 1994г. От тогава насам подбира най-доброто от опита, традициите и рецептите на водещи майстори в региона, за да създава превъзходни на вкус продукти от първокачествено селектирано мляко. "Добрев" стартира като малка семейна компания и се развива до популярна за потребителите марка млечни продукти. Компанията продължава своето развитие, като разчита на качествени и вкусни продукти, висок клас обслужване и постоянно усъвършенстване на производство, асортимент и предлагане. Днес "Добрев" произвежда и доставя на своите клиенти продукти, създадени с внимание и гарантирано качество благодарение на прилаганите високи стандарти и НАССР концепция.

Фирмата отваря първия си магазин "Млекарницата на Добрев" през 2011 в София. Впоследствие се появяват и други, включително и в Бургас. Обектите им са с площ 30-100 м2, със специфично оборудване и интериор, със специални отделения за различните категории продукти, със собствен микс от стоки, с многофункционален и гъвкав персонал, който се опитва да демонстрира и прилага идеите на своя мениджмънт. Идеята е веригата магазини да не е за суперлуксозни стоки, да не е само за ценители, а за всеки, който просто иска качество. Решението, което взимат е да работят с голям процент български стоки - 60-70%. Това помага и на цените да се запазват на поносими нива, да няма допълнителни разходи за импорт. Така е и по-лесно да се намери историята на една стока, и после да бъде разказана на клиента.

ВИЗУАЛЕН МАРКЕТИНГ НА "МЛЕКАРНИЦИТЕ НА ДОБРЕВ"

Минавайки по малката уличка "Конт Андрованти", точно срещу стария битов комбинат в центъра на Бургас, не можем да не забележим големия надпис "Млекарницата на Добрев". Видимостта и мащабът му със сигурност въздействат на преминаващите покрай него хора. Очевидно, дърво е използвано при изработката на табелата, като отделните букви са с овален контур. Креативност и стил са вложени в създаването му. Друга част от екстериора е витрината, на която са разположени различни разфасовки от млечни продукти. Целта на този дисплей е да даде ясна представа, какво се продава в магазина като по този начин привлече потребители. Целият дизайн на фасадата е много добре кординиран с вътрешната архитектура на обекта. Липсата на визуални заблуди тук отправя най-важния апел за всеки търговец : "Магазинът е отворен, няма да съжалявате, ако влезете".

От най-обикновената улица ние прекрачваме в една млечна вселена на сирена, кашкавали, млека, пасти и вина. Любителите на млечни продукти могат да открият многообразие с гарантирано качество, директно от производителя и да се насладят на приятно пътешествие в света на сирената. Тук също се предлагат и сандвичи, домашна лимонада, и био боза.

Конфигурацията и разпределението на вътрешномагазинната площ са от типа "бутик". Тази конфигурация е позволила интериора да бъде аранжиран по уникален и неповторим начин. Дизайнерите на магазина са успели много умело да кординират шрифт, цветове и стил, които да се съчетаят с декорите в интериора Обстановката в млекарницата предлага приятна и дружествена атмосфера, която повлиява върху времето, прекарано в магазина по посока на неговото удължаване. Тук е развита една цялостна концепция за магазин със собствен облик и уникални собствени хранителни продукти и микс.

Първото нещо, което се забелязва, когато отворим вратата, е имитацията на старинен френски часовник с формата на елипса. Друг съществен акцент са тентите поставени в горната част на две от стените. Тяхната функция е чисто декоративна и идеята да се използват като част от интериора е най-вероятно взаимствана от вън. Като цяло в млекарницата липсват пищни декорации. Заложено е на ненатрапчевите и семпли форми. Усеща се стремеж към естествените материали.

Тук белият цвят е основен в интериорната концепция като се има предвид връзката му с млечните продукти. Ефирен, лек и незадължаващ, комбиниран с естествени пастелни тонове, той излъчва така нужните ни нежност и спокойствие.

Две от стените, до които са разположени работните плотове, са облицовани до определена височина с бели фаянсови плочки. От пръв поглед се забелязва леката им изпъкналост, наподобяваща блокчетата на бял шоколад. Тяхната роля в цялостната комуникация на търговския обект е свързана с идеята за стерилността, в коята се произвеждат продуктите на "Добрев".

Дървото, като синоним на уют и топлина, е много добре вградено в останалото вътрешното пространство. Дизайнерите на магазина са стигнали до решението да изградят декоративна стена от дървени летви, която да съчетава няколко функции. Долу, по цялата си дължина, тя е оформена като пейка, на която клиентите да сядат. Горната част на стената завършва с извивка, зад която са разположени саксисии със зеленина. Тяхното присъствие е още едно допълнение към интериора, който и така внушава хармония и съвършенство.

Друг много важен за интериора елемент е осветлението. От две централни точки на тавана висят две лампи, които осветяват помещението равномерно. Те представляват интересно интериорно решение, тъй като наподобяват осветителните тела използвани във фабриките в миналото. Отстрани на централното осветление са спуснати четири алуминиеви профила, образуващи правоъгълник. На всеки профил са прикачени прожектори, които са така насочени, че да осветяват всички функционални ъгли на магазина. В задната част на декоративната стена има вградено скрито осветление, което създава наистина спокойна и релаксираща атмосфера. Осветителнитe тела тук се допълват взаимно и допринасят за доброто центриране на светлинния ефект. Посредством комбинирането им е постигнат и ефекта на светлосенките.

Продуктовият микс в "Млекарницата на Добрев" включва богат асортимент от сирена, кашкавали и вина. Стилът, по който са аранжирани самите продукти, е нито много освободен, нито твърде консервативен. Тук начинът на подредба на стоките несъмнено отправя силна визуална покана към клиентите. Основно място в търговския обект заема студената витрина. В нея може да се открие голямо разнообразие от бели саламурени, италиански, пушени и топени сирена. Предлагат се също моцарела, рикота, извара, млечни пастети, ролета и други продукти от мандрата.

В три от ъглите на млекарницата има изградени рафтове, които запълват останалите ниши от пространството. На тях са разположените големите пити с кашкавал, разфасовките от кисело и прясно мляко, сладка и други пакетирани продукти.

В "Млекарницата на Добрев" се предлага пълномаслено пастьоризирано прясно мляко и кисели млека, приготвени по традиционни рецепти от 100% истинско, селектирано мляко. Рекламните цветове използвани при изработката на етикетите са само два, като кафевият е основен, което е доста въздействащо на фона на всички използващи милионите разцветки. Също и дизайна на кофичките и бутилките за мляко е максимално опростен и изчистен. Това е направено с цел да подчертае качеството на самото съдържание.

Тук самостоятелно място си е намерило и виното. Средната цена на предлаганите вина е 10 - 15 лв., но има и такива от 200 лв. Те също са намерили публиката си покрай сиренето и се продават. В магазина има консултант, който се занимава само с тях. Интересна тактическа стъпка е самото им позициониране. Бутилките с вино са наредени на дървени дисплеи, чиято задна част е трансформина в плотове за клиентите.

Друг щрих към продуктовия микс са тортите, пастите и сладките изделия. Намират се в специална витрина на три нива. Те не са производтсво на фирмата "Добрев" и нямат вкусовите качества на сирената им, но пък на кого не му се хапва парче торта.

В млекарницата всичко може да се опита на място преди да се закупи. На специален поднос са поставени хапки с блокчета от сирене за дегустация.

Тук се предлагат и вкусни сандвичи. Клиентите могат да избират избират измежду няколко вида пълнозърнести хлебчета, както и сами да аранжират сандвичите си.

Оригинално решение за подарък на скъп човек са кошниците с вино и сирена, които се продават. Аранжирани по неповторим начин, те биха задоволили и най-изискания вкус.

Магията на тези спокойни мигове тук не би била пълна и без трите столчета и барплот, гледащи към улицата, натоварени с много приятното задължение да ни предразполагат към спокоен мързел и съзерцание.

Накрая не можем да не споменем и приносът на персонала, с който той допринася към тази невероятна обстановка. Влизайки, още от вратататa, всеки клиент бива поздравен от млади и симпатични момче и момиче. Те с желание дават разяснения относно различните видове продукти. Пакетирват ти храната с внимание и нужния маниер. Ако се върнеш повече от веднъж, те поздравяват още по-сърдечно, питат те как е денят.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В заключение можем да добавим, че потребителите вече намират магазини, откъдето да закупят всякакви качествени и вкусни продукти в необходимата им опаковка, в необходимата комбинация с други продукти, с истинска консултация, с желаното обслужване и приятно преживяване. Точно този микс на продукт, обслужване и преживяване дърпа напред новите малки магазиничета. Магазини с профил, със собствен и истински хранителен продукт, с подредба, оборудване и интериор, превръщащи обстановката в желана и с консултация и обслужване, правещи преживяването да си струва да се разкаже: "Чакай да ти кажа, какво си купих от едно много хубаво място!"

??Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Визуален мърчандайзинг на търгоски обект 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.