Захарен диабет


Категория на документа: Други


Diabetes mellitus. - етиология и патогенеза. Видове захарен диабет - начини за лечение. Инсулин - дозиране. Правила за приложение.

1. Етиология и патогенеза на заболяването. Захарния диабет е ендокринно заболяване , дължащо се на хипофункция на панкреаса. Изразява се в намаление или пълна липса на на производство на на хормона инсулин, произвеждащ се от бета клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса. Инсулина участва в обмяната на въглехидратите. Чрез храната си човек приема белтъчини, мазнини и въглехидрати. Те постъпват в стомаха резорбират от стомашната лигавица и попадат в кръвта. Инсулина има отношение към обмяната на въглехидратите. Постъпилите въглехидрати в кръвта определят нивото на кръвната захар в нея. Референтните стойности се движат средно от 3 до 5.5 mmol/l . Нивото на кръвната захар се регулира от два хормона на панкреаса - инсулин и глюкагон . Глюкагонът се произвежда от алфа клетките на Лангерхансовите острови. Инсулина превръща част от кръвната захар в гликоген и така понижава нивото му. Гликонена се складира в депа в мускулите и черния дроб. Само в този си вид въглехидратите могат да се използват от организма за енергийни цели. Глюкагона действа обратно. Той повишава нивото на кръвната захар. В зависимост от количеството на приетите въглехидрати чрез храната по нервно-хуморален път се регулира производството на тези хормони. При обилно хранене с въглехидрати се повишава производството на инсулин, а се потиска производството на глюкагон. Обратно при въздържане от приемане на въглехидрати от организма, се понижава производството на инсулин и се увеличава производството на глюкагон. Той разгражда част от гликогена, складиран в депата , превръща го в глюкоза и така нивото на кръвната захар се нормализира . Така се поддържат референтните стойности на кръвната захар. При болните от захарната болест настъпва намаление или пълно спиране на производството на инсулин. В резултат на това нивото на кръвната захар се повишава и настъпва хипергликемия. Това е първия признак на заболяването.

2. Видове захарен диабет. Според това дали е настъпило пълно спиране или намаление на производството на инсулин се различават 2 типа/ вида / диабет.

І тип - инсулинозависим / дефицитен/. При него настъпва пълно спиране на производството на инсулин. Той се проявява още в детската възраст и затова се нарича още " младежки". При този тип диабет единственото лечение е приложението на инсулин. Провежда се т.н. " заместителна терапия".

ІІ тип - инсулинонезависим. При този тип производството на инсулин от бета клетките на панкреаса и в недостатъчно количество . Проявява в зряла възраст и затова се нарича " старчески". При този тип лечението може да се провежда и с лекарства стимулиращи производството на инсулин от панкреаса.Това са т.н. антидиабетични средства. Те се приемат перорално. Трябва да се подчертае, че антидиабетичните средства не са инсулин, а само стимулатори на жлезата. Тяхната цел е да " изцедат" панкреаса.

3. Инсулин -приложение. Инсулина се използва за лечение на І тип диабет. Прилага се само параентерално. Приет ентерално през устата и попадайки в стомаха той се унищожава от стомашния сок и няма никакъв ефект.
Според това от какво е произведен, бързината на действие и съставът съществува следната класификация:

4. Класификация
А) Според вида от какво е произведен
а/ - животински- от свински или телешки панкреаси
б/ - човешки-
Б) Според бързината на действие
а/ - бързодействащи

б/ - инсулини с удължени действие
- интермедиарни
- пролонгирани
В) Според състава

а/ еднородни

б/ смесени - миксове

5. Характеристики на действията.

а / Бързодействащи- При тях ефектът им настъпва бързо-след 10-15 мин., но се излъчва за 5-6 часа.Прилагат се миниум 3 пъти дневно. Те са бистри разтвори и могат да се прилагат подкожно и венозно.Прилагат се при диабетици в некомпенсирана форма. В тежко състояние - кетоацидоза, хипергликемична кома. Затова се прилагат основно в болнична обстановка, където инсулинът им се прилага по назначение - по диабетичен лист. На определени часове се следи кр.захар, захар в урината и ацетон и в основа на стойностите се дозира инсулина.

б/ Инсулини с удължено действие. Техният ефект настъпва по-късно, към 20-25 мин.Излъчва се след 10-12 часа. Прилагат се 2 пъти дневно. Те са мътни разтвори и затова се прилагат само подкожно. Преди употреба те задължително трябва да се разклащат. Намират приложение при диабетици в компенсирана форма - в добро състояние, водещи пълноценен живот в домашна обстановка. Дозират се след провеждането на т.н. " профили" - кръвозахарен и уринозахарен.

6. Представители

І Бързодействащи
1 Actrapid, Actrapid HM, Actrapid MC
2 Insuman Rapid
3 Humulin R
4 Novorapid -

ІІ Интермедиарни
1 Insulatard
2 Humulin N
3 Humulin M
4 Insuman Basal
5 Novotard

ІІІ ПролонгираниСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Захарен диабет 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.