Възраждането на Олимпийските игри


Категория на документа: Други


Възраждането на олимпийските игри

След Средновековието европейското общество усвоява нов модел на поведение и мироглед. Негова съставна част е олимпийското движение, зададено по античните идеали. Твърдението доказват образците на поети, писатели, философи, драматурзи и художници. В книги и трактати най-знаменитите от тях:-Матео Палмиери, Йохан Аквилла, Ханс Сакс, Фридрих Шилер, Жан-Жак Русо,формират историческото познание за постиженията на древногръцката култура, а чрез вплетените събития и нюанси, и за Олимпийските игри.

Съзидателна дейност на международни спортни федерации се проектира в няколко посоки. Техен обобщен израз е системата от първенствата и шампионати на Европа и света. Допълват го и игрите на съвременните олимпиади. Възобновяването им дължим на Франция-страната чиито стандарти я издигат до център на човешката цивилизация. В структурите й със самостоятелна роля се включват: Националната лига по физическо възпитание(1881 г.) и Съюзът на организациите за ФВ и военна подготовка (1884 г.)

Чрез комитетът за пропаганда на физическото възпитание, Пиер дьо Кубертен очертава релефа на новите общувания. На 25 ноември 1892 г.,като генерален секретар на Френския лекоатлетически съюз, внася предложение за възобновяване на олимпийските игри. Създава инициативен комитет и от 16 до 24 юни 1894 г. в Сорбоната, Париж, е свикан Учредителният конгрес. С възторжен романтизъм на 23 юни 1894 г. конгресистите одобряват проекта за Игрите и състава на първия Международен олимпийски комитет (МОК).

На Учредителният конгрес 1894 г. в Париж тогавашният председател на МОК Деметриос Викелас представя страната си и предлага Игрите на Първата олимпиада да се проведат в Атина през 1896 г. Две обстоятелства и дават предимство:античният опит и непосредственото участие в осъвременяването му.
Негова е заслугата, че задава програмата и определя моралните норми на олимпийското движение. Принадлежат му и първите проекти за организиране, както и първите игри. Основният документ- Хартата е успешна стъпка за установяване на собствени стандарти. Основните правила са:
- Да се възобновят ОИ, като се провеждат през четири години;
- Да се доведат атлети от целия свят,и да вземат участие в фестивал без да се прави разлика по етнос, религия, вяра и социални принадлежност;
- Игрите са съревнования между личности, а не между отделни държави;
- Игрите не са състезание между нации и не създава никакво крайно класиране по държави;
- До игрите са допуснати само любители които зачитат правилата и идеите им.
Така Кубертен залага сърцевината на олимпийската идея-мир, равноправие и приятелско общуване между хората от целия свят.

Историята му възлага прекомерни отговорности-да пробуди духовните пориви и да положи основите. И успява! Затова и представата за него е като за най-внушителната фигура на съвременното олимпийско движение -първотвореца!

Барон Пиер дьо Кубертен е неподражаемата личност на съвременното олимпийско движение, той е творецът, съчетал архаичния фонд с модерните образци и идеали, той формира базата и локалните й варианти, негово е въображението в смисъла на символите, той устоява равновесието, той моделира, той е историята му!

Негови (Кубертенови) са идеите за емблемата петте преплетени кръга (символизиращи петте континента), за церемониите по откриването и закриването, и много други.

Олимпийския символ "огънят":-Огънят се запалва от слънчевите лъчи в Древна Олимпия (Гърция). Факелът се носи не само от именити спортисти, но и от изявени личности на страната, през която преминава шествието. В деня на откриването на игрите, огънят търженствено се запалва на Олимпийския стадион и гори до края на игрите.

През 1905 г. отец Анри Дидон изрича:"Citius, Altius, Fortius" ("По-бързо, по-високо, по-смело"). Отправя го към всички, които принадлежат към олимпийското движение, и ги приканва да се отличат в съответствие с олимпийския дух. И днес по време на игрите е изписано табло на главния стадион:"Най-същественото в ОИ е не да победиш, но да участваш, тъй като същественото в живота е не да завладееш, но добре да се бориш".

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Възраждането на Олимпийските игри 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.