Второ поколение български композитори


Категория на документа: Други


 История на музиката

Петко Стайнов

Роден 01.12.1896 г. в гр. Казанлък.Родът му води началото си от с. Стайново. Баща му е бил гайданджия но след това става един от първите индустриалци.Основава фабрика за прежди. П. Стайнов израства с двама братя и една сестра.На 10 г.ослепява.Учи цигулка при Швертнер и уроци по пиано при Андрей Стоянов. Пеел е в хор,увличал се е от художествената литератраа.Завършва институт за слепи.В Казанлък се опитва да създаде смесен хор.През този период пише първите си хорови балади " Недей ме пита майко мила" за соло баритон и пиано,"Калиопа" ,"Ноктюрно" . През 1920 г.родителите му го изпращат да учи музика в Германия.През първата кодина е в гр.Брамшвайк ,става студент в Дрезденската консерватория.Освен пиано учи и композиция.През 1922 г. П . Стайнов се жени за Стефанка Мандаджиева, с която се познава от детските си години.От бракът им се раждад двама сина( Григор и Стефан) След завършване на косерваторията в Дрезден П.Стайнов се завръща в Казанлък.Работи като организатор в читалището,става инициатор на певческо дружество,допринася за разширяването на орк. гв града и изнася концерти.През 1927 г. семейството се мести да живее в София. Още в Казанлък започва да пише "Тракийските танци" довършена е сюитата в София. Състои се от 4 части 1 - Хайдушко хоро ,2 -Мечкарски танц ,3-Хоро, 4-Рученица. !927г. на 15 Януари прозвуучава за първи път творбата.Следваща творба -"Легенда"-1927г. по поемата на Йордан Йовков "Най-вярната стража" 1930г.пише сюита от 5 части- "приказка" 1-"Пусто горе тилилейско",2-"Змеят",3-"Приспивалка",4"Педя човек лакът брада"5-Самодивски танц наречен" Вито хоро" 1932г.П. Стайнов става един от учредителите на сдружението на българските композитори. Пише увертюра " Балкан" пише поема" Тракия"1938 г.пише симфоничко скерцо. 1942г. пише втората си симфония. 1953г. пише "Младежка увертюра" Балади : "Урвич","Кун Герман"
"Тайната на Струма","120 души"
Пише хорови песни по народни мотиви: "Луковитски моми", " Дебре Димо","Изгреяло ясно слънце","Коледари","Що ми е мило и драго","Дебре Яно", " Сън сънувах","Луд гидия"
Инстрментално творчество : Фантазия за цигулка и пиано,траурен марш за пиано. Пише статии ,рецензии. 1977 г. умира в София.

Панчо Владигеров
1899 г. роден в Швейцария , майка му е лекарка с еврейски произход.Баща му е от Шумен ,учил в Швейцария .Детсвото си прекарва в Шумен .На 6 години започва да учи музика. Първите уроци получава от майка си,по късно учи при Павла Вайсман . На 8 г.изнася самостоятелен концерт.През 1908 г. умира баща му. 1912 г. - получава стипендия и заминава с майка и с барт си за Берлин.Учи композиция в майсторския клас на Георг Шуман. Пише балада за глас и пиано "Луд гидия"1917г. двамата братя са в Швейцария. През 1918 г. завършва 1-ви концерт за пиано. Пише импровизация за цигулка и пиано,клавирни творби,пише и рабосдия " Вардар" пише концерт за пиано номер 2, Бурлеска,1930 г. се жени за Екатерина Жекова. 1932г. Панчо Владигеров окончателно се остановява в България. Работи в Държавната муз.академия в София. Той е един от създателите на сдружение"Музика" !936г. пише операта " Цар Калоян" През този период пише и третия си концерт за пиано,концертна фантазия за виолончело,създава симфония номер 1 , 4 румънски симф. танца,2 румънски симф. скици. Пише балета "Легенда за езерото" пише втора и трета симфония. о8.09. !978 г. умирав София.

Рабсодия " Вардар"
Панчо Владигеров я оркестрира и я нарича "Българска рабскодия" За тема изполсва творба на Д. Христов.
5 концерта за пиано и орк. ,Майска симфония,еврейска поема,две пиеси за орк. със сценична музика "Цезар и Клеопатра",вок.творби.

Веселин Стоянов

Роден е на 20.04.1902 г.Баща му е учител по музика.Майка му е била народна певица. По -голямата му сестра свири на пиано.Първата му чителка е Павла Жекова.Към композиторско творчество го подтиква по - големия му брат.1922г.постъпва в мзикалната академия в класа на брат си Андрей Стоянов. Пише Рабсодия за пиеано в d moll и няколко песни. 1925г. учатва в анонимен конкурс за музикална творба. Сюита за пиано в ми бемол мажор, увертюра за орк.1930 г. В.Стоянов се завръща в България. "Женско царство"-опера. Концерт за цигулка и орк. Пише 2-ри концерт за пиано и орк,3-ти концерт за пианои орк, концерт за виолончело 1960 г. пише своята първа симфония,кантатата " Да бъде ден " Пише комична опера " Хитър Петър"Написва 20 клавирни пиеси събрани в сборник.Написва втори клавирен концерт. Написва доста хорови песни,младежки песни,"Песен за родината" 29.06 1969 г. умира в София.

Филип Кутев
Роден е на 13 юни 1903г.в гр.Айтос в сем.на дребен чиновник.Филип Кутев израства самоук мзикант,прави опити да свири на цигулка.Рисувал е добре,увличал се е от театъра 1922г.кандидатства да постъпи в музикалното училище в София,но го приемат за частен ученик.Започва да свири в кино оркестри.Първата му творба се нарича Скерцо за симфоничен оркестър(1928г)След завършването на академията започва да работи като стажант-учител.През това време завършва 2-рата си творба "Клепалото бие". Филип Кутев решава да стане военен музикант.На тази длъжност остава 5 години,в които той обогатява своите диригентски качества,чрез войниците ,скоито работи той опознава още по-добре народния фоклор,народната песен.В Бургас той работи и със симфоничния орк.с дружество"Родни звуци" давал е частни уроци по цигулка.През 1935г.работи в 6-ти пехотен полк в София.1939г.работи в школа за запасни офицери. "Тракийска сюита","Среднородопска:" -за алт и камерен орк.1937,1938"Лазарска сюита"Пише " Герман","Сакарска сюита",Създава кантата за солисти,хор и орк."9-ти септември",написва също и първа симфония- "Младежка"1951г. се създава държавния ансамбъл за народни песни и танци ,който днес носи неговото име .
Песни : "Прехвръкна птичка,Вечерай радо,Дона на пори седеше,Лале ли си зюмбзл ли си, Иван Ирина думаше

Любомир Пипков
Роден на 06.09.1904г. в град Ловеч.Още на 6 г. започва да свири на пиано,участва в много концерти.От 1918г. сем. му се премества в София.1919г. става ученик в муз.училище където преподавател по пиано му е Хенрих Визер.Още като ученик пише 22 вариации за пиано - парафрази върху нар. песни. През 1926 г. Л. Пипков полчава държавна стипендия и заминава за Париж където учи в "Екол Нормал" Учи пиано при Ивон Лефебюр,а истори на музиката,теория при Надя.....В "Екол Нормал" пише първия си струнен квартет,малка сюита за пиано,соната за цигулка и пиано,баладата "Конници"Създава няколко песни "воденичар" , "Любовта на хамалина" През 1932г. Л.Пипков се завръща в България.Отначало работи като корепетирор.Неговата първа опера е " Янините 9 братя"
1940г.пъра симфония "Героична" работи като муз. редактор на списание"Музика" 1948г. пише втората си опера "Момчил"Пише много песни.
"Шумете дебри и балкани" , "Жълта пеперуда" , "Песен за малкия чирак" химн на българските възстанници.През 40-50 г. През 1951г. се появява орк. за цигулка и орк. 1954-концерт за пиано и орк. Появяват се 2,3, и 4-та симф.1966г.-концерт за кларитнет и камерен орк. Пише оратория "оратория за нашето време" - 1959г.

Марин Големинов
28.09.1908г. в град Кюстендил.Баща му е учител,свирил е на цигулка.
симфонична поема "Рилски камбани" -през 1931 г е изпълнена за 1-ви път.
1931-1934г. М.Големинов учи в "Певческа школа" в Париж .
1940г. завършва муз.-танцова драма " Нестинарка"
Пише "Вариации върху тема на Добри Христов"
1943г. М.Големинов е назначен за доцент по оркестрация.
1949г. му дават клас по композиция.
Създава много хорови песни :
хоровата балада "Стара планина", "Селска песен" за бас и симф.орк. и три народни песни за бас и симфоничен народен орк..
Пише операта "Ивайло" ,"Захари зографът" - 1971г. , "Дъщерята на Калояна" -1973г. с исторически характер.
Създава театрална и филмова музика ,създава и симфонични творби.
Прелюд,ария и токата за пиано и симф.орк. Пише два концерта за виолончело и орк.и за виола и орк.Пише концерт за струнен квартет със симф.орк.Създава и 3 симфонии: 1-вата се нарича "Детска" другите 2 нямат наименования.Умира през 2001г.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Второ поколение български композитори 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.