Влиянието на социалните мрежи. Промени в социалните теории за личността в следствие на появата им.


Категория на документа: ДругиПри провеждането на анкетата допуснахме, че заради глобализацията, родните обичаи и традиции постепенно ще отстъпят място на такива, които са неумишлено селектирани от онлайн обществото. През последните години ставаме свидетели на все по яркото отбелязване на празници, които нямат нищо общо с България, за сметка на родните такива. Решихме да разберем дали хората все още вярват в собствените си знания относно обичаите в България и след това да проверим до колко мнението им е вярно.

58% от анкетираните са на мнение, че имат същите знания за културата, традициите и обичаите като нашите баби. Иначе казано знаят всичко. Какво обаче се случи когато решихме да проверим знанията им за два празника - "Хелуин" и "Лазаровден". Помолихме анкетираните да не използват каквито и да било подсказки и резултатите са следните:
* 100% от анкетираните са запознати с "ритуалите", които се изпълняват на "Хелоуин"
* Знанията за празника "Лазаровден" се свеждат до "лазарки облечени в народни облекла", "хората носещи името Лазар празнуват", "празнува се седмица преди Великден".

За съжаление опасенията ни се оказаха реални. Социалните мрежи (сред които Facebook) влияят върху културата в посока глобализация - отсяване на празници, които се празнуват в цял свят, намиране на общ език със голяма част от потребителите на социалната мрежа.
8. Изводи и заключение.

Земята се върти, живота продължава, а културата ще продължава да се развива и трансформира, като най-вероятно в недалечно бъдеще теориите и определенията за култура от 17 век няма да важат за настоящите. Културата е тази, която ни очертава границите на моралното в интернет и колкото и да се променя, основните и принципи ще останат (или поне се надяваме да останат) непроменени.

Населението с достъп до интернет се увеличава главомолно, броя на потребителите на Facebook и другите социални мрежи расте с огромни темпове, а социалната мрежа поредлага все повече възможности за комуникация при условие, че сте неин потребител. Всичко това вещае все по-голямо влияние на Facebook върху културата на отделния човек, а от там на държавата, в която живее, континента, на който се намира и света, на който съществува (не че имаме избор на светове).

9. Библиография.

1. Гидънс,А.,2003,Социология.Прозорец
2. Генова,Ж.,2009,Социология за студенти по социални и стопански науки,администрация и управление
3. Интернет.Мнения за Facebook и други социални мрежи.
- http://www.kaldata.com/forums/topic/151571-facebook-%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/
- http://e-vestnik.bg/5705
- http://bg.wikipedia.org

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Влиянието на социалните мрежи. Промени в социалните теории за личността в следствие на появата им. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.