За юношите и работното им място - задача за извънаудиторна работа по инженерна психология и ергономия


Категория на документа: Други
Химикотехнологичен и металургичен университет

Департамент по хуманитарни науки

Задача за извънаудиторна работа

по Инженерна психология и ергономия

Тема: За юношите и работното им място
изработил:
факултетен номер:

Факти
Последствията от неправилното седене
Правилни и неправилни бюра
Здраве и концентрация
Тялото е създаденo за движение - да се даде възможност на живота да пулсира
Седене и работа. Седене и отдих
Движението не само идва от главата - движението също е добро за главата

Фактите:
• Цивилизацията и условията на работа водят често до неправилно и дълго седене.

• Още от детска възраст много от нещата не тръгват добре (по отношение на връзката правилно седене-стоене). Здравните последици от това, за съжаление, често са фатални. Продължителният заседнал живот засяга подрастващите точно във времето, когато те се развиват изключително бързо физически.

• Комбинацията от липса на движение и неправилно седене е изключително вредна за гръбначния стълб и влияе силно върху способността за концентрация.

• Продължителното заседяване има ужасен ефект върху тялото, ума и душата.

Дегенеративните заболявания на опорно-двигателния апарат и в частност на гръбначния стълб, са едни от най-честите заболявания, и са постоянен проблем при човека във всичките възрастови групи.

Скелетът ни се противопоставя ожесточено срещу насилственото лишаване от движение и увеличената умора при седене, и отвръща с оплаквания, някои от тях сериозни.

2

Последствията от неправилното седене:

Традиционните мебели насърчават потребителя да седи изправен и неподвижен. Смятаме, че този тип седене вече не е актуален. Дори широко разпространеното мнение, че движението отнема от вниманието и концентрацията вече не е валидно.
Стандартно столовете са с неподвижна седалка, която се наклонява назад и образува кухина. Седалището хлътва в тази вдлъбнатина, предизвиквайки спазми в слънчевия сплит. Нарушават се дишането и циркулацията на кръвта и до органите ни не достига достатъчно кислород. Като резултатът може да се намалеят вниманието и концентрацията:
1. Тазът хлътва все по-назад и гърба се заобля. Особено в развиващите се тела на деца и юноши, костната структура може да бъде трайно деформирана.
2. Мускулите на раменете, врата и гърба стават напрегнати.
3. Гръбначният мозък е притиснат от едната страна.
4. Мускулите на стомаха се отпускат и храносмилателните органи се потискат.

По време на седене, телата ни се борят с гравитацията. Скованата стойка на седене е управляема (податлива) за ограничен период от време. В крайна сметка, статичната позиция може да доведе до психическо и физическо увреждане поради лошо снабдяване с кислород.
Това е причината, поради която ергономичните стандарти за човешки работни места трябва да бъдат категорично търсени и изисквани.

3
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
За юношите и работното им място - задача за извънаудиторна работа по инженерна психология и ергономия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.