Запознаване с основните материали - режещи материали и инструменти


Категория на документа: Други



Черно и горещо пресовани керамика са разработени през 1960 isimlendirilenler 70% алуминиев оксид, 30% съдържат титанов карбид. Металокерамика (керамика + метал), по-нататък. Смеси от карбид, молибден, ниобий карбид и танталов карбид се използват. Произвежда се от нови инструменти, натиснете рязане, дължащи се на превъзходните качества на закалена стомана, никел сплави и чугун могат да бъдат използвани за дискретно премахване на стърготини.
Кубичен бор нитрид (CBN)

В момента, твърдостта на материала като диамант, кубичен бор nitrürdür най-близкия изкуствено. (CBN). CBN разработен през 1962 г., от 0,5 до 1 mm дебелина поликристални кубичен бор нитрид карбид тялото се получава чрез синтероване под налягане. Кубичен бор нитрид (CBN), на второ място само на диамант има най-високи стойности на твърдост. Малки количества от бор нитрид керамични или метални халки, се смесва. Днес електрическа компания Amborite BZN и De Beers компания предлага два продукта са широко използвани в пазара с търговското наименование.

ŞuÖzellikle диаманта при високи скорости, без използване на тежки възпрепятстват бързото износване на чугун и закалена стомана се използва за рязане. В допълнение, супер сплави (никел и кобалт), кубични бор нитрид композитни екипи нож, замазка карбиди могат да бъдат обработени при високи скорости.

Силиконовата нитрид-базирани ножове

Разработени 1970'1i в силициев нитрид (SİN) прекъсвачи, Silicon нитрид, алуминиев оксид и титанов композитни име karbürle. Тези ножове висока стегнатост, топла твърдост и добра устойчивост на термичен шок. Тези прекъсвачи, силиций, алуминий, кислород и азот може да бъде настъпили състава SiAlON. Силиконовата nitrüeden, защото има по-висока топлинна устойчивост на удар, чугуни и никел сплави се използват при обработката на средни скорости на рязане.

Диамантени фрези
Диамантени, може би най-доброто естествено срещащи се, твърди и износоустойчив материал. Съпротива срещу силите на репресии има два пъти по-твърди метални вложки разширява много малко с температура. Поради тези две причини, тесни допуски и много високо качество на повърхността на работа, които да бъдат използвани за производството. Обработка на цветни метали, висока температура химическа реакция, въртенето на диаманта е оригиналната структура графит. Поради тази причина, диамантени фрези се ограничава само до производството на цветни и неметални материали.

Диамантени поставя високи силициеви сплави лят алуминий, мед и неговите сплави, в метални замазка волфрамов карбид, наситени със силициев стъкло, гума, camfiber / пластмаса и карбон / пластмаса, композитни материали и високи алуминий керамика се използват при преработката.

Метални предмети са широко използвани в режещи инструменти най-важният фактор в оформянето на процеса възможно най-ниската цена, в съответствие с реализирането на необходимите очакванията за качество. За да се постигне това, метални свойства на материала да се обработват и в зависимост от скоростта на рязане, режещ инструмент материал трябва да бъде избран правилно. Метал-базирани инструменти, ценово-ефективни, но се използва при по-ниски температури и скорости.
Твърдосплавни инструменти, се характеризира с висока червена твърдост и високи скорости на рязане. Въпреки недостатъците и разходите за издръжливост на керамични материали, механични и химични стабилност при високи температури, дължащи се на взаимодействието между детайла и материали инструмент е сведена до минимум.
2.Фреза режещ инструмент Материали
Сделки смилане на режещия инструмент селекция
Вид на материала да се обработват, за да бъдат използвани в режещи инструменти, фрези, които ще бъдат избрани в зависимост от вида на чип процес на отстраняване. Поради тази причина, изборът на режещия инструмент ще разгледа две групи;
- Инструментална стомана, метал, пластмаса и дърво се използват при обработката на такива материали. Работната температура е около

400 °. Най-важните предимства е, че евтини. В същото качество на рязане е сравнително ниска. Свиване лесно да бъде определена форма. Дупки могат да бъдат оформени като писалка.
Екип избор според материала, за да бъдат обработени, материал, да бъдат обработвани детайла твърдост, мекота, гласове, подправени или топлинна енергия, се третират в съответствие с характеристики като режещ инструмент е избран. Химичната структура на всеки един от тези материали, защото каза руда бъде различна грапавост са различни един от друг. По това време режещия инструмент, избран твърдостта на тези материали трябва да се реже лесно чрез. Са широко използвани в режещия инструмент материали са описани по-долу.

Бързорежеща стомана, Най-често използваните конвенционални металорежещи машини, режещ инструмент материали. Се присъедини към отбора да се подобри качеството на легиращи елементи в рязане на стомана и 600 º до загубят режещи свойства. Като се използва сплав елементи въглерод, хром, волфрам, молибден, ванадий, кобалт, силиций, манган, фосфор и сяра. Тези стомани, HSS (High Speed ​​Steel) е също така известен.

Gühring инструменти, материали
високоскоросните стомани

следните отбори от бързорежеща стомана за производство на сортове стомана. Придобиват свои собствени уникални характеристики за управление в съответствие с екипите делът лети.

Твърди Вмъква метал (Carbide)
твърди частици карбид и халки материали, пресовани под високо налягане се формират чрез натиск (фиг. 77). Метода на праховата металургия, които са ги получили (прахова металургия) е т.нар. Carbide прах, волфрамов карбид, титанов карбид, танталов карбид, ниобий карбид, съответно. Кобалт се използва като задължителен елемент.
Gühring инструменти, материали
свръхтвърди материали

Не само с висока твърдост на свръхтвърди материали, висока температура съпротивление свойства позволяват използването на гранични стойности.В резултат на това пропускателната способност на ниска еластичност olmasıdır. Недостатъци така че само някои области на икономичен.

Волфрам, молибден: свързване на собственост и устойчивост на износване се увеличава.
Ванадий: износоустойчивост увеличава
Кобалт: Увеличава устойчивостта на износване, висока температура, суровата-запазва. PKD без трептене и стабилна машини и диамантени инструменти и CBN, моля се отнасят до най-подробна информация.Задава заглавието на металокерамика райбери райбер развитието на техническия раздел.

Покритие фрези, 1960 ", с годините започва да се използва производството на машина за производство на части за велосипеди, нови материали, нови сплави. Освен високи свойства якост на тези материали, както и химични реакции може вече не влизат имотите да ги е много високо износване и корозия устойчив характер и свойства на химически да реагира с трудностите при обработката на тези материали е много висока за yenilebilmesi, покритие ножове са били разработени. Като материал за покритие обикновено е титанов нитрид, титанов карбид и керамика се използват. Поради тази причина, този вид на покритие ножове титан (титаново покритие) се нарича прекъсвачи. Breakers по покрития с дебелина 5-10 μ (микрона).Покритие се използва като елемент от титанов нитрид (TiN), нисък коефициент на триене, висока твърдост, висока устойчивост на температура и добро проникване в субстрата функции.
Керамика, много фин, състоящ се от висока чистота алуминиев оксид керамика през 1950 г. е въведена в LII. Алуминиев оксид се подава под високо налягане, като настинка, поради синтероване при високи температури се нарича бяло или студено пресовано керамика. Произвежда се от нови инструменти, натиснете рязане, дължащи се на превъзходните качества на закалена стомана, никел сплави и чугун могат да бъдат използвани за дискретно премахване на стърготини.
- Cubic бор нитрид (CBN) вложки, точно сега, като твърдостта на диамант, кубичен бор nitrürdür близките изкуствени материали (CBN). Разработен през 1962 г., CBN, карбид тяло, 0,5 - 1 mm дебелина поликристални кубичен бор нитрид могат да бъдат получени чрез синтероване под налягане (фиг. 80). Кубичен бор нитрид (CBN), на второ място само на диамант има най-високи стойности на твърдост. Малки количества от бор нитрид керамични или метални халки, се смесва. Днес, по-специално, възпрепятства използването на бързото износване на диамант при високи скорости, без твърд чугун и закалена стомана се използва за рязане. В допълнение, супер сплави (никел и кобалт), в кубични бор нитрид композитни екипи от ножове, замазка карбиди могат да се обработват при високи скорости.

Диамантени фрези, диаманти, може би най-твърд материал. Съпротива срещу силите на репресии има два пъти по-твърди метални вложки разширява много малко с температура. Поради тези две причини, тесни допуски и много високо качество на повърхността на работа, които да бъдат използвани за производството. Преработка на черни метали, висока температура химическа реакция ще предизвика с диаманти, за да се върнете към първоначалната структура графит. Поради тази причина, диамантени фрези се ограничава само до производството на цветни и неметални материали.Diamond поставя високи силициеви сплави лят алуминий, мед и неговите сплави, в метални замазка волфрамов карбид, наситени със силициев стъкло, гума, camfiber / пластмаса и карбон / пластмаса, композитни материали и високи алуминий керамика се използват при преработката.




Сподели линка с приятел:





Яндекс.Метрика
Запознаване с основните материали - режещи материали и инструменти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.