Заваряване - технологичен процес на фланец


Категория на документа: Други
КУРСОВ ПРОЕКТ

на

МТМ 3-ти курс

Задача № 24 ФЛАНЕЦ

Предназначение на изделието:
Фланецът като тип е листова заварена конструкция.От зададените размери
диаметър 930 mm. и височина 75mm. е видно, че фланеца е голямо изделие. Състои се от 5 основни детайла, които са с нормална сложност на изработване.
Фланецът ще послужи за основа на въртящо се подвижно подемно съоръжение. Той ще бъде разположен на пода върху фундамент в производствен цех. Ще бъде натоварен вертикално и с момент при завъртане на подемното съоръжение.

Технически данни на изделието:
Изделието ще бъде изготвено от листова ламарина с дебелина 11mm, 6mm. и тръби с дебелина на стената 4mm. Тези размери не изискват някакво специално оборудване защото биха могли да се транспортират от мястото на изработването (рязането и огъването съответно на 4 и 5 до цилиндър) до мястото на заваряване с обикновена транспортна количка с товароносимост до 200кг.

Материала от който ще се изработва фланеца е Ст 3. Това са въглеродни конструкционни стомани обикновено количество. Механичните свойства на стоманата зависят предимно от съдържанието на въглерода. Освен него в състава на стоманата се съдържат като постоянни примеси дезоксидиращите елементи манган - до 0.8% и силиций до 0.4%. Съдържанието на фосфор и сяра е до 0.05% за всеки елемент.
По степента на окисляване стоманата се означава като кипяща - кп, полуспокойна - пс, спокойна - сп. В зависимост от предназначението и гарантираните характеристики тези стомани се разделят на: група А-с гарантирани механични свойства, група Б - с гарантиран химичен състав и група В - с гарантирани механични свойства и химичен състав. Въглеродни конструкционни стомани Ст 3 се използват в машиностроенето - за изработване на детайли на метални конструкции, рами на транспортни колички, нитове, болтове, оси и други детайли за заваряване или цементация.

Ст 3
Добре се заварява, много добра пластичност, цементова се, не се закалява

Марка
Стомана
Термична обработка:
нормализация-Н;
отгряване-Ог;
отвръщане-Ов;
закалка-З;
цементация-Ц;
Среда: въздух - вх;
вода-в;
масло-м
Механични свойства
на сърцевината
Rm Re A Av
Mpa Mpa % MJ/mІ
Твърдост
HB HRC
AСт0
AСт1
ACт2
BCт2
ACт3
BCт3
ACт4
ACт5
BCт5
ACт6Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Заваряване - технологичен процес на фланец 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.